pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:322/458)

Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku 1319

baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia....Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec w czerwonym polarze

Smaczna Pyza
353. Rok z wami. 139

Pieczone Pierogi* z borówkami/ malinami podane ze śmietaną, malinami i borówkami*żytnie, inspiracjaRówno rok temu pojawił się tu pierwszy wpis. 26 lipca. łał. Zakładając tego bloga nie sądziłam, że wytrzymam tak długo. Myślałam, że ten pomysł i ambicje miną równie szybko jak wszystko inne. A jednak, nadal tu jestem. Rok to bardzo długi okres czasu. Przez rok może

More food, love and dreams
454. Ponownie gofry. 116

zamroziłam :P To nie to samo co świeże, ale zawsze coś :P I w końcu odpowiadam na pytania od natalia.190, dziękuje :)1. Ulubione danie na Boże Narodzenie.Hmm.. pierogi!! Zdecydowanie. Albo nie... paszteciki mojej mamy, to jest numer jeden, bez którego nie ma Wigilii! :P 2. Gdzie byłaś w ostatnie wakacje?Na obozie we Włoszech oraz

More food, love and dreams
678. Clafoutis ....flaugnarde? 139

bardzoa dużoo kakao :PZauważyłam, że zawsze jak jem coś z kakao prędzej czy później dodaję do tego jakiś jogurtem, serek czy twarożek :PA tak swoją drogą to chyba drożdżowe pierogi stały się moimi ulubionymi :D szczególnie z jagodami, polane śmietaną i posypane cukrem ^.^ Chce więcej! Szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć

More food, love and dreams
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 202

miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem  żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi

More food, love and dreams
GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW 207

cieszyć się tym bogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotoweSkładniki:1,5 kg grzybów leśnych0,5 kg marchwi0,5 kg cebulimały słoiczek koncentratusól,pieprz-do smakuolej do duszeniaWykonanie:Grzyby gotujemy

Z Majeczką w kuchni
KARTACZE 209

krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartaczewrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia

Z Majeczką w kuchni
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 148

Zaproszony przez Amber, która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może

Grahamka, weka i kajzerka
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 190

Arcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 260

W Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być

Grahamka, weka i kajzerka
Pączki pieczone 373

ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepione w ten sposób kulki wkładać łączeniem do dołu do papilotki. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem

Moje domowe kucharzenie
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 218

stolnice wsypujemy niecałą mąkę (zostawiając około 100 g). Na środku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały

Wypisz Wymaluj
Ciasteczka pierożki z jabłkiem 194

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, posypać delikatnie cynamonem. Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem. Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 25 - 30 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Faworki 166

cukru15 dag cukru pudrucukier waniliowyolej do smażeniaPrzygotowanie :Na stolnicę wyłożyć żółtka, mąkę,  śmietanę, masło, cukier, skórkę otartą z cytryny oraz kieliszek wódki i zagnieść ciasto, tak jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt luźne, dodać jeszcze troszeczkę mąki.Wyrobione ciasto rozwałkować i radełkiem ciąć ciasto na paski. Przeciąć jeszcze na kilka części (oczywiście

charlotte gotuje