pieczywo - 17769 przepisów (strona:264/1185)

Bagietki ziołowo - czosnkowe 152

Domowe pieczywo ostatnio jest bardzo popularne. Nie wiem czy to kwestia mody, czy chęć zjedzenia chleba czy bułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach czy supermarketach

Waniliowe Improwizacje
FIGOWY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM 166

Wypieki chleba to moja miłość, wypiekam pieczywo na zakwasie od 2007 roku, to wtedy zaczęła się moja przygoda z zakwasem i z domowym chlebem. Przez te lata metodą prób i błędów nauczyłam się wypieku chleba. Od długiego czasu zbieram materiały na e-booka o chlebie, ale nie sądziłam, że kiedyś przyjdzie czas, w którym tak wielu z nas chce piec

SMYKWKUCHNI
Bułeczki cebulowe 128

świeże nawet kolejnego dnia od wykonania. Przepysznie smakują z dodatkiem sera, wędliny czy pasty warzywnej. Bardzo dobrze smakują również bez żadnych dodatków. Robię je często w weekend jako urozmaicenie pieczywa do śniadania. Bułeczki cebulowe są bardzo aromatyczne, mają zapach świeżo upieczonej cebulki, ale w smaku cebula nie jest całkowicie dominująca. Dzięki przesianiu mąki oraz podwójnemu wyrastaniu są mięciutkie, delikatne

To Musisz Wiedzieć
Proziaki 119

Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką. Jak wspomniałam na początku, takie bułeczki są pyszne jeszcze na ciepło. Mają wtedy chrupiącą skórkę z wierzchu, a środek jest puszysty i mięciutki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam

Waniliowe Improwizacje
Pyszne bułeczki śniadaniowe-prosty przepis 215

Pyszne i proste do zrobienia bułeczki, bez problemu zrobicie je w domu. Idealne na śniadanko, moje dzieci je uwielbiają .Często piekę swoje pieczywo ,szczególnie teraz ...#zostańwdomu

Swojskie jedzonko
Domowe bagietki do zapiekanek 141

Pyszne pieczywo w formie bagietek. Idealnie sprawdzi się do domowych zapiekanek! Zjemy je również na śniadanie czy kolację z masełkiem!  250 ml mleka 3,2% 1 łyżka masła 82% 1 łyżka cukru 250 ml wody o temperaturze pokojowej 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli 4 szklanki mąki pszennej typ 450-500 Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy

VioletoweKucharzenie
Szybki i prosty chleb 126

sobotni wieczór, myśląc o niedzielnym śniadaniu, wpadliśmy na pomysł upieczenia domowego pieczywa. Robiło się późno, dlatego wybraliśmy szybki i prosty przepis na chleb z dużą ilością smacznych ziaren. Wykonanie go zajęło nam dosłownie 10 minut, a później już tylko wstawienie do piekarnika i koniec naszej pracy. Z ciekawością obserwowaliśmy, jak rośnie i nabiera złocistej barwy, a skórka robi się chrupiąca

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 117

Naszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant, które wreszcie miały okazję wykazać się w działaniu z nieco cięższą mąką żytnią. Z ostatecznych efektów jesteśmy bardzo zadowoleni, pszenno-żytni chleb z ziarnami wyszedł smaczny, pachnący, z chrupiącą skórką, wilgotny i długo zachowujący

niecodziennikpary
Zakwas żytni na chleb 134

Zakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności podczas jego przygotowywania. Gotowy zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie, piekąc w tym czasie wiele smacznych chlebów. Jeżeli będziemy go podkarmiać, to przygotowana w poniższy sposób baza będzie

niecodziennikpary
Sycące bułki pszenne 118

Sycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły chrupiące, a w porównaniu do kajzerek dostępnych w sklepach mniej napowietrzone i już jedną można było się najeść. Są więc idealne, żeby zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy, a także na śniadanie

niecodziennikpary
Pieczywo chrupkie domowe. Parathy z patelni. 187

Pieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut.  Bez drożdży. Bez piekarnika. A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :). Tak Kochani robimy prostą i łatwą kuchnie z kilku prostych składników.  Parathy to trójkątne chlebki z mąki ( u mnie mix orkiszowej i pszennej), idealne do chrupania lub dodatek do jogurtu, warzyw czy mięsa. Nawilża się je masłem dla smaku

Apetyczna babeczka
Vermont Sourdough wg Aleex 117

kolejne 25 minut piec bez przykrycia. 8. Wyjąć, wystudzić na kratce. 9. Kroić po wystudzeniu. Smacznego. Uwaga – tego przepisu nie można wykorzystać, by przygotować chleb w automacie do pieczenia pieczywa

W mojej kuchni
Bajgle orkiszowe 178

Bajgle orkiszowe odkryłam całkiem niedawno. Zawsze wydawało mi się, że ich przygotowanie jest dość skomplikowane i czasochłonne, dlatego, gdy planowałam przygotować domowe pieczywo, zawsze kończyło się na chlebie lub bułkach. W końcu się zmobilizowałam i postawiłam przed sobą wyzwanie: upiec domowe bajgle. Oczywiście było prostsze niż mi się wydawało. Tak naprawdę na przygotowanie bajgli orkiszowych potrzebujemy nawet mniej czasu niż

365 dni dookoła kuchni
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 113

ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne danie aby wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. To pyszna włoska wersja pieczywa, występuje w wersji cienkiej jak i grubszej. Ja tym razem zrobiłam grubszą, aby wykorzystać ją jako podstawę kanapek.   Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i czosnkiem 300 g ugotowanych ziemniaków

Kuchnia na wzgórzu
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku 128

zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Natomiast jeśli takowego nie posiadacie, to wykorzystajcie po prostu naczynie  żaroodporne. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb

Kulinarne przygody Gatity