sukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co jeszcze upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka
Kuchnia w opałachSłodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta na czekoladowe pierniczki, które tak Wam przypadły do gustu. Składniki:100 g masła80 g miodu sztucznego150 g czekolady6 małych
Słodkie PrzyjemnościPierniczki z Pińska , to jedno z dań na które przepisy zostały przywiezione z Polesia przez rodzinę mojej Mamy. Przepis pochodzi od sióstr zakonnych. Obok uszek , kisielu żurawinowego , barszczu grzybowego gościły od zawsze na świątecznych stołach naszej rodziny. 300 g cukru, 300 g miodu, 300 g masła, 1 kg mąki, 1 szklanka mleka, 4 - 5 jajek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka(...)trochę przestygnie wlać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać. Masa będzie dość luźna. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce na 24 godziny. Na drugi dzień rozwałkować i wycinać ciasteczka. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 8 – 9 minut. Pierniczki można czekoladować lub lukrować
królestwo garówjest kakemann czyli norweski tradycyjny świąteczny ciasteczkoludzik:) Kakemanna można dostać w każdy praktycznie sklepie spożywczym w różnych kształtach. Najczęściej taki gotowy ciastoludek nadaje się do spożycia od razu ale można go oczywiście odpowiednio udekorować i w tym cała frajda:) Co bardziej ambitna norweska mam czy babcia piecze takie przysmaki razem z pierniczkami w domu
ciastkarnia na kruchym spodzieSzybki piernik z powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję
Di gotujeJutro pierwszy niedziela adwentowa . Wreszcie będzie trochę jaśniej, kiedy zawieszę dekorację w oknach. W domu już pachnie korzennie i pomarańczami. Upiekłam ciasto piernikowe o smaku pomarańczowym
codojedzeniazamiar przygotować trochę więcej rzeczy niż zazwyczaj. Macie jakieś potrawy, które muszą się znaleźć na świątecznym stole? U nas koniecznie pojawi się ten makowiec bo to hit Do tego na pewno śledzie z przepisu babci, które po prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia ( bez zbóż smakuje inaczej, ale też jest dobra ). Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący
PaleoLifestopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z posypkami czy rodzynkami... Podjadają? Nie szkodzi
Z Kuchni Do KuchniCiasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie(...)smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków. Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin
Smakołyki Berenikiostatnią chwilę mam dla Was jeszcze jedną świąteczną propozycję. A nóż komuś jeszcze wpadnie w oko? Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym są pyszne, krupiące i bardzo apetyczne. Możecie też je upiec z ciasta na pierniczki, jeśli Wam na przykład zostało i nie wiadomo co z nim zrobić 😁. Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitywyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych. Niektóre pierniki wymagają czasu, który wpływa na ich miękkość i kruchość, jednak poniższy przepis pozwala na przygotowanie wyśmienitych pierników nawet w przeddzień świąt. Pierniczki po upieczeniu są kruche i miękkie, dlatego też nie... Tryb czytania Artykuł Pierniki pochodzi z serwisu Blog kulinarny
PysiaGotuje.plNastał czas pierników, pierniczków, ciast korzennych i oczywiście aromatycznego grzańca. Bez przyprawy piernikowej ani rusz! Najlepsza jest oczywiście domowa. Podczas jej przygotowania w domu obłędnie pachnie, od razu robi się świątecznie i klimatycznie. W poszukiwaniu najlepszej receptury zadzwoniłam do mamy z pytaniem o mieszankę, którą robiła moja babcia. No niestety, babcia tym razem nie trzymała się ściśle żadnego przepisu - dawała
Kulinarne InspiracjeWitam Kochani pierniczenie w tym roku uważam za zakończone. Udało mi się piec wiele pierniczków, zarówno na święta,jak i na prezenty, jak również na zamówienie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwięta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą
Roślinna - blog wegańskikruchych babeczek kiedyś Mama piekła w ilościach ogromnych :) dostawaliśmy sporą partię do dekorowania, dzięki czemu zajęci byliśmy przez dość długi czas (co Mamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny(...)zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam! Bo... już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam... to już nie była ta magia, którą pamiętam z dzieciństwa, coraz szybciej pędzący świat i wszechogarniający konsumpcjonizm (szczególnie coraz wcześniejsze wystawianie świątecznych artykułów i dekoracji w sklepach) sprawiały
Kolorowy Przepisownik