serię od Wydawnictwa Wilga znają doskonale. Ta w wersji zimowej jest już trzecią książeczką. Tym razem wszystkie rysunki jakie będą malować dzieci łączą święta. Będą uczyły się rysować aniołka, bałwanka, Mikołaja, renifera, pierniczki, świąteczne ciastko, pierogi i wiele więcej ciekawych rysunków. Wszystkie obrazki są niezwykle urocze i zabawne. Do tego cała książeczka jest bardzo kolorowa. Rysunki proste
kruche babeczkiWszyscy pieką pierniczki, a ja przekornie proponuję ciasteczka maślane;) Jakoś nigdy nie byłam fanem piernikowych smaków, za to maślane pyszności uwielbiam od zawsze. Przepis ten jest
karmelowyŚwięta to czas przygotowań przeróżnych, pysznych dań a zwłaszcza pierniczków. Przepis jest rewelacyjny, pierniczki są smaczne w dodatku z marmoladą. Udekorowałam je czekoladą, lukrem, i różnymi posypkami
Kulinarne Fantazje Marioliwytłacza wzór i bez problemu wydostaniecie ciastko, bo jest tłoczek. Swoje znalazłam w tym sklepie: https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/1468-zestaw-4-wycinakow-do-ciasteczek-universal-4007371057080.html?search_query=foremki&results=196 i mam już też wykrawaczki na święta, bo u nas choinka zawsze jest ubrana w pierniczki: https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/1469-zestaw-4-wycinakow-do-ciasteczek-x-mas-4007371057097.html?search_query=foremki&results=196 Ciasto należy rozwałkować na grubość 2-3 mm na delikatnie podsypanym mąka blacie. Powycinane ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem
greenscarfmojej kuchni ostatnio zapachniało przyprawami korzennymi, a to za sprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział, że można je jeść tylko na święta? Przyprawy korzenne idealnie pasują do śliwek, a one idealnie pasują do mięs! Dziś polecam pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy
Radość kipiąca uśmiechem.Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka
Salonik smakówsię zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie
Plate of Joysposób jasny, przejrzysty, łatwy do zrozumienia. Składniki - niewyszukane, takie, które z łatwością dostaniecie w każdym większym sklepie. W książce znajdziecie przepisy na różne okazje: święta, urodziny, przyjęcie w gronie przyjaciół. Są pączki, są pierniczki... Na końcu książki znajdziecie porady, jakże przydatne podczas pieczenia i gotowania. A tuż za nimi, puste stronice na własne zapiski. Mi książka bardzo się
kolorowotorcikowoZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldŚwięta to także czas łakoci dla naszych dzieci. Oprócz pierniczków, piernikowych chatek, ciast, ciastek można im upiec korzenne babeczki, które odpowiednio udekorowane np jak zielone choinki będą idealnym świątecznym dodatkiem na stole ze słodyczami. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwycinania. Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec je do świąt :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do (piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po przestudzeniu pierniczki obficie polukrować
Kuchnia w opałachJeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszeć Po upieczeniu raczej twarde. Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ? Składniki : 1 kg mąki 350 g cukru 3 jajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki(...)jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp. 170 *C Po wystudzeniu polukrować wg własnego uznania. Ozdobione pierniczki mogą zawisnąć na choince. przepis z www.miody.net
Proste Potrawyskrzętnie przechowywanych w zasobach rodzinnych przepisów na wypieki. Pierniki są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami i są wspaniałą opcją dla zabieganych Składniki na około 50 pierniczków: 200 g masła 1 i 3/4 szklanki miodu 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy piernikowej 3 jajka 1 łyżeczka sody
Słodki sentymentszwedzkim sklepie 😎. Niestety od dziś stracili klienta, sam będę je sobie piekła. Co tam dużo gadać, są boskie, zróbcie je sobie na święta ! Ja delikatnie je przyozdobiłam, ale równie pyszne są same. Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 150 g syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru pudru
Kulinarne przygody Gatity