Przepis na pierniczki kruche wstawiam dla wszystkich pasjonatów świątecznych wyp ieków . Ja uwielbiam ozdabiać pierniczki i już od dawna szukam przepisu idealnego . Mam wrażenie, że w tym roku doszłam do perfekcji . Pierniczki są równe , płaskie o wyraźnie odciętych , ostrych krawędziach. A przy tym wszystkim pachną i smakują cudownie. Przygotowując moje pierniczki kruche skorzystałam z kilku rad, które okazały się kluczowe
SmartBake.plrodzinnym domu nie było tradycji wypieku ciasta na Święto Trzech Króli, gdyż zawsze w okresie świątecznym było dużo pierniczków, ciasteczek a nawet keks z mnóstwem bakalii. Jednak kilka razy skusiłam się upiec specjalne ciasto na to święto zachęcona przepisem znalezionym w internecie Wieniec bakaliowy na Święto Trzech Króli lub zachęcona przepisem Jurka Nogala
Gotuj Sam!Poza pierniczkami warto na świąteczny (i nie tylko) stół "wrzucić" jeszcze inne ciacha, np. owsiane z żurawiną i słonecznikiem. Są zdrowe, pyszne i meeega chrupiące (dzięki sporej ilości słonecznika)! Fajnie będą również smakowały z dodatkiem cynamonu, miodu lub masła orzechowego! Możecie dorzucić również garść pestek dyni. Jeżeli jesteście (a nawet jeżeli nie jesteście) fanami ciastek owsianych to te na pewno
CzarnawisienkaNajwyższy czas na próby piernikowe lub czynienie właściwych zapasów tych świątecznych słodkości. Przedstawiam pierniczki dla wymagających, dla dzieci, alergików, smakoszy. Na bazie mąki kasztanowej i kokosowej, więc bez glutenu. Z dodatkiem musu jabłkowego w zastępstwie cukru dla uzyskania słodkości. Smakują dzieciom!!! I ich rodzicom też, i to - bardzo! 🍪 Składniki na 1 blachę (ok 25 sztuk): 1 szklanka mąki kasztanowej
Jeść, by żyć w zdrowiupiekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną. Rada: Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus
Kuchnia MagdaLenyPolecam je z całego serca bo nie tylko są przepyszne ale nie twardnieją i co najważniejsze, upieczone nieco wcześniej, wprowadzają nas powoli w świąteczny nastrój. Przygotowując pierniczki należy pamiętać aby nie przekroczyć czasu pieczenia gdyż zrobią się twarde i będą gorzkawe. Zanim nagrzejecie piekarnik watro wyciąć ze trzy blaszki ciasteczek gdyż pieką się bardzo szybko ;) Moje pierniczki już gotowe, czekają
Smakołyki AsiPepparkakor Szukając świątecznych inspiracji na pierniczki, trafiłam na te oto pochodzące ze Szwecji cieniutkie, kruche i mocno imbirowe pepparkakor. Różnią się zdecydowanie od naszych puszystych i mięciutkich (przynajmniej z założenia) pierniczków, dlatego też postanowiłam, je wypróbować. I muszę przyznać, że wciągają tak bardzo, że nie można skończyć na jednym, czy dwóch. Składniki: 160 g miodu 100 g cukru
My sweet a lifePierniczki utrzymane w świątecznej stylistyce pozwalają fantastycznie zaangażować całą rodzinę... Artykuł PIERNIKOWE GWIAZDKI Z LUKREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgrzeczni, i przyjdzie dziś w nocy do Was Mikołaj :-) Nawet jeśli nie byliście, to i tak przyjdzie-z rózgą hehe Wczoraj skończyłam pierwsze w tym roku świąteczne "pierniczenie"-pieczenie pierniczków. Jestem bardzo zadowolona z efektu, wyszły ładniutkie :-) Pochwalę się niedługo. Z powodu pieczenia pierniczków, nie chciało mi się już piec jakiegoś poważniejszego ciasta, więc postanowiłam zrobić kolejne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNa świątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i
W mojej kuchninajlepsze danie :) Taką ciekawostką jest to, że warsztaty nie odbyły się tylko dla nas, odbyły się w tym samym czasie warsztaty dla dzieci, które jako mini kucharze w świątecznym klimacie dekorowały pierniczki. Przesłodki widok :) Zapraszam na fotorelację: Dziękuję za zaproszenie
Niezły Młynekbieli, to ja już czuję zbliżające się Święta. Moi domownicy też, dzięki zapachom wydobywającym się z kuchni :) Dziś unosił się przyjemny zapach piernika... Zaprosiłam wszystkich na śniadanie w świątecznych smakach. Miodowe pierniczki z patelni znikły równie szybko jak się pojawiły na talerzach. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 1 1/3 szklanki mąki 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych
Słodkie okruszkiŚniadaniowa wersja świątecznego przysmaku :) Mini pierniczki wykonane są na bazie banana - nie zawierają ani grama mąki! Są bardzo proste w wykonaniu, a smakują jak najlepsze pracochłonne ciasto. Pięknie pachną przyprawą korzenną oraz cynamonem... jestem pewna, że Wam posmakują :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin Blogroladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę
Gotowanie jest łatweOstatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier
My Culinary Art