zrobić piernikowe ciasto możecie znaleźć tutaj - jest to ciasto, które im dłużej odpoczywa w lodówce, tym jest bardziej aromatyczne i intensywniej przenika korzennymi przyprawami. Pachnie niesamowicie - aż czuć magię Świąt :) Piernik staropolski z marmoladą z owoców leśnych Składniki: Ciasto piernikowe - tutaj 500 g marmolady z owoców leśnych Kiedy ciasto piernikowe jest już gotowe i odpoczęło w naszej lodówce(...)głaz - ale spokojnie - wystarczy wyciągnąć ciasto odpowiednio wcześniej, aby zdążyło dojść do temperatury pokojowej i zyskać na plastyczności :) Postanowiłam z ciasta zrobić zarówno piernik przekładamy marmoladą jak i małe pierniczki. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 0,5 cm i wycięłam z niego 4 blaty o wymiarach. Blaty należy ułożyć jeden obok drugiego na blaszce i piec w piekarniku w temp
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Nadszedł grudzień, a to znaczy, że już prawie święta 🎄 Czas więc zastanowić się nad tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Postanowiłam więc przygotować dla Was małą ściągę ze świątecznymi przepisami, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim 😊 COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO(...)szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski SAŁATKI Sa łatka z gruszką Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Bezglutenowe pierniczki Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Sernik z aronią INNE Zimowy koktajl
Z notatnika dietetykastole leżą świąteczne dania. Robi się ciemno, nadchodzi noc. Pod choinką leży stos prezentów do rozdania, w całym domu panuje świąteczna moc.” Niech te święta będą dla Was, czytelników naszego bloga i dla Waszych rodzin wyjątkowym czasem, spędzonym w rodzinnym gronie, w miłej świątecznej atmosferze… W ten wigilijny dzień, kiedy(...)Wasze troski w cień. I niech się śmieje do Was świat, blaskiem szczęśliwych i długich lat. W prezencie od nas skromna choinka pierniczkowa. Pierniczki upieczone z przepisu na Piernik staropolski
To co kochamPierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że
bistro mamaJeśli praktykujecie obdarowywanie bliskich słodkimi, własnoręcznie przygotowanymi prezentami - ten przepis jest dla Was. Proste babeczki w świątecznym odzieniu zrobią wrażenia, to pewne. Zapakujcie je
kolorowotorcikowoniejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec 5-7 dni przed Bożym Narodzeniem, aby miało czas na skruszenie. Z podanych proporcji wychodzą(...)części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty o wymiarach
Zawsze głodna!zeszłym roku piekłam domki i choinki z piernika. Na tegoroczne Święta zrobiłam choinki i pociąg z piernika oraz mały domek. Po upieczeniu odpowiednich elementów trzeba je jeszcze poodcinać żeby lepiej pasowały i posklejać lukrem. Dodatkowo upiekłam prostokąty na tory i komin - nie ma tego w szablonie. Piernik z którego zrobiłam dach w czasie przenoszenia trochę mi się połamał(...)cierpliwości żeby go posklejać. Pociąg malowałam lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi - polecam te w proszku. Z podanej ilości ciasta starczy na pociąg, domek, 10 choinek i zostało mi jeszcze sporo pierniczków. Na sam pociąg wystarczy ciasta z połowy porcji. Składniki: 500 g masła 200 g ciemnego cukru 200 g białego cukru 450 g (14 łyżek) miodu 1200 g mąki 4 łyżeczki
Mama Gotujeminut.Wystudzić i schować do szczelnej puszki.Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich(...)czego prawie dwa to podróż), ale i tak się cieszę. Z drugiej strony trochę mi szkoda - miałam ogromne plany dotyczące naszej pierwszej Wigilii tutaj. Mam nadzieję, że Święta będą udane, i nie mogę doczekać się spotkania z Rodziną - stęskniłam się już troszkę za nimi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMagia świąt, to coś, co tworzymy my sami i z pewnością nie poczujemy jej zabiegani pomiędzy jednym sklepem, a drugim w poszukiwaniu prezentów. Wg mnie dzieci, właśnie z tej przyczyny bardziej przeżywają atmosferę Gwiazdki, którą my dorośli tak chętnie wspominamy. Mam dla Was pewną propozycję na jej odbudowanie, a grudzień to dobry ku temu moment. Przetestowałam go na sobie(...)roku i z chęcią wracam do tego pomysłu także w tym. Przede wszystkim wprowadzam atmosferę świąteczną w swojej kuchni. Nic tak nie pobudza wyobraźni o Bożym Narodzeniu, jak smak pierniczków, marcepanu lub ciasta z nutą pomarańczy. Ten czas przeważnie rozpoczynam od słodkości na Mikołajki i tak w tym roku jako pierwsze przygotowałam świąteczne pralinki znane jako śliwki w marcepanie. Mogą
Fabryka pomysłówsobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)oddać ubieraniu choinki i pakowaniu prezentów, kiedy dzieci już głęboko śpią...Ja jednak, wyłamując się z szeregu, chcę Wam zaproponować pyszne babeczki, które będą pasować nie tylko na Święta. Połączenie słynnego red velvet z twarożkowym kremem jeszcze przed pieczeniem - czyż nie brzmi intrygująco...? Efekt jest bajeczny - ślicznie wyglądają czerowono-białej zawijasy, szczególnie jeśli opakujemy je w soczyście zielone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznalazła "coś dla siebie" Konczi piecze przepyszne torty i mam wrażenie, że każdy następny jest lepszy i ładniejszy od poprzedniego, choć to wydawało się już niemożliwe. Ja- Szpileczka piekę pierniczki i ciasteczka i je dekoruję lukrem królewskim. I w tym miejscu chciałam Was zaprosić do mojej słodkiej dekoratornii, którą przenoszę na fb i dopiero startuję. Co tam znajdziecie? Pojawiać się(...)blogu i przechodzi z tą nazwą "Słodka dekoratornia". Mam nadzieję, że będziecie mnie tam często odwiedzać. Pozdrawiam Szpileczka -Magda Przy okazji chciałyśmy Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt Wielkanocnych. Dużo miłości, wyrozumiałości i czasu dla siebie nawzajem , ż yczymy wytrwałości oraz energii do realizacji wyznaczonych celów. Konczi i Szpileczka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej kuchni już zapachniało świętami! To niemal już ostatni dzwonek, żeby przygotować coś, czego w wielu domach po prostu nie może zabraknąć pod koniec grudnia - piernik! A dokładniej piernik staropolski, który niegdyś uważany był(...)wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku proponuję nie chodzić na skróty i sięgnąć do korzeni. Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest ani trudne, ani skomplikowane
Ratunku obiadlodówki na 2 godziny. 2. Pieczenie: Ciasto dzielimy na pięć równych części. Pierniczki: Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy pierniczki, dowolne kształty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ pierniczki urosną. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy. Blaty piernikowe: Pozostałe części ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką(...)być bez powidła i kremu. 4. Dekoracja: Na wierzchu tortu wyciskamy rozetki z kremu, robimy to według uznania. Jeden pierniczek drobno kruszymy i posypujemy nim rozetki. Pozostałymi pierniczkami dekorujemy tort dociskając je do kremu, krem jest z żelatyną to pierniczki będą się trzymać. Tak wykonany tort wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej noc. 5. Podanie: Gotowy tort kroimy
Izabelawkuchniteż bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie, a po oblaniu czekoladą wprost obłędne w smaku! Pierniczki najlepsze (bez leżakowania) Pierniczki, które można jeść od razu i można przygotować z dziurką na sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków (potrzeba kilka(...)przygotować słodkie winietki na świąteczny stół - wystarczy do sznureczka doczepić jeszcze karteczkę z imieniem :) Piernik bez leżakowania Szybki i smaczny, a co najważniejsze - możemy go upiec nawet tuż przed Świętami. Piernikowe uszka z żurawiną Oryginalne w wyglądzie i doskonałe w smaku. Jako nadzienie świetnie sprawdzą się też suszone śliwki, morele, owoce z kompotu czy gęste powidła
Kolorowy PrzepisownikPiernik czekoladowy z orzechami szybki i miękki piernik na miodzie. Piernik czekoladowy z orzechami, moja największa piernikowa miłość. Prosty do przygotowania niczym konstrukcja młotka pojawia się
Cztery Fajery