pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:114/272)

Pierogi z kaszą jaglaną 235

czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki, czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendraSposób przygotowania:1. Ciasto:Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską. 2. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez ok. 20 minut. Następnie oblewamy zimną wodą, odcedzamy(...)znowu mieszamy. Bierzemy się za przyprawianie. Jeśli ktoś lubi pikantne to dużo pieprzu i tak dalej :) 3.Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy no bardzo cienki placek. Wykrajamy np. szklanką, kółka. Na środek kładziemy łyżeczką farsz i formujemy pieroga. Przyznam się że nie jestem w tym dobry i zawsze pomaga mi siostra. Czynność powtarzamy do wyczerpania się farszu

Gotuj Z Muzyką
Pierogi z bobem i boczkiem 137

posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Mąkę mieszamy z oliwą i solą, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką , po przestudzeniu wybijamy jajko i zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy z przysmażonym boczkiem z cebulką

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z młodą kapustą 131

. Zajadaliśmy się nimi na obiad a potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio" , barszczyk w kubku "Filona" . Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju jajko szczypta soli ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej(...)dodać pokrojony szczypior i całość połączyć z kapustą. Farsz przyprawić i smażyć jeszcze ok 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać polane stopioną słoninką lub zeszkloną

Smakołyki Asi
Pierogi z bobem i z chorizo 198

Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego(...)tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 177

wspaniałych owoców. Można je wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają się na galaretki, dżemy, do ciast i muffinek. Z powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, a także jako dodatku do makaronu czy ryżu. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Jagodowo i borówkowo wraz

mojewypiekiinietylko
Serowe paszteciki w waflu 168

Serowe paszteciki w waflu powstały pewnego razu gdy nie miałam pomysłu na obiad. Miały być nawet ruskie pierogi ale nie bardzo miałam ochotę na przygodę z ciastem. I tak oto pod wpływem chwili, może troszkę dłuższej chwili, bo farsz jednak kilka dobrych minut zajmuje zajadaliśmy się wspaniałymi serowymi kęskami o smaku ruskich pierogów. Pan Ł. do póki

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z białym serem na słodko 180

wanilii, śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier (do smaku) i ponownie mieszamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy(...)następnie wycinamy krążki (o średnicy 5-7 cm) np. za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy 1 łyżkę nadzienia i bardzo starannie zlepiamy brzegi ciasta (ręcznie lub za pomocą foremki do lepienia pierogów). Gotowe pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, lekko osolonej wody (z dodatkiem łyżki oleju). Gdy wypłyną na powierzchnię należy odczekać jeszcze ok. 3 minuty

MyCookBook.pl
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 124

rozwałkować bardzo cienko. Na połowie ułożyć porcję szpinaku, na wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 703,1 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Kluski na parze – pampuchy 231

Kluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na

PatiGotuje
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 154

dekonstrukcję sernika. Na zdjęciach znajdziecie również dania moich współbiesiadników, których zadowolenie było wcale nie mniejsze niż moje. Veni, vidi, głodny nie byłem Pierożki inspirowane japońskimi pierogami gyoza  były absolutnie rewelacyjne. Doskonałe plastyczne ciasto z pełnym smaku mięsnym nadzieniem, słodkimi karmelizowanymi szalotkami i emulsją ze szczypiorku wprawiły mnie w zachwyt. Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne(...)dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo w kolejnych kartach ma się pojawić również więcej dań dla roślinożerców. Bo mottem jest po prostu dobre jedzenie

Food Square
Pierożki z boczniakiem 197

wystudzenia. Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać . Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
pierogi ruskie wg siostry Anastazji 192

mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować

Aromatyczne Podróże
Pierogi z soczewicą oraz pierogi z ziemniakiem i pieprzem 212

Wprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i  drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz

Anioły w kuchni
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 145

Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: 2 torebki kaszy jęczmiennej suszone grzyby około 500 g masło około 2 łyżek 3 cebule sól pieprz tymianek majeranek Jak w pozostałych moich przepisach pierogowych przypominam instrukcję robienia ciasta: Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli, jajko. Wyrabiać stopniowo, dodając ciepłej wody (ciasto(...)miał wyrazisty smak. Zioła każdy reguluje według uznania. Na koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając, by zostało tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów. Można podawać z podsmażoną cebulką. Można też (jak lubi mój mąż) gotować je przez

Karola gotuje
Pierogi czosnkowe z ziemniakami 147

Pierogi, zawsze smaczne i ulubione danie, które można zajadać prawie codziennie. -- Ciasto: 1 kg mąki typ 650, 2 szklanki bardzo ciepłej wody, łyżka soli, pół szklanki oleju. Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, mieszając dodajemy wodę i olej, wyrabiamy i  odstawiamy przykryte do lodówki na 30-60 minut żeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś(...)jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól, pieprz i porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy na ~3mm i wycinamy krążki,  które faszerujemy wcześniej przygotowaną masą, dokładnie sklejając brzegi. -- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch. Oczywiście każdorazowo pierogi wrzucamy

chleba naszego
Maślane pierożki z bananami i ... 176

blachę, wałek, wycinarkę.Jak ciasto wyrośnie dzielimy je  na części, wałkujemy na na 3-4 mm i wycinamy kółka jak na klasyczne pierogi. Banany obieramy i kroimy na krążki, które następnie zawijamy w ciasto. Smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st. C 20 min. Gdy banany się skończą kleimy bułki i pieczemy je przez

chleba naszego