Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola 268minut, mieszając co 15 minut, tak by granola piekła się równomiernie. Podzcas ostatniego mieszania polej kolejnymi 2 łyżkami miodu.. Następnie wyjmij z piekarnika i wmieszaj pokruszone pierniki. Smacznego! Recipe in English Christmassy gingerbread granola (6 cups) Ingredients: 3 cups rolled oats 1 cup shredded unsweetened flaked coconut ½ cup pistachios, roughly chopped ½ cup almonds and or walnuts, roughly chopped
karmelowy
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 672szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop
Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki Świąteczne 318polecam… Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 300g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby 1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód
Mała Cukierenka
Pierniczki Świąteczne 204polecam… Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 280g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby 1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód
Mała Cukierenka
Seromak 258mojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa
moj przepis na
.1156. dobry start 139owsianka z domową przyprawą do piernika i persymoną w słoiku po maśle orzechowym
breakfast of dreams
Lukrowanie pierniczków - trochę zdjęć 218smaku. Curry trochę niefajnie pachnie i ma taki dziwny posmak, ale jeśli nie da się go dużo to jest nieźle. Lukier na początku miałam za rzadki, że prześwitywały pierniki dopóki nie wysechł. Dzisiaj miałam już gęstszy, który pięknie wygląda, ale łatwo go uszkodzić, bo dłuugo schnie
W kuchni bez szafek
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 201serwują prezenty i choinki. Dlatego i my zaczynamy wypieki domowych pierniczków. Przyłączycie się? Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce
Niezły Młynek
Miękkie pierniczki (jak alpejskie) 41348białka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać
Maślane ciasteczko
Staropolski piernik długo dojrzewający 157Składniki miód, 500g cukier, 1.5 szklanki smalec, 250g mąka pszenna, 1kg mleko, 125ml jajka, 3 sztuki przyprawa do piernika, 2 opakowania soda oczyszczone, 3 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w dużym rondlu uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną
Gotowanie moimi oczami
Pierniczki z agrestową konfiturą! 207Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka
Kuchnia Pani Wiosny
Szybkie ciasto korzenne 176Ostatnio naszła mnie ochota na piernik ale nie miałam zbyt wiele czasu na szaleństwa w kuchni więc upiekłam ekspresowe ciasto korzenne. Pachnie cudownie i szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie domowych powideł —>KLIK. Polecam :) 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki
Mienta blog
chatka z piernika 208Moja pierwsza chatka z piernika :) Inspirowałam się przepisem i szablonem z bloga: http://swiatciasta.blogspot.com/2011/12/domek-z-piernika.html
The Sweet Damsel
Pieczona owsianka piernikowa 244myślenia, czy aby nie najwyższa pora zmienić zdanie! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka popingu z amarantusa 1 łyżka ulubioncy orzechów 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji
DefinicjaSmaku
Tarta piernikowa 208koniec wlewamy gorące rozpuszczone masło i mieszamy aż polewa zacznie nam gęstnieć. Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy skórką kandyzowaną z pomarańczy. Mamy nadzieję że ta nasza wersja piernika przypadnie Wam do gustu Smacznego
Kuchenne Wariacje