pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:214/458)

Kruche ciasteczka jak za dawnych lat 115

drugi wariant kolejnym razem. Ogólnie przez to całe zamieszanie z koronawirusem, to często szukam jakiś zajęć w kuchni, które absorbowały by Małe Rączki . Także spodziewajcie się niebawem licznych klusek, pierogów i chyba ciastek właśnie na blogu. Swoją drogą, fajnie jest jakoś kreatywnie wykorzystać ten czas, a nie jedynie na siedzeniu przed telewizorem. Ja staram się zarazić córeczkę miłością

Mieszam w Garnku
Makaron z boczkiem i jajkiem 112

przypominam aby brakowało w sklepach makaronu, ale na to też był sposób, przygotowywało się domowy makaron z mąki, wody i jajka lub tzw. kryzysowy makaron z ciasta na pierogi, czyli z ciasta bez jajka, tylko z mąki, wody i odrobiny oleju, a nawet bez oleju. Przygotowywał się też do rosołu kluseczki. albo lane kluski oraz kluseczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem 89

kotletów. Podaję je w różny sposób. Czasami z kleksem śmietany, czasami jak dzisiaj z sosem pieczarkowym. Oczywiście wskazana jest również surówka. W moim domu kasza gryczana jest bardzo lubiana. Pierogi z podobnym nadzieniem robią furorę. Fakt, to wschodnia część Polski a tu kasza … Czytaj dalej Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem Artykuł Kotlety gryczane z pieczarkami

Pieprzyć z Fantazją
Koncentrat grzybowy 93

maślaki. I tyle. Nic więcej 😊 Taki koncentrat możemy wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Według informacji od producenta doskonale nada się również jako dodatek do bigosu czy nadzienia do pierogów. Ja przygotowałam z niego sos i wyszedł pyszny - intensywnie grzybowy w smaku

Z notatnika dietetyka
Placuszki z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 108

Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Niekiedy małe, niepozorne detale stają się cechą charakterystyczną lokalnej kuchni, odróżniającą ją od innych. Szczypta sproszkowanej czerwonej papryki w farszu do pierogów to zwyczaj typowy dla okolic Rokietnicy w powiecie jarosławskim. Ten sam farsz z papryką używany jest również w innym regionalnym daniu. Są to placuszki z ziemniakami, które w smaku przypominają nieco wytrawne

Trzeci talerz
Kiszona kapusta z soczewicą 91

Kiszona kapusta z czerwoną soczewicą. Można zjeść od razu. Można wykorzystać do pierogów jako farsz po zmieleniu. 750 gram kapusty kiszonej szklanka czerwone soczewicy cebula marchewka ząbek czosnku sól i pieprze do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ziele angielskiego kilka ziarenek liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cząbru i lubczyku  1 łyżeczka

AZgotuj!
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 90

słodkimi posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki na obiad 😉 Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek - przepis na 8 sztuk

Z notatnika dietetyka
Tawa Tawas. Boliwijskie pączki 86

roztopionego) 125 ml mleka olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania miód do polania (opcjonalnie) Jak przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ 114

wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką, rolujemy w gruby wałek i dzielimy na równe części (u mnie wyszło 13 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego, zlepiamy jak pieroga i formułujemy w kulkę. Ulepione w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Rita creative
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 105

według mnie, jest tak najpraktyczniej i najbezpieczniej. CO MOŻNA MROZIĆ Z ŻYWNOŚCI – 8 produktów spożywczych, które często goszczą w mojej zamrażarce Oprócz spraw zupełnie oczywistych, jak dodatkowy sznycel, pierogi od teściowej, czy gołąbki od mamy, podzielę się z Wami moją wiedzą tajemną – informacją na temat kilku produktów spożywczych, mniej oczywistych w aspekcie mrożenia i trikami, jak mrozić

W Kawiarence