powidłami najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Wtedy ma jeszcze lepszy smak. Okres świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres świąteczny. Przygotowujemy wtedy przepyszne dania, których zazwyczaj nie przygotowujemy na co dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚwięta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie ozdobioną i kolędą ulubioną. To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności. Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania. Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych, ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie
Moniki Smakołykipogody, też Wam się marzy troszkę śniegu? Strasznie bym chciała białe święta, ale według prognoz małe na to szanse. Mniejsza z tym... Przejdźmy do właściwego tematu :-) Jakiś czas temu pisałam, że mam świąteczną "misję"- zrobienie chatki z piernika. Nie ukrywam, że pieczenie pierniczków, dekorowanie ich sprawia mi ogromną radość i przyjemność. Zawsze jednak robiłam zwykłe pierniczki, a chatka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSłodkie i kolorowe ciasteczka świąteczne z posypką. Na dobre zaczął się sezon świąteczny, niektórzy robią już korzenne pierniczki, inni szukają przepisu na śledzia. Mam przepis na
Słodkie GotowanieGdy zaczynam myśleć o bigosie, to znak, że nieuchronnie zbliża się Boże Narodzenie ! Tak więc, na razie odchodzę od słodkości, pierniczków i innych ciasteczek i dziś
Kulinarne przygody Gatityierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami. Składniki: 115g masła 90g cukru 90g płynnego miodu 1 jajko 260g mąki pszennej ½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej 1/2 łyżki kakao 25g przyprawy korzennej szczypta soli Sposób przygotowania: W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao(...)Ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować
Pyry na GazDziś zaczynam oficjalnie przygotowania do Świąt. Boże Narodzenie to mój ulubiony okres w roku, a niestety ostatnio tak się składa, że grudzień to dla mnie także czas tysiąca obowiązków, kończenia projektów i tysiąca innych rzeczy, których nawet nie mogę spamiętać. Trochę mi smutno, że nie wygląda to jak w bajce – spokojny, wieczorny relaks przed świątecznymi filmami, w kubku(...)gorąca czekolada, na nogach świąteczne skarpety, a obok łóżka pierniczki lub piernik pięknie udekorowany. Rzeczywistość jest troszkę inna. Co prawda aktualnie siedzę w łóżku, ale z zapaleniem zatok. Filmów nie oglądam, bo głowa mi pęka, ale też mam dużo projektów, więc pracuję. Obok mnie nie leżą pierniki, ale stos chusteczek i woda niegazowana. Mieszkanie też nie wygląda jak z bajki
365 dni dookoła kuchniJeśli lubicie gęsi na święta tak jak ja to ten pomysł powinien wam przypaść do gustu. To gęś w piernikowym sosie z powidłami. To taki mój mały ekstrawagancki pomysł na to jak urozmaicić nasze tradycyjne danie. Pierniczki czekoladowe i gęś, fajne i zaskakujące połączenie prawda? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne pierniczki. Niby niemieckie, a jak nasze toruńskie :) Lebkuchen są miękkie i aromatyczne. Owszem, po upieczeniu twardnieją, ale po lukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach. Idealne do dekorowania. Przygotujcie je kilka dni przed Świętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła
OliveandThymeCiasto wałkować na grubość 6 mm podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciasteczka urosną). Piec w 180 st. C. 10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! A Wam jak minęły Święta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, wiec moja propozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki: 250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników
Ciasteczkowy Potwórbyło pierniczków. Może tak do końca wstydem bym tego nie nazwała, ale nie umiem na ten moment znaleźć odpowiedniego określenia. Po prostu nie było i tyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś z nim zrobić. W Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli(...)były po 2 na każdą warstwę choinki). Gwiazdki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle jest to 15 min w 180st.). Upieczone pierniczki pozostawiłam do schłodzenia. Teraz jest dobry moment na przygotowanie lukru. W mikserze ubijałam białko, stopniowo dosypując cukier puder. Wystudzone pierniczki posortowałam zgodnie z wielkością. Na spód
bastalenarodzinną awanturę przed świętami, to przynajmniej własne zakupy staramy się zaplanować z głową. W tym roku przygotowałam tylko dwa ciasta. Te, które najbardziej lubimy. Niewiele kutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam. Z przyjemnością zjem taki obiad po sylwestrowej nocy ;) A jeżeli komuś zostały pierniczki, pierniki, murzynki czy inne(...)dostały nowe życie w postaci takich oto pyszności :) P.S. O poświątecznej żywności w tym roku mówiłam wyjątkowo dużo. Można nawet powiedzieć, że wyskakiwałam niektórym z lodówki ;) w drugi dzień świąt dla TVP Opole , można zobaczyć TUTAJ , wczoraj dla Nowej Trybuny Opolskiej , można poczytać TUTAJ . w czwartek o 9.00 rano - audycja na żywo w Radio Opole . Będą babskie pogaduszki
bistro mamaWspaniale działało się dzisiaj w kuchni w rytm świątecznych piosenek puszczanych w radiu. Powoli, coraz bardziej, zaczynam czuć klimat zbliżających się świąt... :) Ciekawa jestem, czy ktoś się spodziewał, że w kalendarzu adwentowym pojawi się przepis na pieczone jabłka :) Moim zdaniem taki deser zarezerwowany jest szczególnie w okresie jesienno - zimowym, a odpowiednio potraktowany może być również świetnym deserem świątecznym :) Jeśli(...)Ważne są dodatki - powidła i ciasteczka korzenne (lub pierniki), to zdecydowanie atrybut świąt Bożego Narodzenia :) Składniki na 4 porcje: 4 jabłka 400 ml mleka 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 1 garść migdałów 1 garść żurawiny 4 łyżki powideł śliwkowych 4 ciastka korzenne (lub pierniczki) Połowę mleka wlać do garnka. W drugiej połowie wymieszać kaszę manną z cukrem
My simple kitchentrzy pierniki (miłą tradycją jest, aby jeden komuś podarować). Jeśli organizujecie Święta sami, to bez obaw – piernik zachowuje świeżość bardzo długo – można jednego nie polewać polewą od razu i spokojnie cieszyć się jego smakiem np.: w Sylwestra. Innym pomysłem jest upieczenie z części ciasta pierniczków – będą idealne. Staropolski piernik dojrzewający: 1 kg mąki pszennej
Poezja smaku