Zima nie jest może moją ulubioną porą roku, choć zapach mrozu i szronu na drzewach uwielbiam, w takich momentach najchętniej zaszyłabym się w małej chatce w
Wanilia i Kardamonjaki. Chleb według pomysłu Moniki Waleckiej wydrukowany w miesięczniku KUKBUK. Uwielbiam jak w grudniu pachnie w moim domu, czy to za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej , czy piernika staropolskiego lub pierniczków . Jeśli chleb pachniał w całym domu kawą i migdałami to znaczy że święta coraz bliżej. Ja upiekę go na pewno na wigilijny stół a czy Ty? zależy tylko od Ciebie(...)zrobić a z pieczeniem nie ma żadnego problemu. Jeśli nie macie kamienia do pizzy, można go wypiekać na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika lub w foremce. Zapraszam do świątecznego wypiekania. Niech nam się upiecze! Chleb z kawą i migdałami w Grudniowej Piekarni Amber. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePowoli nasz dom zaczyna wyglądać świątecznie. Wczoraj poszłam do Biedry po małe zakupy, wiecie chleb, masło, zwykłe drobiazgi. A jak zwykle kupiłam dużo więcej. Święta u nich pełną parą, a kupić możecie praktycznie wszystko. Czy tylko mnie się wydaje że poszerzyli asortyment? Jak zobaczyłam Cotton Ballsy to nie mogłam się im oprzeć. Są śliczne, takie malutkie i w idealnym kolorze(...)Wiszą teraz nad oknem w pokoju chłopaków i wieczorem robią taki przytulny nastrój, że aż sama chętnie tam z nimi przesiaduję. Zaczęliśmy też wypieki. Już teraz cieszymy się smakiem pierniczków. Na instagramie pokazałam Wam też choinkę makową. Bardzo się Wam spodobała dlatego tak jak obiecałam, dzielę się z Wami tu przepisem. Robiłam ją pierwszy raz i chyba wyszła całkiem spoko
ArbuziakiBlok czekoladowy pomarańczowo piernikowy to moja propozycja dla zapracowanych i bez czasu na proste i bardzo szybkie do przygotowania, świąteczne ciasto bez pieczenia. Blok czekoladowy to ciasto mojego dzieciństwa, już zawsze będzie mi się dobrze kojarzyć z odświętnym czasem, dlatego sama też chętnie je przygotowuję. To również ciasto, którego przygotowania uczę moje dzieci, bo naprawdę nie jest trudne. Do takiego(...)Składniki na blok czekoladowy: 1 opakowanie 500g mleka w proszku pełnotłustego 3/4 – 1 szkl cukru trzcinowego 25 dag masła lub margaryny 1/2 szkl wody 3 łyżki kakao ciemnego 10 pierniczków 150g herbatników garść żurawiny suszonej garść rodzynek 3-4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej szczypta skórki startej z pomarańczy Jak zrobić blok czekoladowy pomarańczowo piernikowy: Zaczynamy od wrzucenia do garnka
Dorota Smakujekratce LUKIER: białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę, za pomocą pędzelka bądź szprycy zdobimy pierniczki, odkładamy na kratkę aby lukier wyschnął, około 12 minut. Pierniczki przechowujemy w puszcze bądź słoju szklanym, można je w ten sposób przechowywać nawet do 3 tygodni. Potem wystarczy wyłożyć na miseczkę i szybko robią się miękkie. Najlepiej smakują z kawą(...)zestawu wchodzi miseczka, talerzyk i filiżanka bądź kubek. Porcelana wykonana w bardzo modnej i pożądanej obecnie kolorystyce black & white, w stylu skandynawskim. Jak widzicie przepięknie wygląda również w świątecznej odsłonie. Zestaw dostępny obecnie w sprzedaży. Kubek Flying , to mój ulubieniec grudnia! Co zresztą mogliście już dawno zauważyć na moim profilu na Instagramie https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/ W podobnej skandynawskiej
SMYKWKUCHNIprzeraża mnie to nie na żarty. Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować. Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi , i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami(...)nawet nie wspomnę. W tym tempie przepisy bożonarodzeniowe u mnie pojawią się na wiosnę... No dobrze, może troszkę przesadzam. Chyba jednak powinnam zachować niektóre, i powoli przejść do świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekarczochy. Świetnie prezentują się na stojaku albo choince. Wymagają precyzji ale wygląd rekompensuje to, że trzeba się troszkę napracować. Świetnie tłumaczący wszystko filmik znajdziecie poniżej: https://www.youtube.com/watch?v=HvskR29qgfU W świąteczny klimat świetnie wpasowują się choinki wykonane z szyszek. Potrzeba Wam szyszek, stożka styropianowego, kleju na gorąco oraz ozdób i lakieru w sprayu. Wystarczy poprzyklejać szyszki do stożka, polakierować(...)pełno wzorów, na Facebooku są ciekawe grupy, w których członkowie chętnie pomogą z wszelkimi pytaniami ;) Poniżej kilka moich maskotek ;) A może warto pomyśleć o jadalnym prezencie?:) Pięknie zapakowane pierniczki są świetnym pomysłem! ;) Klikając w zdjęcia przeniesiecie się na przepisy do pierniczków ze zdjęć ;) Z rzeczy do zjedzenia można również skusić się na domek z piernika
Czerwona Porzeczkakakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko do okresu świątecznego, ale za to przez naprawdę wiele lat będziemy błyszczeć jako autorki przepięknych świątecznych słodkości. Zaraz po, a nawet przed funkcjonalnością dużą uwagę zwracam na wykonanie. Tu producent się postarał, bo wykrawacz jest dość stabilny i nie odkształca się podczas mycia (kiedyś Wam opowiem(...)takie szczegóły. Dodatkowo wykrawacz połączony jest metalowymi paskami metalu ułożonymi krzyżowo, dzięki czemu wykrawacz z pewnością się nie odkształci. Mi te połączenia metalowe bardzo spasowały, bo jak wycinałam pierniczki, upierałam na tym swoją dłoń. Z kolei szablony wykonane są z jakiegoś tworzywa, coś jak elastyczny plastik, przez co spokojnie można je myć bez obawy, że się zniszczą. Wydają się dość
Blondynka GotujeCześć Kochani, dawno na blogu nie było przepisu na ciasto. Ale dawno też żadnego nie piekłam. 11 listopada były rogale, wcześniej tort urodzinowy mojej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuGrudzień to czas pieczenia pierniczków i korzennych ciasteczek. Już sam zapach podczas pieczenia przypomina, że niedługo święta. Ciasteczka można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej, schować do szczelnych pudełek a udekorować przed samymi świętami. Takie dekorowanie to fajna zabawa dla całej rodziny. Aby upiec kruche korzenne ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto , gdzie jest mnóstwo dobrych receptur na różne(...)dekorowania przydał się gotowy lukier i dekoracje cukrowe oraz opłatkowe Dr. Oetker. Dzięki nim ozdabianie ciasteczek było szybkie a efekt kolorowy. Zobacz jak z innymi blogerami bawiliśmy się na świątecznych warsztatach kulinarnych ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNajlepsze dekoracje to te, które można wyczarować w kilka minut z łatwo dostępnych materiałów - cukierków, ciasteczek, pralinek czy żelek. Niewątpliwie taką dekoracją jest renifer, którego
Ciastkozercyżycie. Boże Narodzenie odbywa się bowiem w naszych sercach - każdego roku." Od tych słów zaczyna się książka i jak sami widzicie skłania do myślenia! Z książki dowiemy się jak świąteczne porządki możemy wykorzystać na swój użytek - jak oczyszczanie przestrzeni wokół nas może wpłynąć na nasz nastrój i psychikę. Jak sprawić, aby wraz z krótszymi dniami uzyskać w domu atmosferę ciepła(...)skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje
Plate of Joycały rok. Zestaw pochodzi z warsztatów z moją ukochaną szefową kuchni Agatą Wojdą. Warsztaty dla blogerów zostały zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool i dotyczyły łączenia świątecznych smaków polskich i niemieckich i dobierania ich do win niemieckich. W końcu wina z danej szerokości geograficznej pasują najlepiej do dań z podobnego klimatu, więc co może być lepsze niż(...)zostawiamy kilka kilka kapeluszy do dekoracji pół kilo podgrzybków – mogą być mrożone 2 łyżki masła łyżka cukru 2 ząbki czosnku posiekane puszka ciecierzycy odsączona z zalewy 2 twarde pierniczki (np. starte na tarce katarzynki lub piernik gastrononiczny) do dekoracji 2 średnie cebule drobno posiekane 4 łyżki sosu sojowego ocet balsamiczny por Olej do głębokiego smażenia Sól, pieprz, cukier kropla
Ugotowane pozamiatane