Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli(...)inny dzień :P. Pierniki są miękkie i przepyszne a dopełnia je połączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu ekspresowe pierniczki, dlaczego oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się
zdrowo i aktywnieEkspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli(...)inny dzień :P. Pierniki są miękkie i przepyszne a dopełnia je połączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu ekspresowe pierniczki, dlaczego oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się
Zdrowie i pysznie na talerzutego ciepłego, jesiennego, słonecznego popołudnia. Zawitała do nas cudna, złota,polska jesień. Mam nadzieję,że taka piękna pogoda utrzyma się do Wszystkich Świętych :-) Ostatnio zaobserwowałam,że w naszym kraju coraz bardziej zyskuje na popularności amerykańskie święto- Halloween. Ja jestem średnio do niego przekonana, ogólnie nie łapię całej tej idei, ale nie ukrywam,że kilka elementów tego dnia(...)dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze,to szaleję troszkę z nimi. Takie ciasteczka są świetnym pomysłem na prezent. Gdy wyschną można je zapakować w woreczki,dodać
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą to świetny przepis na to, by szybko i łatwo przygotować słodki deser dla rodziny i najbliższych. Mięciutkie, wilgotne, po prostu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś światowy dzień kawy, ja to święto obchodzę każdego dnia, nie wyobrażam sobie życia bez filiżanki małej czarnej. Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a jej miłośnicy mówią, że ma niepowtarzalny aromat i magiczny smak, to nie tylko filiżanka świeżo zaparzonej, ale również pyszne z niej desery. Zapraszam na moją wersję kawowej panny cotty. Składniki: Warstwa kawowo(...)śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ? Warstwa kawowo-piernikowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy
Wanilia i Kardamondodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker.Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej. Polecam jej blog, Kasia robi(...)warsztatów. Nawet ja się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuJuż za kilka dni Halloween; jedno z moich ulubionych amerykańskich świąt. Cóż, tak naprawdę jedyne, z którym mam coś wspólnego. Przeciwnicy mogą sobie narzekać, ile chcą; ja i tak je uwielbiam! Co roku razem z C. zasiadamy przez telewizorem - Miasteczko Halloween Burtona to w ten dzień pozycja obowiązkowa. W tym roku rozważam rozszerzenie repertuaru - Gnijąca panna młoda , albo może(...)trzeba sobie ten i tak już niesamowicie przyjemny czas umilić czymś słodkim. Jakoś w tym roku nie szaleję z dynią (a za chwilę trzeba się będzie przecież zabrać za pierniczki!), ale dwie sztuki przerobiłam na puree, które sukcesywnie wykorzystuję. Całkiem sporą ilość wrzuciłam ostatnio do cudownie jesiennej tarty; która, przy odrobinie wyobraźni, na Halloween też się nada. Przepis znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy. Wiele osób kupuje świąteczny stollen (Christstollen lub Weihnachtsstollen), albo w zaufanych piekarniach, albo na jarmarkach bożonarodzeniowych, które to właśnie(...)przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki możemy ładnie zapakować i obdarować przyjaciół. Składniki na około 20 sztuk 300 g mąki typ 500/550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku szczypta kardamonu w proszku
Tajemnice SmakuPrzyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć(...)naturalnego smaku, raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki
Kuchnia od dwojgaW zeszłym roku na blogu pojawił się już wpis na temat domowej przyprawy do piernika. Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i
Kulinarne przygody GatityŚwięta to nie tylko pyszne jedzenie, warto przygotować samodzielnie dekoracje z akcentem kulinarnym. Jestem przekonana, że będą one wyjątkowe, niepowtarzalne i nie znajdziecie drugiej takiej na świecie. Ja już swoją przygotowałam, pachnie cudownie! Dekorację postanowiłam przygotować na balkonie, rozłożyłam wcześniej folię aluminiową, wiatr nieco utrudniał zadanie, ale efekt jest widoczny i bardzo jestem zadowolona.Świąteczny wieniec z suszonymi(...)szpilkami wbijamy w wieniecPomiędzy owocami przyklejamy liście lauroweNa suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiegoNa plastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonemDo dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim
Moja smaczna kuchniatego było mało oba nasze zwierzaki są tak potwornie dla roślin upierdliwe, że potrafiły bez ceregieli obgryzać kaktusy – żywa choinka i żywa ‘ gwiazda betlejemska ’, czyli stawiana w domach na święta w doniczce poinsecja, mogłyby je po prostu uśmiercić. Poinsecja to roślina należąca do gatunku wilczomleczowatych i wszystkie jej części są szkodliwe. W łodygach, liściach i korzeniach znajduje(...)drzwiach od naszego biura (idę o zakład, że z wejściowych drzwi na pewno ktoś by go pożyczył na tzw. „wieczne nieoddanie”). Wieniec to podkład ze sztucznej choinki, sztuczne owoce, pierniczki, ptaszki ze styropianu i piór, łańcuch z perełek. W przedpokoju, poza zasięgiem kotów, na wysokiej szafce stoją trzy lampiony ze świecami, a ikeowy sztuczny krzew obrósł w czerwone jagody
Karo in the Kitchenbędą wspaniałe! Bo są wspaniałe od początku. Warto więc rodzinne „perełki” pielęgnować, zapisywać, pytać, póki jest na to czas… Wszystkim Czytelnikom chciałam życzyć dobrych i szczęśliwych Świąt! Niech się darzy! Składniki (na ok. 200szt) 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250g dobrego masła 1 cukier waniliowy 200g cukru pudru 100g(...)folii spożywczej. Wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15min w temp 180C. Piekłam bez termoobiegu. Dekorować po całkowitych wystudzeniu. Smacznego! Artykuł Pierniczki „last minute” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaŚwięta coraz bliżej, dlatego dziś zapraszam na kolejny przepis do kolekcji śledziowej, czyli przed Wami piernikowy śledź. Szczerze powiedziawszy nie przypuszczałam, że takie połączenie smakowe jest w ogóle możliwe ! Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych, na których przygotowywałyśmy śledzie w różnych smakach i między innymi pojawił się na nich właśnie śledź z piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia(...)duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu ocet balsamiczny 6 pierniczków Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Co powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze raz na święta . Jeśli macie ochotę to zapraszam bo jest bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 400 gr pierniczkówe w czekoladzie w kształcie gwiazdek 1600 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy(...)dodajemy budynie , roztopioną margarynę i skórkę z pomarańczy , dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli . Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką . Masę serową wykładamy na pierniczki . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni , mój sernik piekł się około 50 minut.Wyłączamy piekarnik i studzimy przy otwartych drzwiczkach . Następnie wyciągamy Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami
Sama słodycz i szczypta chili