pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:48/272)

Pierogi z mięsem 157

Składniki: farsz 500 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz ciasto na pierogi  tu Wykonanie: Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso zmielić. Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy formując

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 176

jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem almette. Drugą gruszkę kroimy w plastry. Ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym(...)szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie  ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lepimy pierogi 228

zapowiadają upałów, a jeśli lubicie relaksować się w kuchni przy lepieniu pierogów to wspaniale! Przygotowałam specjalnie dla Was przepis na najlepsze ciasto pierogowe i kilka inspiracji na nietypowe nadzienia.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą(...)pieczarkami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 165

strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku(...)wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut. Gdy ciasto będzie sobie leżakowało, należy zrobić farsz

Na słodko lub wytrawnie
Oszukane przepiórcze udka 142

innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy. Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa(...)niej dołek, wlać jogurt, dodać sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika

Nie tylko w kuchni
Pierogi z jagodami 143

Na ciasto:350 g mąki50 g mąki kukurydzianej - nie koniecznie, ale dzięki niej ciasto ma ładniejszy kolor1 jajko100-120 ml ciepłej wodyZ podanych składników zagnieść elastyczne

kolorowotorcikowo
Meksykańskie pierogi empanadas 327

wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem lubi wyschnąć. W tym przepisie na ciasto jest serek kanapkowo-sernikowy, dzięki czemu ciasto jest kruche, ale i wilgotne nawet po kilku dniach. Farsz to osobna bajka. Dodajcie taki(...)kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min do zrumienienia

Mieszam w Garnku
Pierogi z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 181

przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się tak samo, jak na pierogi ruskie. Soli się je, podobnie jak i wodę. Jednak sama kasza manna, ugotowana na gęsto na mleku, posłodzona jest cukrem i okraszona masłem. To połączenie(...)dodajemy cukier, sól i masło. Mieszamy. Kiedy kasza stygnie przygotowujemy ciasto (od czasu do czasu mieszamy kaszę, żeby nie zrobił się na niej kożuch). Z mąki, oleju, soli i gorącej wody wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Do każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się osolonej wody. Po ugotowaniu

Trzeci talerz
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą 134

Mamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać . Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych  mamy grzyby więc działamy. Ciasto na pierogi: mąka 300 g wrzątek 250 ml 1/4 łyżeczki soli    Nadzienie: 200 g kaszy gryczanej Bio 400 g ugotowanych prawdziwków  100 g startego żółtego sera 1 jajko olej do smażenia kostka rosołowa grzybowa(...)posiekana bardzo drobno  cebula 2 szt    Wykonanie ciasta: Do misy wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).   Wykonanie farszu : Do garnka wlewamy

Różowa kuchnia
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 162

Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę(...)zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli

Gotowanie Patki
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 190

Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąSkładniki:na ciasto2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka ciepłej wodyszczypta solimąka do posypania blatuna farsz500 g wołowiny1 cebulasol do smakuoliwa z oliwekponadtoczerwona(...)będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy.  Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 167

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie kleista masa. Po przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było sprężyste, ale nie klejące. Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy(...)nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką.  Składniki na około 50 sztuk/ 6 osób Czas całkowity około 2 godziny

Przysmaki Karolki
Najlepsze ciasto na pierogi + pierogi z truskawkami 124

Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pierogi, bo a to wychodziło mi za twarde, a to nie chciało się zlepić. Ten przepis jest idealny. A pierogi z truskawkami to wspomnienie lata i pierogów lepionych przez moją babcię, która nauczyła mnie robić takie śliczne falbanki na brzegach:) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 3 łyżki przesianej mąki(...)trochę cukru Sposób wykonania: W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki.  Na każdym krążku kłaść truskawkę posypać cukrem. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką. Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie

Cukiernia Pychotki
Pierogi z farszem dyniowo – parmezanowym 111

stylu włoskim , jest to połączenie polskich pierogów i farszu od ravioli , który świetnie się do nich nadaje . Lepi się je nieco ciężko , z uwagi na delikatne nadzienie , ale smak wynagradza ten trud " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepsze z wody lub z kleksem kwaśnej śmietany . Składniki : ciasto : 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał . Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga na dłonie , można się poparzyć przy dodawaniu wrzątku . Gotowe ciasto rozwałkowujemy , wycinamy krążki , napełniamy farszem i zlepiamy ,żeby się

Ogrodnik w podróży
Pierogi ruskie 345

Ilość podana orientacyjnie. Wałkuję ciasto w maszynce do makaronu więc jest bardzo cienkie (tylko takie lubię). Farszu też nie nakładam przesadnie dużo. Jeżeli zostanie Wam ciasto - z resztki zróbcie makaron, można wysuszyć i zjeść później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki(...)smażenia do podania cebula lub boczek przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie

Stare Gary