końcu za pierniczki.Wyszły super,tylko ciekawe czy dotrzymają do Świąt:) Składniki: 250g płynnego miodu 250g brązowego cukru 100g masła 600g mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać(...)przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem będą coraz lepsze,dlatego warto je zrobić minimum tydzień rzed świętami. Teraz pozostaje mi już tylko zabrać
Wielki apetytLukrowanie pierników-to chyba nie dla mnie.Długo się zabierałam i końcu stało się, nadszedł ten dzień.Udekorowałam pierniki, które upiekłam już jakiś czas temu.Przepis znajdziecie oczywiście na blogu.Wracając do lukrowania,robiłam to po raz pierwszy w życiu i wyszło tak: Do lukrowania użyłam najprostszego na świecie lukru (szklanka cukru pudru ubita z 1 białkiem) i rękawa cukierniczego.Je
Wielki apetytpiersi z perliczki, sól, mąka, 2 jajka, 6 łyżek startego piernika, tłuszcz do smażenia* Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuje bulion. Udka można na przykład konfitować a piersi smażę, oczywiście nogi również można smażyć. Używam piersi ze skórą. Pierś lekko(...)roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w pierniku. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. *może być masło klarowane, masło z olejem, smalec gęsi lub wieprzowy kryształ
królestwo garówroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej patelni. Ale sposób gotowania(...)samo cukru do żółtek ubijamy pulchną masę. Do masy jaglano serowej dodajemy kolejno: skórkę otartą z cytryny, imbir i masę z żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie
FarmażonyCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówtowarzyszą owocom – morelom, pigwom, pomarańczom. Nie są to wina bardzo długowieczne ale nie ma co szukać najmłodszego rocznika. Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008. Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem na świątecznym stole. Godnym towarzyszem bogatego piernika jest w pełni dojrzałe
królestwo garówUwielbiam serniki. To moje ulubione ciasta, choć czasem zwycięża szarlotka lub piernik (piernik, nie miodowiec). Nie przepadam jednak za sernikami z ciastem, dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu
Weekendy w domu i ogrodzierewelacyjnie do niego pasują. Składniki: 1 margaryna ½ szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać ½ szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Oddzielić(...)żółtka od białek, białka ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i żółtka, całość dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut. Ciasto ostudzić i polać odlaną wcześniej polewą
Mama GotujeMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na nie, znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne. Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki
Pink EnvelopeMiał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam i wzięłam się za sklejanie. Pełna świątecznego nastroju i zadowolona z efektu jak na mój pierwszy dom, sklejam. Pierwsze ściany stoją, biorę się za tyły, został tylko dach. Już
Pink EnvelopeSkładniki na 12-15 sztuk: Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to ⅔) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki mokre 1 jajo ½ szklanki mleka ½ szklanki maślanki dodatkowo 100 g grubo pokrojonej białej czekolady 50 g suszonej żurawiny 100 g świeżej żurawiny (ok. 1 szklanki) Wszystkie składniki powinny mieć(...)temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z sodą,proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Do sypkiej mieszanki dodać mokrą, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę i suszoną żurawinę. delikatnie zamieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać masę do ¾ wysokości. Na wierzchu ułożyć po kilka świeżych żurawin. Piec w 175°C (termoobieg) przez
Pełny talerzprzyrządzić świąteczne pierniczki, a jeśli przemawia dla Was bardziej forma wizualna, to zapraszam do zobaczenia mojego pierwszego Filmu poświęconego właśnie tym pierniczkom świątecznym :) Składniki: 500g mąki 40g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 180g margaryny 70g cukru 150g miodu Lukier z białek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe(...)posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około 3 łyżki mleka (soku z cytryny lub wody) Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, wsypujemy do miski i całość mieszamy. Następnie robimy łyżką dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy w garnuszku i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski
Smakowy RajChoć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie. Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody(...)opakowanie przyprawy do piernika Krem 1 opakowanie serka śmietankowego Almette 2 łyżki miodu 1 opakowanie śmietan fix kolorowe draże do ozdobienia Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem
Jadło i czytadło