pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:39/167)

Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 191

Święta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:)  mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam...  Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI NA PIERNIK: 5 jajek 3/4 szklanka cukru 250 g miodu tj. ok. 1 szklanka 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody

Kubki smaku
Miekkie nadziewane pierniczki 354

Święta bez pierniczków? Nie może być! Jest coś magicznego, co unosi się w powietrzu wraz z zapachem korzennej przyprawy do pierników. To poza choinką bez wątpienia najbardziej charakterystyczny zapach świąt. Nie potrafimy wyobrazić sobie, aby w innym czasie niż tym przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę(...)łyżki sody oczyszczonej DODATKOWO:  2 jajka  posypka owocowa Decorada marki Delecta  800 g mąki pszennej  kamyczki czekoladowe Decorada marki Delecta  200 g mąki razowej*  4 łyżki przyprawy do piernika NADZIENIE:  1 czubata łyżka kakao  2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku

Kuchnia od dwojga
KAWA PIERNIKOWA Z PIANKĄ 157

Pozostając w temacie korzenno- piernikowym , zapraszam na pyszna kawę o smaku piernika, z jeszcze lepszą pianką, którą bez trudu przygotujecie. Składniki: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka gorącej wody mleko cukier- wg własnych upodobań 1/2- 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta cynamonu Wykonanie: Kawę z cukrem zalać łyżeczką wody, ubijać ubijakiem do piany aż będzie lekka i puszysta. Gdy piana(...)już jest dobra, delikatnie zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z przyprawami. Gotową posypać starta czekoladą lub kakao.  Pyszne pierniki, które widzicie na tych zdjęciach zamówicie u pani Justyny, do 15.12 tutaj: KULA SŁODYCZY w ŚWIĘTA NA PEWNO BĘDZIECIE CIESZYĆ SIĘ ICH SMAKIEM

Z Majeczką w kuchni
Jak zrobić lukier na pierniczki? 170

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu

SMYKWKUCHNI
Wegańskie korzenne ciasteczka 296

Korzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie(...)roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj

greenscarf
Piernikowe brownie – choinki 185

Klasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten(...)blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka) 2 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Ozdobienie: Cukier puder Zielony barwnik Trzy kolorowe słomki albo patyczki do lodów (mogą być też podłużne lizaki) Kolorowe posypki do ozdobienia

Kolizje Smaków
ŚWIĄTECZNA INKA PIERNIKOWA 165

Święta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki(...)klasycznej 200 ml gorącej wody 2-3 łyżki mleka kilka goździków kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków i sypiemy

Kuchnia MagdaLeny
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 175

przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły piernik, ale robi się je szybciutko i od razu jest miękkie, co w związku ze zbliżającymi się dużymi krokami Świętami i natłokiem spraw z tym związanych jest dużym plusem :) Składniki(...)mąki pszennej 200 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g dobrej margaryny lub masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 250 ml mleka 3 jajka 1/2 średniego słoiczka konfitury z czarnej porzeczki (może być śliwkowa) na polewę: 100 g czekolady gorzkiej + łyżka masła + kilka łyżek zimnego mleka

Simply Food
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 144

koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok.  Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty(...)smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw

Ciastka - domowe słodkości
BROWNIE PIERNIKOWE 164

orzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek 200 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy di piernika (40 g) 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Migdały i orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą(...)piernika przesiewamy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Następnie margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać

Ciastka - domowe słodkości
Warsztaty kulinarne z LIDL Polska i Pawłem Małeckim. Nowa książka KUCHNIA POLSKA 159

zdecydowanie mój powrót do lat dzieciństwa, bo takie oponki, przygotowywała również moja babcia - Piernik- niesamowicie wilgotny, aromatyczny i lekko ostry w smaku; zachwycił mnie całkowicie, a samo dekorowanie pierników to strzał w dziesiątkę, można było się całkowicie zrelaksować(...)poczuć magię Świąt! Każdy z nas otrzymał przepiękną książkę KUCHNIA POLSKA według Pawła Małeckiego, sam Mistrz, każdemu składał dzielnie autografy, jak i pozował do zdjęć z uśmiechem.  Dekoracja pierników: Wszyscy uczestnicy na wspólnej fotografii ;-))) Autograf

SMYKWKUCHNI
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 208

taki pomarańczowy, i gdy przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce. Więc za każdym razem jak wchodziło się do ganku-sieni, zapach tych słodkości powodował, że od razu robiłam się dwa razy bardziej głodna, niż byłam, śliniaki same zaczynały(...)pracować, a żołądek od razu się uruchamiał. Do dziś jak zamknę oczy to pamiętam zapach tych pierników babci, i nikt nie potrafi ich zrobić tak jak ona. Często rankiem, przed wyjściem do szkoły, zaglądałam do tego ganku, podkradając kawałek piernika, ale też uwielbiałam te małe okienka w drzwiach, na których mróz codziennie rano rysował nowe wzory w miliony różnych gwiazdek

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka z dyni z kawałkami czekolady 215

obietnicy :) Zapraszam na jesienne ciasteczka, w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki żytniej, brązowego cukru, pestek dyni i bez jajek. Dzięki dyni mają nietypowy kolor, zaś przyprawa do piernika nadaje im niepowtarzalnego aromatu...    Składniki:  szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki żytniej,  3/4 szklanki puree z dyni,  1/4 szklanki oleju rzepakowego,  3/4 szklanki(...)brązowego cukru,  szczypta soli,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika,  garść pestek dyni,  50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Mąki przesiać, wymieszać wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, szczyptą soli i cukrem. Dodać olej oraz puree. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać pestki dyni oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną

Z miłości do słodkości
Choinka piernikowa 181

Jeszcze nie ma świąt Bożego Narodzenia, ale już dziś podaję przepis na piernik w kształcie choinki. Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl. Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie. Polecam(...)piernikowa Składniki :  Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 2,5 szkl mleko - 1 szkl  olej - 1/2 szkl  cukier - 1 szkl   kakao - 2 łyżki  przyprawa do piernika - 1 opak  soda - 1,5 łyżeczki  powidła śliwkowe - 3 łyżki  Krem : śmietana kremówka - 0,5 szkl cukier puder - 1 łyżeczka barwnik zielony spożywczy   Dekoracja: perełki srebrne

Kuchnia Danusi
Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone 187

ciężko naprawdę poprzestać na jednym kawałku. Ja jesienią uwielbiam wszelkie korzenne nuty. Kawa musi być wzbogacona cynamonem i kardamonem i do ciasta zamiast tylko cynamonu, dodałam przyprawę do piernika. Ten zapach podczas pieczenia… Najlepsze do ciasta, jak piszą dziewczyny są orzechy włoskie. Ja niestety ich nie miałam, więc użyłam brazylijskich. Ja ciacho piekłam w tortownicy o średnicy(...)szkl. startej marchwi 1,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 1 szkl. oleju 1 szkl. brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka esencji waniliowej Szczypta soli 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich (u mnie 1/2 szkl. orzechów brazylijskich) Krem: 250 g serka mascarpone 400 g serka śmietankowego 1/3 szkl. cukru pudru

Mieszam w Garnku