pory kupowałam przyprawę do piernika, ale widząc jak wiele osób na różnych bogach kulinarnych przygotowuje ją samodzielnie, postanowiłam i ja się skusić o jej przygotowanie. A jak jest u Was? Robicie czy kupujecie. Zapraszam :) Taka przyprawa wyjątkowo pachnie i nie ma w niej tak tak jak w przypadku kupnej zbędnego cukru czy kakao. A już za niedługo święta i już(...)trzeba pomyśleć o piernikach i pierniczkach. A taka domowa przyprawa będzie jak znalazł. Do przygotowania przyprawy będziemy potrzebowali tarki z bardzo drobnymi oczkami, moździerza, młynka ręcznego lub ewentualnie młynka do kawy. Następnie trzeba przygotować wszystkie potrzebne przyprawy. U mnie są to: 1. Imbir mielony 2 łyżeczki. 2. Cynamon w laskach ( najlepiej cejloński ) kilka sztuk, żeby otrzymać co najmniej
Izabelawkuchnimąki 150 g cukru 200 g miodu 3 jajka 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 10 g kakao orzechy, suszone śliwki, rodzynki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Orzechy i śliwki drobno pokroić .Żółtka oddzielić od białek. Masło
Moje domowe kucharzenieminut, aby odpoczęło. Farsz: 5 jabłek upalonych nad ogniskiem – możecie oczywiście przypiec je w piekarniku 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g orzechów włoskich sparzonych przyprawa do piernika miód limonka Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy(...)pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy: 100 g sparzonego i zmielonego maku 1 limonka 100 ml śmietanki słodkiej 100 ml mleka 4 żółtka jaja 4 łyżki cukru Żółtka ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie
Kuchnia Bazyliimąki pszennej 100 g miodu 80 g masła 50 g cukru 120 ml wody 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150 g bakalii (ja wykorzystałam: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych suszonych moreli, 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny, 2 łyżki posiekanych rodzynek) Lukier: 120 g cukru(...)suszone i rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (rodzynki również) (fot.1) . Gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika do większej miski, dodać mieszankę z miodem i jajko. Sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietanie i od razu dodać do ciasta. Wsypać bakalie. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto (ręcznie
Świat CiastaSkładniki ( forma 30x40cm): 200g masła 150g cukru 16g cukru waniliowego (małe opakowanie) szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 40g ciemnego gorzkiego kakao 3 łyżki mleka garść posiekanych orzechów ( dodałam dodatkowo) Dodatkowo: 1 białko 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru barwnik zielony w proszku kolorowe groszki do ozdoby choinek(...)cukier waniliowy i sól, miksujemy aż powstanie jednolita masa stopniowo dodajemy po 1 jajku ,miksując po każdym dodaniu następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach ciasto wkładamy do formy ( 30x40cm)wyłożonej papierem
Słodkie zapomnienieoraz przyprawy cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam formy kwadratowej 24x24cm, autorka 20x25cm). piernik pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, po tym czasie piernik wyciągamy z piekarnika , smarujemy go lukrem i ponownie wkładamy go do piekarnika na jeszcze 8 minut
Słodkie zapomnienieorzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi to idelany pomysł na świąteczne śniadanie w sam raz dla dzieciaków. Bezglutenowe ciasto naleśnikowe z mąki ryżowej z dodatkiem przyprawy do piernika od razu wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Do tego smakowite nadzienie z twarogu z powidłami śliwkowymi i prosta dekoracja z bitej śmietany i owoców. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników(...)SKŁADNIKI na 6 naleśnikików o średnicy 20 cm (2 porcje) Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki ryżowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika
Food SquarePiernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem. Zapachniało świętami… Uwielbiam zapach piernika unoszący się po całym domu. A Wy? Jeśli też kochacie takie aromaty i cenicie proste, szybkie w przygotowaniu ciasta z pysznym budyniowym nadzieniem polecam Wam przygotować taką piernikową tartę. Idealna na co dzień, jak na święta. Spróbujcie. Większość produktów do przygotowania tarty możecie nabyć w sklepie internetowym(...)Młociny Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ziemnego masła lub margaryny 2 łyżeczki przyprawy do pierników – do nabycia w Eko-Młociny 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 50 g trzcinowego cukru pudru do nabycia w Eko-Młociny szczypta soli 1 żółtko jajka klasy L 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Dodatkowo: 2 śmietankowe budynie – do nabycia
Słodkie okruszkiJeśli jeszcze nie upiekliście swoich pierników, najwyższa pora, aby wydobyć z otchłani lodówki lub spiżarni ciasto na piernik staropolski. Zdejmijcie folię, odwińcie ściereczkę. I jak? Wygląda cudnie, prawda? Jeszcze nie pachnie, ale to nic. Nie czekamy, zabieramy się do pieczenia. Za chwilę dom wypełni się cudnym, korzennym aromatem. Tak pachną nadchodzące święta… Czujecie je? Szczegółowa instrukcja tutaj: pieczenie pierników – etap
W mojej kuchniszklanki mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1/4 szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki śmietany 18 % - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 małe opakowanie kolorowych landrynek Przygotowanie: W naczyniu podgrzewamy masło z miodem. Gdy się rozpuści dodajemy cukier puder i śmietanę, podgrzewamy do połączenia składników a następnie studzimy. Na stolnicę przesiewamy(...)mąkę dodajemy jajko, kakao, sodę, przyprawę oraz przestudzone masło. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniki. W każdym pierniku robimy okienko i kładziemy je na blachę do pieczenia. Landrynki dzielimy kolorami i rozdrabniamy je na bardzo małe kawałki. W piernikowe okienka nakładamy po łyżeczce rozkruszonych landrynek, tylko pamiętajmy
Zainspirowana w kuchnipierniczków. Składniki Ciasto: 25 dag masła 4 jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki esencji z herbaty 2 szklanki mąki 10 dag cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe z cukrem 2 szklanki soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru(...)pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 40 dag pierników w czekoladzie 1 suszona starta marchewka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy marchewkę, miód, esencję i wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Cisto pieczemy na blaszce wyłożonej papierem
Podróż w kulinariaOstatnio dostałam niespodziankę od firmy Cenos, była w niej kasza jaglana i przepis na piernik na opakowaniu pudełka. Postanowiłam go wypróbować ale nie była bym sobą gdybym coś nie dodała :) Moja propozycja to ciasteczka piernikowe z dodatkiem orzechów pekan z dziurką. Do wykrawania ciasteczek użyłam również foremek które były w paczuszce. Zapraszam do wypróbowania bo wyszły pyszne(...)Składniki : 100 g kaszy jaglanej Cenos 500 g mąki 200 g masła miękkiego 2 jajka 1/2 szklanki miodu 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody kilka kropli olejku waniliowego 100 g drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich lukier zielony i różowy do dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Kaszę w woreczku gotujemy i studzimy, delikatnie
Sama słodycz i szczypta chili