pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:119/167)

Świąteczne muffinki choinki 137

Czekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku

Pink Envelope
Pierniczki 148

widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli

Kulinarne Inspiracje
Miodownik pszczelowolski ("Kalendarz pszczelarski" z 1974r.) 200

jedno z ciast obwiązkowych na Święta w naszej rodzinie. Babcia mówiła na nie "piernik", ale jego właściwa nazwa to "Miodownik pszczelowolski". Przepis pochodzi z Kalendarza pszczelarskiego z 1974 roku, który od kiedy pamiętam, co roku wyciągany jest z szafki tuż przed świętami. Po latach już sam otwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem

Kulinarne Inspiracje
Jabłecznik 204

wiadomo święta są czasem ciast i słodkich wypieków. My na te święta oprócz pierników i ciasteczek kosztowaliśmy snickersa na zimno , różne rodzaje makowca i oczewiście jabłecznik który uwielbiam. Tym razem przedstawiam przepis na jabłecznik i powiem tylko że zeszły nam jego trzy blaszki... później niech broni się sam. Składniki: 3 szklanki mąki kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lubczyk i Wanilia
Miodowo-imbirowe 148

Muszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta. Składniki: 1 szklanka i 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu

Ciasteczkowy Potwór
Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym 164

jest i już. Więc co zrobić w takiej sytuacji? Ano, wymyślić coś samemu. Tak oto powstało moje własne ciasto buraczane.  Sama nie wiem jak mi smakuje.... coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego. Buraka ogólnie nie czuć, ale po przełknięciu zostaje taki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie

Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki krucho-drożdżowe 113

Czas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak na razie, upiekłam pyszne drożdżówki, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!!! Składniki: 10 dag drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 kg mąki 4 jajka 1 kostka masła 5 łyżek kwaśnej śmietany

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 202

roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy

Ciasteczkowy Potwór
Pomarańczowo-korzenne ciasteczka wielkanocne z rodzynkami 126

nieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie małą przyjemność w te Święta :) Składniki : 112,5 g masła  60 g cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (korzennej) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 27 g rodzynek, pokrojonych na mniejsze kawałki szczypta soli Masło i cukier ucieramy mikserem, dodajemy żółtko i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i resztę

Chocolate Muffin Blog
Sękacz domowy 164

średniowieczu dzisiejsze tereny Litwy), od których Polacy podobno przejęli przepis i sposób wypieku. Według innej sękacz pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który poznał przepis, gdy służył u pewnego piekarza pierników w Berlinie. Na niemieckie pochodzenie wskazują także stare polskie książki kucharskie, gdzie ciasto to występuje właśnie nazwą "baumkuchen" (z niem. baum-dzrzewo, kuchen-ciasto). Najsłynniejsza legenda głosi, że "w Polsce

Pełny talerz
Marchewkowy keks na Wielkanoc 205

keksu... ...a co na Wielkanoc tez może być; ) Składniki; 4 jajka, 1 szklanka cukru, 4 szklanki startej marchewki, 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczki soli, przyprawa do piernika, 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, bakalie Wykonanie; Utrzeć jajka z cukrem. Dodac olej, mąkę i wymieszać. Dodac rzyprawy i bakalie /nasz jest bez bakali/ . Na koniec dodajemy

Anioły w kuchni
Takie wiosenne malowanie-sok 201

lokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek. Ciasteczka imbirowe Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka pomarańczy, 75 g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały Sposób przygotowania

w mojej kuchni
CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ 180

oczkach pietruszki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2/3 szklanki brązowego cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru 1/4 łyżeczki soli masa jabłkowa: 2,5 szklanki musu jabłkowego 2 pełne łyżeczki agar-agar 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki wody   wierzch: 100 ml mocno schłodzonej kremówki

W kuchni Karmel-itki
A czemu nie rozetki?: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 126

następny post będzie o pierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 139

tylko na jednym kawałku. Postanowiłam więc zmodyfikować posiadany przepis tak, żeby wyszła odpowiednia ilość. Ciasto marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!