daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp. Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę(...)masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w temp.180 stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto słodkie posypać cukrem pudrem. Życzę pomyślności
Kulinarny karnet Christopherausmażyć naleśniki). Po tym czasie patelnię o średnicy ok. 20 cm (lub mniejszej, wtedy naleśników wyjdzie więcej i tort będzie wyższy) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać (podczas chłodzenia może się rozwarstwić). Porcje wylewać na patelnie i przechylając ją we wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej jej powierzchni. Naleśniki smażyć(...)raczej „asystentką” mamy, czasem babci. Lepienie pierogów, oblizywanie resztek kremu z łyżek, kulanie śląskich klusek i pochłanianie wszystkich pyszności to jedne z moich najczęstszych „ obowiązków". Tak było przez dobre kilka lat do momentu, gdy nie naszła mnie ochota zrobić coś całkowicie samemu, bez niczyjej pomocy. No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe
Nastoletnie WypiekanieŹródło: www.ek.pl Wielkimi krokami zbliżają się święta, a wraz z nimi kulinarne szaleństwa. Bigos, krokiety, pierogi, karp, sałatki z majonezem. Co zrobić, żeby mimo tych wszystkich pokus nadal mieścić się w sylwestrową kreację? Oto kilka rad, jak spędzić święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów: Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy(...)naturalnym Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast
Powiedz dietom niełyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy lub przeciskamy przez praskę żółtka oddzielamy od białek, zaś białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części
Zasmakuj Kuchniłyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy lub przeciskamy przez praskę żółtka oddzielamy od białek, zaś białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części
Zasmakuj Kuchnikluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują swoich mocy kuchennych, bo tradycją
Poezja Smaków - blog kulinarnyzawsze na dwa dni, starczyło na jeden. Jeśli chodzi o pierogi z jagodami, to spotkałam się z różnymi metodami przygotowywania nadzienia. Jedni dają same jagody, drudzy dodają np. mąkę ziemniaczaną. Ja postanowiłam wypróbować nadzienie z kiślem. Fajnie związał sok z jagód i nadał jagodom ciekawego smaku. Składniki: ciasto 3,5 szklanki mąki szklanka wrzątku szczypta soli farsz 3 szklanki
Pobite gary Barbarysię nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły! Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły mi tak pyszne! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 250 g- jajko – 1 szt- olej
Ostra na SłodkoCzas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki
Moje pyszne gotowanieKnedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Żółciutkie naleśniki wypełnione pysznym farszem i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z żółtego sera. Pyszne i bardzo sycące danie. składniki: ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki
Monia miesza i gotujełyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na kawałki o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałeczek wałkujemy dość cienko na placuszek i nakładamy na niego 2-3 łyżki jagód. Następnie zlepiamy go dokładnie (podobnie jak to się robi z pierogami), formujemy nadając mu lekko podłużny kształt i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem
MyCookBook.pluwielbiam. W każdej postaci. Smak tej tarty mogłabym porównać do... pierogów ruskich :) Lekko kwaśna, sycąca a smak twarogu przełamuje jedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis dokładnie ten sam jak tutaj lub gotowe
Mango Papajamiski) przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz trzeba je uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. Trzeba je trochę rozpłaszczyć, ułożyć na środku łyżeczkę marmolady i zawijać jak pierogi i uformować w kulki - powinno ich wyjść 16 sztuk. Każdą kulkę
Kulinarne Inspiracjeprostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa , a zamiast kwaśnej śmietany jakiś
Buniabaje w kuchni