Mamy jeszcze początek stycznia, a na dodatek święto Trzech Króli, więc myślę, że przepis na ten boski sernik piernikowy nie będzie wielkim faux paux, tym bardziej, ze sernik jest obłędny. Został przygotowany na chrupiącym spodzie z koksowych ciasteczek z korzennym aromatem, w środku mamy delikatną masę na bazie białego sera i ricotty, a na wierzchu śmietankowa polewa z piernikowym aromatem(...)łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka drobnego cukru Polewa: 250 g gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao pierniczki Inspiracja Moje wypieki Wykonanie: Ciasteczka wraz z masłem blendujemy w malakserze. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasteczka, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Podpiekamy w piekarniku
Kulinarne przygody GatityWprawdzie do świąt zostało jeszcze sporo czasu, jednak niektóre przygotowania trzeba już zacząć. Za pierniczki, które tradycyjnie wiszą na choince, trzeba się zabrać już teraz. Jest to koniecznie, ponieważ po upieczeniu muszą odleżeć miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :) Ilość porcji: około 100 pierniczków Składniki
Kolizje SmakówNiebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła
Ola la LCHFrodzinnym domu nie było tradycji wypieku ciasta na Święto Trzech Króli, gdyż zawsze w okresie świątecznym było dużo pierniczków, ciasteczek a nawet keks z mnóstwem bakalii. Jednak kilka razy skusiłam się upiec specjalne ciasto na to święto zachęcona przepisem znalezionym w internecie Wieniec bakaliowy na Święto Trzech Króli lub zachęcona przepisem Jurka Nogala
Gotuj Sam!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do
Marta Gotujemnie dzisiaj domowe pierniczki, których nie może zabraknąć w te święta. Mogę je jeść, jeść.....jeść...... i mi się nie znudzą :) Zatem zapraszam po przepis Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego 100 g łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika(...)można ręcznie wyrobić ciasto) Stolnicę oprószyłam mąką i rozwałkowałam ciasto na grubość 4 mm. Następnie rożnymi foremkami wykrawałam kształty.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Pierniczki ułożyłam na blasze i włożyłam do piekarnika na około 10 minut. Wystudzone udekorowałam
Kukuleczkiprzypraw do piernika, zapach pomarańczy i mandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki wówczas unosi się w domu wprowadza w nim świąteczny klimat(...)pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi
Mango Papajaświęta. Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa
moj przepis naDzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym!;-)Zachęcam!Składniki:-700 g mąki- 100 g cukru brązowego- 250 g miodu- 250 g margaryny(...)rondelku rozpuść margarynę Palmę, miód i cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko
SMYKWKUCHNIpierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakołyki Asiludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie
moj przepis natygodnie święta. A myślałam, że zostało mi więcej czasu :) Pierwsze pierniczki już dawno zjedzone. Dzisiaj była tura ciasteczek i się zastanawiam, jak długo one wytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane(...)czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami :) Możecie upiec je o dowolnej wielkości i z marmoladą o ulubionym smaku. Jest z nimi trochę pracy ale zapewniam Was, że warto :) Źródło: ( klik ) (dodałam od siebie melasę). Składniki na około
My simple kitchenrobiłam już w wielu różnych wersjach, ale ta jest jedną z moich ulubionych. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo ładnie prezentuje się na stole. Uwielbiam to połączenie W święta piecze się naprawdę dużo ciast. Warto czasem dodać do menu coś co nie wymaga piekarnika Spróbujcie, polecam Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym) Składniki: 1 szklanka gładkiego masła(...)masła około 3 łyżki suszonej żurawiny* *można użyć innych bakalii, ale żurawina najlepiej równoważy smak, jest lekko kwaśna Dodatkowo 100 ml śmietanki 30% 120 g mlecznej czekolady 4 pierniczki w lukrze Będziecie potrzebować również: 1 jednorazową foremkę z papierem do pieczenia Stella lub opcjonalnie keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy pokruszone herbatniki – można to zrobić
Słodkie okruszkiŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim ulubionym. Wymaga on niestety żeby pierniki trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle(...)wycinamy różne kształty przy pomocy foremek. Pierniczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 8-10 min (można piec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg).Pierniki studzimy i przekładamy do metalowych puszek, gdzie przeczekają do Świąt. Możemy je także ozdobić lukrem, polewą, kolorowymi pisakami, posypkami, orzechami
Zakręcony Widelec