Pyszne, najlepsze jakie jadłam. Choć trzeba je zrobić 2-3 dni wcześniej, bo bezpośrednio po upieczeniu są twarde to naprawdę warto. Po upieczeniu wkładamy je do pojemniczka ze świeżą skórką jabłka (codziennie wymieniamy) i po 2-3 dniach są już mięciutkie, gotowe do lukrowania. Przepis na nie znalazłam na stronie Moje Wypieki . Składniki: 250 g mąki, 85 g zmielonych migdałów(...)łyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker , 200 ml miodu (u mnie z cynamonem), 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 85 g masła, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy, lukier. Przygotowanie: Masło i miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe
Aga w kuchnistrony, przełozyć na talerz do szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar- po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień(...)minut szybkowar otworzyć po 30 minutach, kapusta i kaczka w tym czasie jeszcze nabierze smaku przypraw i owoców - podać na obiad z czym się lubi...............kapusta jest aromatyczna i pyszna, kaczka krucha, mięciutka i nie przegotowana........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierniczki wyszły pyszne z mocno wyczuwalnym smakiem miodu, dla mnie pycha :D. Wiem, że już dawno po świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki cukru(...)szklanki miodu łyżeczka przyprawy do piernika kg mąki pszennej łyżka sody 2 jajka 50 g masła Dodatkowo: marmolada Wykonanie: Karmel: Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować. Ciasto: Do większego garnka wsypać cukier, zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dać miód i przyprawy. Zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą dać miód, jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto
Moje pyszne gotowanieBabeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne. Dodałam na górę lukier i karmelizowaną marchewkę wyszło na prawdę pysznie. Przyznam, że marchewkę musiałam zrobić 2 razy gdyż za pierwszym razem jakieś "duszki " ją zjadły. Pomysł z moimi modyfikacjami z Magazyn kuchenny. Składniki: 50 g cukru brązowego 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka skórki z pomarańczy* 1 szk oleju(...)rzepakowego Rapso 0,5 szk mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* 3 łyżeczki cukru 50 ml wody Przygotowanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce
Ala piecze i gotujeCzy jedliście już owocowe, słodkie sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Tym daniem zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Wystarczy ryż
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu(...)podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g masła (miękkiego) 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski
Słodkie okruszkimarchewkowe? Ja bardzo! Zarówno takie „solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone. Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego! Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach! Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę! Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI(...)mąka pszenna – 1,5 szkl * duże jajka – 3 szt * olej – 1 szkl * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * gruszki – 2 szt * mix: suszone morele, żurawina, orzechy * miód – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchewkę ścieramy na małych oczkach
Ostra na SłodkoDziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤ Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc
Walijskie PichcenieJesień i zima to czas ciepłych ciast pachnących korzennymi przyprawami. Sztandarowymi wypiekami tego okresu są marchewkowce, chlebki dyniowe i bananowe. Ta wersja ciasta marchewkowego jest wyjątkowo pyszna! pachnąca, wilgotna i z podanej porcji wychodzi ciasta nie mało :) Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami(...)masła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody po 2 łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika 400 g marchewki (startej na tarce - u mnie pół na pól na grubych i małych oczkach) po 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów pekan lub włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą. Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową. Uwielbiam taką lekcję pokazową. Do ucieranego ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać(...)przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa. Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto. Serdecznie dziękuję za zaproszenie marce Lidl Polska. Za pyszne warsztaty, cudowną atmosferę i proszę o więcej! słodkich warsztatów. Nowa słodka Kuchnia Polska Pawła Maleckiego dla amatorów słodkiego smaku. Książka piękna, niezwykłe przepisy z regionów
AZgotuj!proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj(...)przelej do niej masę (będzie rzadka). Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 max 50 minut (góra-dół) do suchego patyczka. Krój po wystudzeniu. Pysznie smakuje z ubitą kremówką lub dobrze schłodzoną i ubitą śmietaną kokosową
Ze smakiem i z pasjąDziś mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie, wilgotne, a co najważniejsze zdrowe piernikowe babeczki jeżynowe z posypką z czekoladowych gryczanek. Wykonanie tych słodkości zajmuje naprawdę chwilkę, a smak i zapach zachwyci nie jednego. Babeczki przypadną do gustu nawet przeciwnikom płatków owsianych - sprawdziłam ;) Składniki: (na 2 większe babeczki) 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko klasy(...)kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie: Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika
Słodkie okruszkisamo cukru do żółtek ubijamy pulchną masę. Do masy jaglano serowej dodajemy kolejno: skórkę otartą z cytryny, imbir i masę z żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie(...)dłużej. Gotowe :) Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za imbirem, może zastąpić go rodzynkami, żurawiną lub po prostu zrobić "czyste" serniczki. Formę podania też można modyfikować wedle uznania. Pyszne smaczne i stosunkowo zdrowe ciasto. Polecam
Farmażonysobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)spędzać w kuchni. Zamiast tego można się całym sercem oddać ubieraniu choinki i pakowaniu prezentów, kiedy dzieci już głęboko śpią... Ja jednak, wyłamując się z szeregu, chcę Wam zaproponować pyszne babeczki, które będą pasować nie tylko na Święta. Połączenie słynnego red velvet z twarożkowym kremem jeszcze przed pieczeniem - czyż nie brzmi intrygująco...? Efekt jest bajeczny - ślicznie wyglądają czerowono-białej zawijasy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!