Okres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu naprawdę lubimy ciasta makowe, można to wnioskować z tego, że znikają w mniej niż dobę, nie zależnie od ilości w jakich były pieczone. Dzisiaj przepis na naprawdę proste, szybkie i obłędnie pyszne ciasto
Kuchnia Łukaszasię już wielkimi krokami. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście
PatiGotujeJeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia :-) Ilość pierniczków: około 50 dużych, płaskich ludków
AniaGotuje.plJeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia :-) Czas przygotowywania: do 1h Czas pieczenia: około 20 minut Ilość pierniczków: około 50 sztuk Składniki: • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g • 1 małe jajko • 3 łyżki
AniaGotuje.plBezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na
Kolejny blog o gotowaniuskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 1 jajko 55 g miodu 25 g świeżych drożdży 50 g masła, miękkiego 2 łyżeczki przyprawy
Domowy Smak JedzeniaLada chwila nadejdą Święta Bożego Narodzenia, a grudzień to miesiąc, w którym odbywają się Wigilie w rożnych miejscach, byśmy mogli się podzielić opłatkiem i życzyć sobie
Moje Pyszne Siódme NieboW przedświątecznej gonitwie i całym z nią związanym chaosie uruchomienie domowej fabryki tych korzennych pyszności wydaje się być miłym odpoczynkiem, a nawet powiedziałabym niezłą zabawą; to
Roślinna - blog wegańskiZapach pierniczków w domu, powoduje, że czujemy święta. Uwielbiam to. Do garnuszka dodać masło, cukier, miód, przyprawy, zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby ostygło, następnie dodać
Kuchnia Pokoleńdomu spędzam tylko Wigilię, więc dużo robić nie będę, ale nie potrafię sobie wyobrazić, że nie zrobiłabym nic kompletnie, bo co to za święta? dzisiaj zabrałam się za pierniczki oraz świąteczny likier, po raz pierwszy zobaczymy jak wyjdzie :) a po za tym żyję szkołą, są dni, że ledwo wrócę, a już muszę do niej wracać, na ratunek przychodzą szybkie obiady
More food, love and dreamsBardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130
Moje Kuchenne RewelacjePomysłów na świąteczne przepisy pełno, ale totalnie brak mi czasu... Zazdroszczę dziewczynom, które mają czas na te wszystkie wypieki świąteczne. Jednak na pierniczki czas musiał się znaleźć. Ten sprawdzony przepis moja Mama dostała od koleżanki, bardzo jej dziękujemy, bo jest świetny. Wprowadziłam swoje zmiany oczywiście, bo inaczej nie byłabym sobą ;) Pierniczki nie wyglądają idealnie, ale taki urok rzeczy własnoręcznie zrobionych
Corner With RecipesGrudzień. Najbardziej magiczny miesiąc w roku. Czas pieczenia pierniczków, przygotowań świątecznych i śpiewania kolęd. A także czas świątecznego szału zakupowego i porządkowego, wiecznej debaty na temat "kto w tym roku ma zabić karpia" oraz największego problemu ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam
My simple kitchenWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo
Za drzwiami kuchnidrugie śniadanie. Dzisiaj zapraszam na zimową wersję miękkich owsianych ciastek z lekko korzennym aromatem. Jak dla mnie świetne na całą jesień i zimę, ale odnajdą się również wśród pierniczków na świątecznym stole. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego lepiej ich nie przekładać. Pozostawione na blasze, spokojnie ostygną i trochę stwardnieją. Składniki na ok. 30 ciastek: 100 g masła
Pełny talerz