świątecznym szaleństwie przychodzę do Was z pomysłem na wykorzystanie resztek piernika, które być może komuś jeszcze zostały :) Składniki: - 500 g mascarpone - 300 g pierników bez lukru - 250 g serka waniliowego - 2 łyżki kakao - 1/2 szklanki kawy Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski i łączymy z serkiem waniliowym. Pierniki drobno kruszymy. Do dużych kieliszków lub pucharków nakładamy po łyżce okruchów piernikowych
Zainspirowana w kuchnistyczniu bardzo nam się przyda 😍 Sprawdźcie TUTAJ jak to działa Health Box. W naszym grudniowym boxie znalazło się: * Ekologiczna galaretka z czarnej porzeczki – Dary Natury * Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast – Dary Natury * Mix Superfoods - Biokulturalni * Baton ananas i kokos – Baton Warszawski * Mąka kukurydziana – Pan Zdrówko *Ciasteczka Avenki – Krasoń ____________________________________________________ Ekologiczna galaretka z czarnej porzeczki Skład: czarna porzeczka owoc(...)jest zaraz po ataku słodyczy. Osobiście wolimy odwrotną kolejność ale mimo to jest bardzo smacznie. Świetnie nada się jako dodatek do owsianki (już nie słodkiej :P). ____________________________________________________ Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast Skład: cynamon, imbir, skórka pomarańczy, anyż owoc, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie. Przyprawy do piernika czy korzenne są dla nas bardzo istotne. Nie każda mieszanka
Candy Pandaswielbicieli sernika i pierniczków mam propozycję na pyszny sernik z bakaliami upieczony z lukrowanymi pierniczkami. Do masy serowej dodałam również przyprawę do piernika, dzięki temu pięknie pachnie i tak samo smaku. Ten sernik jest prosty w wykonaniu i uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :) Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku(...)niepełna szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 1 przyprawa do piernika 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki rodzynek pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50 dag lukrowanych pierniczków Wykonanie pysznego sernika z bakaliami: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę
IzabelawkuchniŚwiąteczna atmosfera ogarnęła już wszystkich. Okna umyte, mieszkania posprzątane, zakupy zrobione, potrawy wigilijne po części już przygotowane, ale jeśli nadal nie masz pomysłu na świąteczne ciasto, polecam poniższy piernik bez miodu. Piernik bez miodu to ciasto zbliżone procesem przygotowania i składnikami do naszego kochanego murzynka z dżemem ( przepis tutaj ). Jest prosty, szybki i przede wszystkim niezawodny. Zawsze się udaje, zawsze(...)smakuje i znika w tempie ekspresowym. Tegoroczną wersję urozmaiciłam nadzieniem z kajmaku i posypką orzechową. Smakuje wybornie. PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM (blaszka 20*20 cm) składniki sypkie: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mielonego składniki mokre: 2 jajka 0,25 kostki miękkiej margaryny
W kuchni Karmel-itkiDomek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy(...)piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 białko 200 g cukru pudru Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy
Podróż w kulinariamakiem Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta
Tradycyjna Kuchniawłasnoręcznie ozdobimy je lukrem. Pierniczki z witrażykami: 3 pełne szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 żółtko 100 g masła ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki miodu 2 czubate łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i ½ łyżki kakao landrynki Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy miód i cukier puder. Roztapiamy na małym ogniu i studzimy. W misce mieszamy ze sobą(...)mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy żółtko i zagniatamy hakiem miksera, drewnianą łyżką lub ręcznie jednolite ciasto (powinno być lekko kleiste). Dzielimy na 3 części i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkujemy 0,5 cm ciasto. Foremkami wycinamy kształty, a w środku wycinamy otwór kieliszkiem lub mniejszą foremką. Przekładamy
Poezja smakusmaczną kompozycję świąteczną. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 200g masła 3 jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszki manny 250g cukru pudru 150g masła Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty) – ok 300g 100g orzechów włoskich Polewa: 100g gorzkiej(...)kremówki Kilka orzechów włoskich do ozdoby *** Przygotowujemy ciasto: masło z miodem i cukrem podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i całkowicie studzimy. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika, dodajemy jajka i wystudzone masło z miodem i cukrem. Zagniatamy ciasto *** *** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą noc) lub na około 20 minut do zamrażarki
Blog z Apetytemorkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g miodu 100 g czekolady 50 g cukru 4 jajka 150 g masła 100 g powideł śliwkowych 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną
Domowy Smak JedzeniaPolecam Składniki: – 90g płynnego miodu lub syropu z agawy – 2 łyżki ulubionego słodzidła ( ja dodałam stewię) – 1 jajko – 1 łyżka przyprawy korzennej/ przyprawy do pierników (ja mieszam cynamon, imbir, goździki i troszkę anyżu) – 1 łyżeczka sody – 5g oleju rzepakowego – 170g mąki pełnoziarnistej pszennej W rondelku wymieszać miód, słodzidło i przyprawę do piernika, zagotować(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut. *Jeśli chcecie powiesić pierniczki na choince, należy przed pieczeniem zrobić dziurki, najlepiej zwykłą plastikową słomką. Gotowe pierniki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego Artykuł Pierniczki w wersji fit pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineŚwięta tuż tuż. Dzisiaj chciałam przedstawić Wam doskonały pomysł na jadalny prezent, który możecie wspólnie zrobić w domu. To coś zupełnie niezwykłego w smaku. Panforte czyli rodzaj włoskiego piernika, pochodzącego ze Sieny, z dodatkiem sporej ilości bakalii zachwyci każdego wielbiciela słodkich wypieków świątecznych. Trudno w słowach opisach jakie to jest pyszne, naprawdę! A im dłużej poleży tym smak(...)jest jeszcze lepszy! Podczas pieczenia panforte cały dom wypełnia zapach piernika. Do przygotowania tego włoskiego wypieku, wykorzystałam moje ulubione bakalie marki Bakalland. Panforte / 12 porcji Składniki: 100 g migdałów ze skórką Bakalland 100 g orzechów laskowych ze skórką Bakalland 100 g suszonych fig Bakalland 100 g suszonej żurawiny Bakalland 100 g orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 50 g mąki
Moja smaczna kuchniacukru 1 op cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki sody 1 op przyprawy korzennej 40 g 1 łyżeczka kakao Masło, miód, cukier , cukier waniliowy, kakao i przyprawę do piernika, wkładamy do rondelka, ustawiamy na ogniu i mieszamy aż masa będzie gładka, zestawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę , wbijamy jajko i mieszamy(...)następnie stopniowo wlewamy masę korzenną mieszając łyżką Całość zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki aby ciasto się schłodziło. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierniki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 10-12 min.. uważając by się nie przypaliły. Gotowe pierniki lukrujemy lub oblewamy czekoladą. Przykładowy lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru (przesianego) kilka
Gotowanie jest łatwePrzepis na piernik wypatrzyłam w dodatku do Tele Tygodnia, - Smaki Bożego Narodzenia, przygotowałam z małymi zmianami dodałam łyżeczkę przyprawy do piernika. Ciasto jest przepyszne idealne na święta. PRZEPIS
RAROSSA