pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:124/272)

Pierogi z kurkami i fasolą 160

fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej fasoli 1 łyżeczka masła(...)fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy do niej i do wrzącej wrzucam pierogi.Gotuj

wesoła kuchnia
Pierogi z jagodami 2 146

robić. Tym razem zrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :))) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju  sól 1 szklanka gorącej wody Farsz: jagody cukier - niekoniecznie Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam z olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie(...)lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane ze śmietanką i cukrem

kruche babeczki
Pierogi z kapustą i grzybami 330

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa(...)będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni

Pyry na Gaz
Pierogi z serem 97

misce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko,  łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić pierogi. Po ugotowaniu polać masłem, lub też podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierogi z serem 197

misce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko,  łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić pierogi. Po ugotowaniu polać masłem, lub też podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią

Kulinarna rozmowa
Empanadas de carne 185

smażyć, aż sok z pomidorów odparuje. Mięso posolić i doprawić ziołami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC(...)ciasto będzie złote. Smacznego

Obiad gotowy
Pierogi z mięsem z rosołu 634

słodka czerwona papryka  opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju(...)dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Przed podaniem można obsmażyć na maśle. Smacznego

Obiad gotowy
Pierogi z karpiem 203

takie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator zmagań kulinarnych. To co, robicie ? Składniki: ( na około 25 sztuk ) Ciasto: 250 g mąki poznańskiej 1/3 łyżeczki soli około(...)Połowę mąki wymieszać z solą i ciepłą wodą. Powstałe ciasto wyłożyć na stolnicę/blat, dodawać partiami pozostałą mąkę i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić tak na 15 minut. Ciasto cienko wałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać krążki, na każdy placek kłaść łyżeczkę farszu i sklejać. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia

kolorowotorcikowo
Słodkie przekąski na spacer 173

dlatego wspomnę kolejny raz o tym domowym batoniku. To jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop klonowy, aby było słodsze). Smażę placka na patelni i później wycinam kształty foremkami do ciastek. Po przepis zapraszam tutaj>>> Słoiki Świetnym (i wygodnym) pomysłem(...)tutaj>>>> Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku niespodzianka - jabłko starte na grubych oczkach z cynamonem. Muffiny Robi się je błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki mokre z suchymi

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Przygotowania do Wigilii. Przechowywanie produktów. 190

naszych sercach, ale nie ma już ich z nami… Ale zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie wielu innych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę(...)Stella . Polecam Wam torebki na mrożonki Stella . Za co je cenię? Są wytrzymałe, wyposażone w suwak ułatwiający wielokrotne zamykanie. Dodatkowo można je również odpowiednio podpisać np. datą lub nazwą pierogów, aby nie pomylić mrożonek. Przed wigilijną kolacją tak przechowane uszka wystarczy wyjąć z torebki i odgrzać w gotującej się wodzie. Tak samo można postąpić z pierogami z kapustą

Słodkie okruszki
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 191

więc może jednak mąż ma słuszność, że i Tosia do pierogów dorośnie?). Moja propozycja jest jednak nieco odmienna od standardowej, mam nadzieję, że wam się spodoba i posmakuje. Pierogi ruskie 250g mozzarelli 250g fety 2 duże ziamniaki 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ziemniaki obrać i ugotować(...)miarę gładką masę. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 216

Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę.   Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Dziewczyny

Brzuszki Łakomczuszki
Leniwe Pierogi 1332

cukier Leniwe Pierogi - Sposób przygotowania: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę. Zarabiamy ciasto, które może się kleić, jednak staramy się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy tym leniwe pierogi będą miększe i delikatniejsze. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy masę twarogową i formujemy z niej długi dość cienki

Słodka Strona
Pierogi z serem i sosem jagodowym. 126

Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka. I czy to ma prawo bytu? Pewnie, że ma, na dodatek takie ciasto jest bardziej elastyczne i miększe do gotowania. Wystarczą dwie  minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch i można wyjmować z wody(...)poparzyła. Za pomocą noża łączymy wodę z mąką, jak się połączy co z grubsza, zaczynamy wyrabiać ręką, dosypując stopniowo resztę mąki. Nigdy nie wlewamy wody do całej mąki, wtedy ciasto zrobi się jak zwarta, mało plastyczna gruda, którą i ciężko wyrobić i ciężko z niej coś wykleić. Gdy ciasto przestaje brudzić rękę i jest lśniące, plastyczne, tzn że można

Dieta moja pasja
Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji 141

Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam! Składniki:  Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki razowej 10 g świeżych drożdży 100 g jogurtu naturalnego  100 ml letniego mleka szczypta soli  1 łyżka ksylitolu Nadzienie: 200 g serka wiejskiego 4 łyżki jagód goji Dodatkowo: 1 roztrzepane(...)dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji. 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania