pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:117/272)

Wigilijne propozycje 2960

propozycje: Zakwas na wigilijny barszcz  http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html   Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html   Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html     Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś

Kuchnia w czekoladzie
"Zdrowe słodkości" na każdą porę dnia - Katarzyna Maciejko - Zielińska 121

przepisy polecane są dla dzieci :-) Przepisy są różnorodne, od bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe na słodko, pierogi orkiszowe z malinami, razowe pierogi z jagodami. Z racji tego, że jestem fanką mięty to dla mnie numer jeden do wypróbowania jest lekki torcik czekoladowo

kruche babeczki
Pieróg biłgorajski 189

pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje(...)kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki ugotować

To co kocham
Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą 98

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – ½ szklanki Kasza gryczana – ¾ szklanki Cebula – ½ sztuki

Kuchnia Bon Appetit
Jagodzianki (nocne) 561

mąką i cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i odgazować.  Podzielić na 16 równych części.  Kawałek ciasta rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę jagód. Ciasto skleić dokładnie (tak jak skleja się pierogi), delikatnie uformować podłużną bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Potrzeba 2 blach, na każdej położyć po 8 bułek.  Blachy z bułkami

Sto kolorów kuchni
Razowe pierogi z soczewicą 142

próba z nimi była dość słaba, bo nie znałam jeszcze soczewicy na tyle, żeby wiedzieć, że trzeba ją mocno doprawić, żeby była naprawdę smaczna. Te pierogi wyszły już idealne - pieprzne, z delikatnym ciastem, a najlepsze odsmażane :) Składniki: CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka bardzo ciepłej wody spora szczypta soli FARSZ: 1 1/2 szklanki suchej, zielonej soczewicy

Cakes By Kejt
Empanadas z kukurydzą i cebulą 106

Farsz : cebulę posiekałem , przesmażyłem na maśle. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Wymieszałem cebulę z kukurydzą, posoliłem i doprawiłem pieprzem. Nadzienie ułożyłem na krążkach ciasta. Złożyłem na pół i skleiłem jak pierogi. Gotowe empanadas ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem, piekłem w temperaturze 200 stopni do zrumienienia

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi 196

Smak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z dwóch piersi

Czerwień i błękit
Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 163

jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów. Składniki: około 1kg dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy do dynii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z farszem jarmużowo-jaglanym 150

zeszmaci, jak to mówi się u mnie w domu). Połączyć szpinak z kaszą jaglaną i przyprawami. Średnio to wygląda, ale zapewniam że jest pyszne. Z ciasta wycinać krążki, nałożyć farsz, zlepiać w pierogi, albo ułatwić sobie życie „maszynką” do pierogów. Ostatnio w Lidlu kupiłam zestaw trzech w różnych wielkościach, i właśnie wypróbowałam tą największą. Przygotowane pierogi

greenscarf
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 198

jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku

DefinicjaSmaku
2 rok blogowania za mną :) 130

potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ  Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC  Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK

MarciochaKucharzy
Pierogi z kapustą i grzybami 137

Dzisiaj na obiad były pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy

Tanio szybko zdrowo
Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki 232

świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Farsz: ok. 300 g kiszonej kapusty

Czerwień i błękit
Calzone 28677

pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez

kulinarnyswiatdomi
Dyniowa zupa z pierożkami nadzianymi bundzem 149

razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy z zupą

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z gęsiną i śliwkami 157

solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać(...)kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii. Smacznego

Obiad gotowy
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 154

czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Pizza z boczkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z jeżynami 181

śmietaną. CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju NADZIENIE: 200g twarogu półtłustego 4 łyżki cukru 1 1/2 szklanki jeżyn Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, olej i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować(...)grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :)   Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , Wykorzystanie żółtek Tagged: jeżyny , twaróg

https:KKuchniaMniam
Pierogi Leniwe 165

łyżką masła i żółtkami. Dodać ubite białka i mąkę i chwilę miksować. Przełożyć całość na stolnicę posypaną mąką i bez dodawania dodatkowej mąki szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki i podzielić je na części. Wrzucać pierogi na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić, polać nim gotowe pierogi i posypać je cukrem. Smacznego

Mama Gotuje
PLACEK JAGODOWY 130

się z nich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi  lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki:  Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 - 1 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 10 dag cukru 1 mała

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi z Kapustą i Grzybami 171

suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem(...)wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku

Słodka Strona
Pampuchy. Zamiennik dla pączków 180

jajko; 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 2 paski czekolady gorzkiej; łyżka mleka 2%; 2 sztuki kiwi; imbir. Zaczynamy.            Ciasto na pampuchy robię dokładnie tak samo, jak na pierogi z pieca . Zaczynam od zrobienia zaczynu. Drożdże, odrobinę mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce(...)czasie do całości mąki wlewam zaczyn, rozpuszczony olej kokosowy i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dodaję stopniowo mąkę, ale uważam by nie było za twarde) i odstawiam do wyrośnięcia. Po godzinie formuję kulki średniej wielkości i ponownie daję im spokój na 30 minut. Następnie nastawiam parowar na 20 minut i wkładam

Życie na widelcu
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ. Tradycyjne i Bezglutenowe. 116

zaczynamy rozrabiać ciasto. My często kroimy na kawałki, zgniatamy znów razem, nadal kroimy itd. Ma być błyszczące i aksamitne w dotyku. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, 'odkrajamy' potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy(...)mąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry

Wypisz Wymaluj
pierogi z pieczarkami 168

wpadłam przeglądając stare gazetki kulinarne, takie nadzienie proponowano w którejś z nich do naleśników. Zdecydowałam się zamknąć je w pierogach i wyszło super! Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej jajko 1 szkl gorącej wody 3/4 łyżeczki soli łyżka oliwy farsz: 300 g pieczarek cebula(...)pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić. Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka. Nakładać farsz, formować pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, listki szałwii pokroić w paseczki. Cebulę, szałwię

6niebo