potrzebują leżakowania! SKŁADNIKI (na około 100 sztuk) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g ksylitolu 2 łyżki przyprawy do piernika 2,5 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka 180 g płynnego miodu 160 g roztopionego masła PRZYGOTOWANIE Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone(...)kratce. Moje pierniczki przed pieczeniem posypałam delikatnie mąką żytnią - przez co wyglądają, jak oprószone śniegiem :) Nie musicie tego robić - wtedy wyjdą brązowe i gotowe do ozdabiania :) Pyszne pełnoziarniste świąteczne pierniczki! Przepis pochodzi z książki " Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" , którą możecie wygrać w trwającym do 4 grudnia 2016 roku KONKURSIE (KLIK!) Zapraszam do polubienia
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis dedykuję wielbicielom obydwu ciast, ma bowiem formę i konsystencję sernika, ale lekko piernikowy smak z dodatkiem pysznej żurawiny. Skomponowałam go na święta, próba wyszła bardzo udana, więc przepis polecam do przygotowania w Waszych domach. Sernik został upieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik jest jeszcze bardziej delikatny niż pieczony tradycyjnie, oraz bardziej równy. I co najważniejsze, sam proces przygotowania(...)obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka: – szybki przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie
nietylkopasta.plsmak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników mineralnych. Keks nie zawiera jajek, prawie nie zawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki(...)szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcze i cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - skórkę
pyszne zdrowościSezon jesienno-zimowy nie do końca sprzyja publikacji przepisów na blogu, ze względu na pochmurną pogodę i ciężkie do wykonania zdjęcia, ale postaram się powoli nadrobić. Na dziś pyszna propozycja, czyli muffiny marchewkowe. Aż nie wierzę, że jeszcze ich nie ma na blogu. Te muffiny, choć może zdjęcia aż tak nie oddają smaku, są najlepsze i zawsze się udają. Koniecznie(...)szkl, cukru szczypta soli 3/4 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 szkl. drobno startej marchewki 0,5 szkl. drobno posiekanych rodzynek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem. Do jajek z cukrem
psgotujemyIntensywnie czekoladowe babeczki z pysznym nadzieniem z dżemu dyniowego , a także z dodatkiem korzennych przypraw bardzo wpisują się w świąteczny klimat. U nas miały do wykonania jeszcze jedno ważne zadanie. Otóż występowały w roli tortu z okazji urodzin drugiej połówki. Muszę przyznać, że wszystkim przypadł do gustu taki zamiennik. Nawet dzieciom, które początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu(...)łyżki kakao 2 jajka 100 g masła (miękkie) 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli dżem dyniowy Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać. Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę
zadanie-gotowanieWitam Kochani, dziś troszkę inny post niż zawsze. Chciałabym króciutko opisać mój wczorajszy wypad do Krakowa. Bardzo chciałam przed świętami wybrać się na rynek do
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupopularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem . W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego oprócz wykorzystywania(...)szklanka mąki 1 szklanka wody 1/4 szklanki oleju szczypta soli 3 jajka Krem: 200 g suszonych śliwek ok 200 ml wody 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki cukru muscovado 200 ml rumu 100 g gorzkiej czekolady 300 ml śmietany 30-36% cukier puder 1. Wodę z olejem zagotowujemy i dodajemy mąkę szybko rozcierając masę, żeby nie było grudek
UgotujmyTo.plwilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 jako 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier(...)dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaprzygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą(...)stopni piekarnika na środkowy poziom. Murzynka pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Aromatyczny murzynek z marmoladą – do przygotowania ciasta użyłam pysznej marmolady wieloowocowej Jamar Smacznego Zapisz
Słodkie okruszkiTaki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem(...)cukru 70 g miodu 100 g miękkiego masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy
kruche babeczki700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru. Skład: skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25% Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła. Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków. Smak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny(...)wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba
głodny alergikkapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami np. keks, nieszczęsny karp, którego nie każdy lubi, ale jest i kompot z suszu, który pomoże nam to wszystko strawić. Do tego potrzebne są jakieś skromniejsze(...)gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały rok. W dniu Wigilii lub dzień wcześniej musimy zrobić sobie lekki bulion warzywny, połączyć go z zakwasem, dodać uszka i gotowe.Oto pełny przepis
Ugotowane pozamiatanejuż perfekcyjnie. Do ciasteczek z pieczątkami robiłam nie pierwsze podejście. Poprzednim razem postawiłam na kruche ciasteczka cynamonowe. Odbijanie pieczątki okazało się koszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki mam po tamtej próbie jest taki, że nie nadaje się do tego ciasto bardzo kruche, ciasteczka z pieczątką muszą być nieco twardsze(...)pszennej – 100 g drobnego cukru do wypieków – 125 g zimnego masła – 2 łyżki płynnego miodu – 1 jajko rozmiar M – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) Przygotowanie : Cisto należy wyrobić ze wszystkich składników. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą
nietylkopasta.plprzekonać do faszerowanych warzyw, to zróbcie naszą wersję. Jeśli kupicie cukinie okrągłe, to po dodaniu sałatki taka cukinia faszerowana mięsem może śmiało stanąć na niedzielnym stole. Nie dość, że pyszna, to jeszcze ładna! Poza tym cukinia ma tak mało kalorii, że nawet dodatek sera do farszu nie robi specjalnej demolki w naszej figurze. Można zachować linię, a jak wiemy, linia(...)natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie myjemy i nie obieramy. Pozostawienie skórki gwarantuje nam, że cukinia zachowa swój kształt
ladykitchenprzekonać do faszerowanych warzyw, to zróbcie naszą wersję. Jeśli kupicie cukinie okrągłe, to po dodaniu sałatki taka cukinia faszerowana mięsem może śmiało stanąć na niedzielnym stole. Nie dość, że pyszna, to jeszcze ładna! Poza tym cukinia ma tak mało kalorii, że nawet dodatek sera do farszu nie robi specjalnej demolki w naszej figurze. Można zachować linię, a jak wiemy, linia(...)natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie myjemy i nie obieramy. Pozostawienie skórki gwarantuje nam, że cukinia zachowa swój kształt
ladykitchen