Skończyły mi się puszki! Nie mam miejsca na więcej pierniczków. Hmm... Może to jakiś znak...? Na szczęście w niedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby bez puszek!), i może na Wigilię będę mogła coś jeszcze przygotować... Póki co - koniec! Mam jeszcze kilka zaległych przepisów na świąteczne ciasteczka, z pewnością więc jeszcze w styczniu będę Wam je pokazywała. Wiem(...)niecały miesiąc pierwszy dzień szkoły! Nie mogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko. Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzecórką zamknąć je w naszym ukochanym tiramisu. Jeśli szukacie czegoś prostego, szybkiego i pysznego na Świąteczny stół (i nie tylko na ten stół) to zapiszcie sobie tę propozycję. Co nam trzeba? 400g mascarpone 400 ml śmietany 36% łyżka cukru pudru 300g biszkoptów 200g pierniczków miękkich w polewie czekoladowej płaska łyżka cynamonu mielonego 300ml mocnej, zimnej kawy Robimy! Śmietanę ubijamy
LatosiowydomGrudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki
FitKotminut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż za mocno wypieczone. 3. Po wystudzeniu pierniczki na czas ok. tygodnia zamykamy w słoju lub szczelnym pudełku, aby skruszały i zrobiły się miękkie. Wierzch można polukrować i ozdobić wg. upodobań. Wszystkie składniki na smaczne świąteczne wypieki znajdziecie na Frisco.pl
Apetyczna babeczkablaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki , landrynki muszą zastygnąć. Lukruję i ozdabiam całkiem zimne. zapraszam na kiermasz świąteczny
Takie tam pichcenieświąteczne filmiki z jego udziałem gdzieś na początku listopada, a ja cierpliwie wypatrywałem tego idealnego przedświątecznego momentu i myślę, że nadszedł on właśnie dzisiaj! (Wszak przygotowanie tego tortu najlepiej sobie podzielić na 3 dni, chyba że zrezygnujecie z dekoracji, wtedy 1 dzień spokojnie wystarczy). Ale od początku! Co my tu mamy? Otóż: pod ozdobną warstwą lukrowanych pierniczków w kształcie
Food Squaredzień to czas kie dy spotykamy się w ro dzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Gru dzień kojarzy mi się ze śniegiem (którego ostatnimi czasy je dnak o drobinę brak) i z piernikowaniem. Nie ważne, czy to co stworzymy jest piękne, ważne aby ten czas spę dzony z bliskimi sprawiał nam ra dość. Piernikujcie Kochani :) Skła(...)minut, aż ciasto bę dzie gła dkie. Chło dzimy ciasto przez około 30 minut. Całość dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki foremkami i pieczemy w 180 stopniach przez około 6-7 minut. Stu dzimy. W miseczce rozrabiamy cukier pu der z wo dą (wo dę dozujemy tak, aby lukier nie był zbyt
ChilliJemyPrawie 9 lat prowadzę tego bloga i do tej pory nie pojawiły się tu lukrowane i ozdabiane pierniczki. A przecież pierniki i inne dania z piernikową
Mienta blogJeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku, jeżeli oczywiście jesteście fanami
Di gotujeWy też nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez
Quinoa Raz!Witam Kochani Ostatnio na blogu pojawiało się troszkę mniej postów niż zawsze ale "pierniczę" :) czyli piekę pierniczki. W tym roku na dużą skalę . Oprócz pierniczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOstatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i
UgotujmyTo.plA raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej »
bistro mamaOstatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i
UgotujmyTo.plZa kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy
Apetyczna babeczka