pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:45/272)

Pierożki w rosole 237

Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką) Ciasto na pierogi : 0,5 kg mąki 1 szklankę gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju Zagnieć wszystkie składniki. Wałkując część ciasta, dobrze resztę przykryć folią (aby nie osychało), nigdy

Niezły Młynek
Pierogi z podgrzybkami 156

najbardziej. Składniki na 30-35 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 2/3-1szklanka wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: 1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki  czubaty pojemnik podgrzybków jak po lodach litrowych 1 cebula Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ciasto na pierogi zagnieść z podanych powyżej składników(...)grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do  wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować ok. 5 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pierogi z jagodami i serkiem mascarpone 230

był strzał w dziesiątkę! Jagody zostały zużyte do farszu, posypałam więc pierogi jeżynami. Pierogi były naprawdę pyszne, warto zrobić ! składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  250 g jagód 120 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu do podania:  słodka śmietanka,  jagody lub jeżyny(...)listki mięty do posypania przygotowanie ciasto Przygotować ciasto  Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nie klejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie

Stare Gary
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 207

wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta, gdyby ciasto było klejące dosypać trochę więcej mąki, (ja przygotowywałam ciasto w dwóch turach- sypałam więc mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno ciasto wyszło idealne, do drugiego musiałam dosypać mąki, gdyż się kleiło... W ostatnim czasie pierogi przygotowywałam 5x, zdarzyło się to tylko(...)podsypany mąką blat (ja wyłożyłam papier do pieczenia, który delikatnie oprószyłam mąką). Ścinki ciasta zagniatamy rozwałkowujemy i wycinamy, nadziewamy i sklejamy i tak aż do wyczerpania składników. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. U mnie ciasto nie było aż tak bardzo cienkie, kilka pierogów, które zrobiłam cieńsze niestety pękło, to ciasto jest bardzo delikatne, a farsz treściwy

Smaczne Zdrowe
PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO 139

Podstawą dobrych pierogów jest niezaprzeczalnie ciasto, z nadzieniem można kombinować według upodobań :) Ciasto jest wegańskie , więc polecam ten przepis również "roślinożercom" :D *Część pierogów można zamrozić na "czarną godzinę"  i potem tylko obgotować we wrzącej wodzie . Na pewno lepsze będą takie niż sklepowe !  Zapraszam do zabawy

Marcepanowa kuchnia
Pierogi czekoladowo - cynamonowe z borówkami 158

Trochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :)  Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody  Farsz(...)solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy  0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady i 2-3 borówki, formujemy pierożki.  Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3-5 minut Smacznego

Niezły Młynek
Pierożki z Ricottą i szpinakiem w serowym sosie 141

rondelku na łyżce masła, dodać do niego ser Ricotta i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce przygotować ciasto na pierogi. Mąkę(...)przesiać, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ). Ciasto rozwałkować, wykroić kuflem kółka i nadziewać farszem ( trening czyni mistrza ). Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotować

Gaździnka warzy
Pierogi z serowo-piernikowym nadzieniem 179

dziś zdecydowanie bardziej lubię pierogi z serem z dodatkiem pokruszonych pierniczków:) Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierogów w takim wydaniu, gorąco Was do tego zachęcam. #przepisnakopernika Ciasto na pierogi: około 500 g mąki pszennej 1 jajko 2/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl. gorącego mleka szczypta cynamonu sól Dodatkowo: 350-400 g twarogu sernikowego (ja wykorzystałam gęsty(...)ciasto aż do utworzenia masy o jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy na blat i przykrywamy miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę) miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, przekładamy ciasto

Smaki Na Talerzu
Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną 162

dodałam sok z jarmużu, żeby nadać pięknego, zielonego koloru. Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną 2016-12-21 18:27:13 Porcje 40 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto na pierogi 300 g mąki pszennej białej szczypta soli 125 ml wrzącej wody 1 jajko 20 g masła 2 łyżki soku z zielonych liści do nadania koloru (np. jarmuż, szpinak(...)jajko, zagniataj ciasto ok. 7 minut. Zawiń w folię i odłóż na pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz - cebulkę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. wymieszaj z soczewicą i kaszą, dopraw do smaku. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj cienko na stolnicy wysypanej niewielką ilością mąki. Wycinaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Wrzucaj po kilka sztuk

Powiedz dietom nie
1. Jesień na talerzu! 174

potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju(...)najdrobniej. Na koniec, po ostudzeniu, wszystkie składniki łączymy ze sobą – zlewając przy tym również uzyskany z boczku tłuszcz. Po dokładnym wymieszaniu możemy zabrać się do wałkowania ciasta, wykrawania kółek, napełniania i zalepiania naszych pierogów  wedle własnych upodobań. Pierogi idealnie smakują polane roztopionym masłem. Smacznego

Symfonia Smaków
Pierogi Szwedzkie 251

mieszka lub bywa w Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej. Drożdżowe ciasto z grzybowym  farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto.Pierogi Szwedzkie -Składniki:Ciasto(...)wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów i kroimy paski o wielkości ok. 7 cm x 33 cm.Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką.Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. *Pieczarki wyłączamy dużo wcześniej

Słodka Strona
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 396

części. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby odpoczęło. Po 10 minutach: Ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki tak jak na pierogi, skrawki ciasta zagniatam i chowam pod ściereczkę aby ciasto nie obsychało. Teraz na krążek ciasta nakładam czubatą łyżeczkę masy makowej, równo rozprowadzam i krążek składam na pół, rożki sklejam

Uwaga Babcia Gotuje
Uszka z grzybami na wigilię. 346

możesz rozbić widelcem, wtedy łatwiej połączy się z mąką ), olej, sól i niedużą ilość wody. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę z mlekiem tak, aby ciasto miało gęstość ciasta jak na pierogi. Następnie rozwałkuj ciasto na duży, dość cienki prostokąt i pokrój na kwadraty o wymiarach boków około 4 cm. Na każdy kwadrat nałóż na środek przygotowany farsz i zlepiaj

Przepisy i porady kulinarne
PIEROGI RUSKIE 198

kostkę i zeszkloną cebulę. Wyrobić farsz i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na stolnicy. Wykrawać krążki i na każdy krążek układać farsz. Zlepić boki ciasta formując pierogi. Gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Na koniec polać podsmażoną cebulką lub stopioną słoniną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 173

boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę(...)środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka i zostawić do wyrastania na zimno w lodówce 24.12.2015: Upiec pierogi i kulebiaka Przygotować seler Na godzinkę przed kolacją podgrzać/upiec: pieczarki, krem

greenscarf