pierogi le - 2000 przepisów (strona:68/134)

Zupa kurkowa z ziemniakami 182

zupa grzybowa. Polecam przepisy na zupy grzybowe: zupę z grzybów mieszanych z grzankami, z borowików ceglastoporych . Aby na Boże Narodzenie mieć suszone grzyby do barszczu z uszkami, czy do pierogów z grzybami to również suszymy grzyby . Polecam zupę z grzybów suszonych . Klasyczną zupę kurkową podaję z dodatkiem ziemniaków, odrobiny śmietany, dla ładnego koloru dodaję niewielką ilość soku marchwiowego, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe jagodzianki 217

miarę równe części. Trochę rozwałkować lub rozklepać ręką. Jagody posłodzić cukrem (szklanka jagód i np dwie łyżki cukru) i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczkę lub dwie i sklejać jak pierogi. Później uformować na podłużne bułeczki i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Włączyć piekarnik na 180 stopni (góra-dół). Przed włożeniem dobrze posmarować białkiem, albo mlekiem zmieszanym

Karczma Honorietty
Naleśniki z pieczarkami i cebulą 212

Zazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie.  Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami

Kuchnia Viki
Jagody na zimę 177

roku jest wyjątkowy urodzaj na jagody, warto to wykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku. Bez dodatku cukru. Same jagody. Zimą można je wykorzystać do przygotowania pierogów, jagodzianek, czy innego ciasta z jagodami. Potrzebne nam będą tylko: jagody, słoiki Jagody przebrać – wyrzucić listki i inne zanieczyszczenia. Umyć i dobrze osuszyć. Jagody włożyć do wyparzonych słoików, lekko upychając. Wstawić nie zamknięte

królestwo garów
Całuski z wiśniami 179

wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około

My simple kitchen
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 224

ostygnięcia.  Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.  Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną

Garniec Magalie
Czereśnie smażone na maśle z pieprzem 181

jejuniu jakie to pyszne, spróbujcie koniecznie. Takie czereśnie można zajadać same ale także użyć do naleśników, pierogów, knedli i deserów. Polecam serdecznie bo smak jest obłędny. Czereśnie smażone na maśle z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe Jagodzianki 166

podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

W Moim Magicznym Domu
Jagodzianki 351

blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę - bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie - przykryć ściereczką, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Koktajl z malin i ananasa 194

wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje):   200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy i osuszamy. Ananasa przekrajamy na pół i drążymy środek

ChilliJemy
Pierogi z czereśniami. 229

Pierogów z owocami nie może zabraknąć w sezonie czereśniowym.Polecam serdecznie!. Składniki : na ciasto pierogowe 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować

Ladylaura.
Jagodzianki 347

miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć łyżkę farszu i zlepiać jak pierogi. Następnie w dłoniach lub na blacie utoczyć delikatnie owalny placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki

Smakołyki Asi
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 185

potraw typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody  1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik

cool and minty
Bułki na parze z truskawkami. 194

mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   W dużym garnku zagotowujemy  wodę tak do połowy wysokości, nakładamy sitko do gotowania na parze, układamy po kilka bułeczek i parujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Księżycowe BAT ciasteczka 169

już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej porcji 2 blachy ciastek.  Kiedy zaczynam przygotowywać drugą

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania