baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy poprzez powidła śliwkowe, które nadają delikatnej kwaskowatości i posmaku śliwek i ten właśnie dodatek sprawia, że polewa ma naprawdę wyjątkowy smak.Nie rozlewa się, jest gęsta i bardzo dobrze zastyga.Jeżeli nie jesteście przekonani do tej polewy(...)zachęcam Was na zrobienie jej próbnej wersji, w mniejszej ilości, ale coś czuję, że w efekcie końcowym i tak wyląduje na Waszym pierniku ;)* czekolada mleczna- 100 g** powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki* olej- łyżkaDo małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej.Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników.Lekko przestudzić i smarować
Kraina Miodem Płynącaniezawodny piernik.Składniki:-1 szklanka cukru-2 szklanki mąki-1 szklanka mleka-1 jajko-1 łyżka kakao-4 łyżki dżemu-4 łyżki oleju-1 łyżeczka sody oczyszczonej-przyprawa do piernika Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao,przyprawę do piernika,sodę oczyszczoną,wbijamy jajko,dolewamy olej,mleko,dodajemy dżem ( np. śliwkowy lub agrestowy )i wszystko miksujemy. Ciasto
Maminek kulinarnyDzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKINa ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników. Do masy: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
W kuchennym oknie EwyŚwiąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz.Zarobiłam właśnie ciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład takich mieszanek. Większość zawiera(...)własną aromatyczną mieszankę bo to bardzo proste. Poza tym można dodać więcej jakiejś przyprawy jeśli się ją bardzo lubi a z niektórych zupełnie zrezygnować - wedle gustu. Zobacz przepis na Piernik żydowski, który nie musi dojrzewać ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzepis na ten piernik dostałam od mojej matki chrzestnej i jest dla mnie najlepszy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw(...)łyżeczki sody· 3 szklanki mąki· przyprawa do pierników· paczka goździków zmielonych· bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać
Anioły w kuchniPierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało to cudeńko.. Składniki; 10 dkg cukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca, szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao, 15 dkg posiekanje(...)dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego... /żródło Moje Gotowanie
Anioły w kuchniwsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować . Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię. Ps. Możemy użyć gotową przyprawę do piernika Prymat
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:2,5 szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki cukru,1/2 szklanki mleka,2 jajka,polewa czekoladowa,orzechy włoskie.Przygotowanie: Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko(...)stopniowo dodajemy sypkie produkty, wcześniej wymieszane ze sobą (maka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami
Aga w kuchniCzas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka(...)przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno
Kolizje Smakówjuż chyba ostatni dzwonek by przygotować ciasto na pierniki. Ja swoje zrobiłam już dwa tygodnie temu, ale ciągle z braku czasu nie poczyniłam odpowiedniej notki na blogu. Dziś więc śpieszę z przypomnieniem, czas ucieka, a ciasto potrzebuje czasu by nabrać odpowiednich aromatów. Wiadomo, że im dłużej leżakuje tym pierniki lepsze. Ja polecam ten przepis
Przysmaki Karolkimasy jajecznej, mieszamy dokładnie a pod koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku
Zainspirowana w kuchniduże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu dodać 2 całe jajka
kuchcikowniapiernika1/3 łyżeczki sody oczyszczonej100 g masła100 g melasy50 g cukru1 jajkolukier królewski:50 g białek250 g cukru pudru1/3 łyżeczki soku z cytrynyMąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić.Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishOdwrócony piernik z żurawiną i gruszkami (blaszka 24 cm)Przygotowanie: 60 minSkładniki na karmelowy wierzch:70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej
karmelowyPiernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle
Moje domowe kucharzenie