Dzień dobry!Czy Wy też poszukujecie idealnych pierniczków? Które nie potrzebują leżakowania, można je od razu zjeść ze smakiem, bez łamania zębów? Aromatycznych, pachnących świętami? Jeśli tak, to jest to przepis dla Was! :-)Lebkuchen są dokładnie takie! Mięciutkie, nie muszą leżakować, aromatycznie bakaliowe z nutką korzennych przypraw.Nieco inne od tradycyjnych pierniczków, najlepiej jeśli upieczecie obie wersje i sami wybierzecie
Pora coś zjeśćPrzepis wzięłam z mojej książki kucharskiej. Pyszne, korzenne pierniki :) na święta i nie tylko ;) Składniki: -500 g mąki pszennej -200 g miodu -150 g masła -200 g cukru pudru -1 jajko -1 żółtko -10 g sody oczyszczonej -2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy na tyle, aby się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Gdy wystygną możemy je dowolnie udekorować, np. polać lukrem. Pierniczki po około 7 dniach powinny zmięknąć, jednak należy je przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Jeśli po upływie tego czasu pierniki będą przypominać suchary, można położyć kilka kromek świeżego chleba
KasiekGotujespadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością zostałby wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje(...)mogę dać Babci pierniczka do spróbowania... PIERNICZKI Z PRZEPISU BABCI przepis z zeszytu Babci // ok. 20-25 pierniczków ~250g mąki pszennej ~125g miodu ~75g cukru pudru ~60g margaryny ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~15g domowej przyprawy do piernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika
chili & sugarmagicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw, które najbardziej lubimy. 30 g kory cynamonu
RAROSSAKochani, przede wszystkim chciałabym Wam życzyć wesołych, zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas upłynie Wam w spokoju i w rodzinnej atmosferze :) U mnie wszystko już przygotowane, można zaczynać świętowanie. Przed chwilą skończyłam wraz z siostrą dekorować ostatnia partię pierniczków. Robiłyśmy je na ostatnią chwilę, ale wyszły świetnie, więc chaiałabym się z wami podzielić przepisem
Zawsze głodna!Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm.Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.Katarzynki należy upiec i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się(...)miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało.Ja przechowuję upieczone pierniczki w szczelnie zamkniętych pojemnikach w łazience.Katarzynki należy wykrawać za pomocą specjalnej foremki - takiej jak w tym linku, przy czym
Gospodyni MiejskaPrzepis na pierniczki świąteczne, które można przygotować w większej ilości i schować do pudełka albo dać jako prezent. Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ponieważ jestem
AZgotuj!mojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia również są przepyszne, mało słodkie. Ja wiem, że już po świętach i pewnie szybko ich nie upieczecie, ale muszę, po prostu muszę podzielić się z Wami przepisem na te pierniczki. Zrobiłam ich bardzo
moj przepis namojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia również są przepyszne, mało słodkie. Ja wiem, że już po świętach i pewnie szybko ich nie upieczecie, ale muszę, po prostu muszę podzielić się z Wami przepisem na te pierniczki. Zrobiłam ich bardzo
moj przepis naŚwiąteczny czas jest wyjątkowy. Uwielbiam ten niezwykły klimat nadchodzących powoli świąt. W domu pojawiają się dekoracje, w tle coraz częściej słychać klimatyczną muzykę oraz kolędy. W spiżarni mam już coraz więcej produktów, które zamienię wkrótce na pyszności. Powoli przybywa też pierniczków, które, mimo tego że piekę je na bieżąco, znikają w błyskawicznym tempie. Wszyscy je lubimy, nawet Maleńka, która
W mojej kuchniŚwięta Bożego Narodzenia, a grudzień to miesiąc, w którym odbywają się Wigilie w rożnych miejscach, byśmy mogli się podzielić opłatkiem i życzyć sobie nawzajem Wszystkiego Co Najlepsze nie tylko w rodzinnym gronie. Tak też było i u mnie. W naszym klubie w grupie plastycznej "Impresja" także odbyło się spotkanie wigilijne. I na to spotkanie przygotowałam pierniczki
Moje Pyszne Siódme NieboNiektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek pachnącego i smacznego sernika z pierniczkami. Są chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaDomowe pierniczki to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat korzystam z ulubionego przepisu, który znalazłam kilka lat temu w internecie. Są łatwe do przygotowania, a rosnąc w trakcie pieczenia zachowują swój kształt. W dodatku są długo świeże i nie wymagają specjalnego przechowywania. Zazwyczaj niestety znikają już przed świętami
Bernika - moj kulinarny pamietniktylko ja nie mogę się w grudniu obyć bez cynamonu? Jeżeli macie podobnie, weźcie pod uwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest mocno czekoladowy z wyraźnym piernikowo-cynamonowym smakiem i spodem z kruchych pierniczków. Jednak masa serowa może być upieczona także samodzielnie, bez spodu. Nie wymaga też dodawania mąki, co może być istotne dla wszystkich, którzy poszukują
Pełny talerz