tworzyć:) Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki miodu, (pół na pół sztuczny i prawdziwy) 1/2 kostki dobrej margaryny lub masła 2 całe jajka płaska łyżeczka sody 2 przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu (można ale nie trzeba) Do miski wsypujemy 3 z 4 szklanek mąki, 4 szklankę zostawiamy i dosypujemy podczas wyrabiania , w zależności od potrzeby. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami(...)ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać i układać na papierze do pieczenia. Piec w 180C przez ok.15 minut na złoty kolor. Proszę
Apetyczna babeczkanaszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików. Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika. Bardzo fajnie mi się z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia gwiazdek będziemy potrzebować 2 rozmiarów(...)Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól
Kulinarne przygody Gatityzamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe:5 jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki płynnego miodu1 i 1/2 szklanki oleju2 łyżeczki sody2 szklanki mąki1 op. przyprawy do piernika Dr. OetkeraŻółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec.Ciasto biszkoptowe:Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką(...)przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy.Przełożenie ciasta:Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone brzoskwinie
Praktyczna plzastosowanieMąka typ - 400( tortowa), idealna do wypieku ciast tortowych.Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek(...)ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów.Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek.Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.Mąka typ - 1850, mąka graham do wypieku pieczywa.Mąka typ - 2000, mąka razowa do wypieku pieczywa
NaKońcuJęzykasamym masełkiem jak i ulubionymi dodatkami, ale równie smaczne są bez żadnych dodatków:) Składniki:500g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, czubata łyżeczka soli, łyżka przyprawy do piernika,szczypta granulowanego czosnku, łyżka oleju rzepakowego, łyżka cukru.Przygotowanie Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Odstawić na 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać(...)zmieszać ze solą, czosnkiem, przyprawą do piernika oraz resztą cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. przegotowanej letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i ponownie odstawić
Z miłości do słodkościszkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g) 3/4 szklanki oleju (180ml) - użyłam słonecznikowego 2 szkl. marchewki (po starciu ok.250g) - 3 duże sztuki 100 g suszonej żurawiny masło i kasza manna(...)natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko ugnieść w szklankach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę
Grunt to przepis!prostu musimy je zrobić. Efekty, bardzo wyśmienite prezentujemy poniżej, a przepis oryginalny znajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 110g roztopionego masła 100g marchewki startej na grubych oczkach 300g miąższu z dyni ( by uzyskać taką ilość miąższu z dyni należy kupić dynie(...)ścieramy na grubych oczkach. Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Wstawiamy do piekarnika
Kolizje Smakówlodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie
Kolizje SmakówTakie bajaderki można zrobić z różnego rodzaju ciast...u mnie akurat zostało piernika...więc bajaderki były piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w pierniku akurat były , więc bajaderki zrobione były w ekspresowym tempie i bez żadnych dodatków.Do obtoczenia bajaderek użyłam między innymi wiórki kokosowe Kresto..polecam... okruchy różnych ciast ewentualnie bakalie dżem posypka
Moje domowe kucharzeniecukier puder) 5 łyżek mleka 45 dag mąki ponadto do masy nr 1: - 2 opak. cukru waniliowego do masy nr2 : - 2 łyżki przyprawy do piernika - 4 łyżki kakao W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko(...)uzyskamy jednolitą gładką masę, dzielimy ją na dwie części. Do jednej miski dosypujemy 2 cukry waniliowe, ucieramy, mamy gotową masę waniliową - masa nr1. Do drugiej miski dodajemy przyprawę do piernika i kakao, mieszamy - masa nr 2. Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę jasną (waniliowa nr 1), układamy pokrojone w ósemki gruszki (około 6 gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę
SMYKWKUCHNIszkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej - 3 banany - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - łyżeczka przyprawy do piernika Macie ochotę na kawałeczek? ;-) Wykonanie: W rondelku (postawionym na ogniu) rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni
SMYKWKUCHNISkładniki:50 g masła100 g miodu150 g cukru450 g mąki pszennej1 jajko1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika - całe opakowanieWykonanie:Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Pozostawiamy do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
kolorowotorcikowoaromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie:1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Odlać 0,5 szklanki na polewę. Pozostałą masę odstawić do wystygnięcia(...)międzyczasie oddzielić żółtka od białek.3. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać.4. Pod koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć z masą.5. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez ok. 30 min. w temperaturze 180 st.C6. Po upieczeniu polać polewą i posypać startą
Pasja Smakuprzygotować. Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna przyprawa piernikowa bez cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo ciekawy smak. Znalezione tutaj. Z przepisu wychodzi ok.6 słoiczków. Składniki: - 900g odszypułkowanych dojrzałych truskawek -600g rabarbaru malinowego -2 łyżki soku z cytryny -1 szklanka ksylitolu(...)łyżki przyprawy piernikowej Rabarbar i truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, ksylitol i cukier trzcinowy. Zagotować. Następnie dodać przyprawę do piernika i pogotować ok. 45-60 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową konfiturę nałożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcić i spasteryzować. W tym celu przygotować garnek, taki by zmieścił nasze słoiczki
Smaczne Zdrowerogalikach dyniowych przyszła kolej na marchewkowe. Bardzo smaczne - kruche, maślane, chrupiące z pysznymi powidełkami z nutą piernika. Jednak po wczorajszych , wręcz obłędnych w smaku, w moim odczuciu i tylko moim ( reszta nie zauważyła różnicy) te dzisiejsze są w smaku ciut gorsze. Pewnie gdybym upiekła je w odwrotnej kolejności takiego odczucia by nie było. Dla mnie te dyniowe , to po prostu(...)konfitura do nadziania Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 2-3 części i rozwałkować na blacie , podsypując mąką. Podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut do zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowe