porcje) 2 duże czerwone pomidory 1 duży żółty pomidor kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście brukselek 1/2 średniej cukinii 1 duża kulka burraty sól, pieprz Grzanki 3 grube pajdy czerstwego pieczywa pszenno-żytniego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Oraz oliwa z oliwek do polania listki bazylii
Delicious PlaceNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jeśli zabraknie pieczywa w domu polecam szybki w przygotowaniu przepis na bagietki. Idealne na kanapki, czy tak jak u mnie do mega hot-dogów z parówką oraz ulubioną surówką :) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej u mnie tym razem pszenna orkiszowa 300g letniej wody 40g świeżych drożdży 25g oleju
W garach u GosiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jeśli zabraknie pieczywa w domu polecam szybki w przygotowaniu przepis na bagietki. Idealne na kanapki, czy tak jak u mnie do mega hot-dogów z parówką oraz ulubioną surówką :) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej u mnie tym razem pszenna orkiszowa 300g letniej wody 40g świeżych drożdży 25g oleju
W garach u Gosidzisiaj przedstawiam Wam przepis na kawiorek/kawiarkę/baton w różnych rejonach Polski nazywa się inaczej :) Pyszne mięciutkie i sprężyste wnętrze oraz chrupiąca skórka na zewnątrz oraz zapach domowego pieczywa bezcenny… Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
W garach u Gosidzisiaj przedstawiam Wam przepis na kawiorek/kawiarkę/baton w różnych rejonach Polski nazywa się inaczej :) Pyszne mięciutkie i sprężyste wnętrze oraz chrupiąca skórka na zewnątrz oraz zapach domowego pieczywa bezcenny… Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
W garach u Gosiktórych sypią się piórka radości? A może z zapachem świeżo parzonej kawy, energicznym joggingiem, długim spacerem z psiakiem u boku po zaspanej jeszcze okolicy, albo z zapachem świeżo upieczonego pieczywa? Dla mnie to chyba przede wszystkim cisza. Taka ciepła, opleciona jeszcze miękką pościelą i cichymi oddechami śpiących jeszcze domowników. A potem śniadanie! Przytulne, złożone ze słodkich okruszków miłości i kromek
Kuchnia w Słońcu Skąpanauwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego) ? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba pełnoziarnistego. Polecam, bo połączenie jest idealne. Składniki: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 3g drożdży suszonych 70ml ciepłej wody szczypta soli 20ml melasy z karobu Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i melasę. Całość
Truskawkowa Fiestamałe, zgrabne kromki. Świetnie smakuje z wytrawnymi dodatkami, na przykład domową wędliną , serem i warzywami, ale pasują do niego też słodkie dodatki jak powidła lub czekośliwka . Jeśli lubicie zdrowe pieczywo, koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb, a TUTAJ więcej przepisów na bułki:) Jeśli lubicie chleb pełnoziarnisty, polecam również mój błyskawiczny chleb bez zagniatania : Przepis
Lekcje w kuchniDziś można by rzec, że wystartowała u mnie w domu domowa piekarnia. Ostatnio dość często pojawiają się domowe chleby czy też bułki. Nie myślałam, że wykonanie w domu pieczywa jest takie proste! a potem ta satysfakcja, że się dało radę no i ten smak... No mega uczucie! Dziś zapraszam na bajgle z białym i czarnym sezamem. Składniki na 7 sztuk
Radość kipiąca uśmiechem.może być coś przyjemniejszego, niż zapach świeżo upieczonego swojskiego pieczywa o poranku w porze śniadaniowej? Zapach domowego chleba dopiero co wyjętego z piekarnika, kojarzy mi się z poczuciem domowego spokoju i bezpieczeństwa. To takie moje własne skandynawskie Hygge, wewnętrzna harmonia i komfort odnalezione w codzienności. Celebrowanie każdej chwili, w tym wypadku poranków poświęconym swojskim wypiekom. Wracając do tematu chleba cebulowego
ProstePesto.plpysznym, ciemnym chlebkiem. Zapraszamy więc na przepis na ten szybki chleb i mamy nadzieję, że przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy szukają fajnego sprawdzonego pomysłu na domowe pachnące pieczywo. DOMOWY CHLEBEK BEZ WYRABIANIA Składniki: 220 g mąki pełnoziarnistej 220 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 2,5 łyżki miodu
Kuchnia Na Wypasiechoć monotonne – zwykle jogurt naturalny ( bo uwielbiam naturalne! ) + micha pełna chrupiących bakalii – mnóstwo orzechów, rodzynki, sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których
Ostra na SłodkoFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które zyskało popularność na całym świecie. W samych Włoszech w zależności od regionu focaccia smakuje różnie. Może być pulchna, z dodatkiem oliwek, pomidorów, ziół albo też cienka, skropiona jedynie oliwą i posypana solą. O ile pizzę lubię na cienkim cieście, to focaccię zdecydowanie wolę puszystą:) Poniżej podaję przepis na focaccię na drożdżowym cieście
Obiad gotowyGofry gryczane z komosą ryżową to moja propozycja na bezglutenowe danie, które może występować w roli pieczywa lub deseru. Jeszcze kilka lat temu kiedy próbowałam gryczanych wypieków wydawały mi się dziwne w smaku. Kasza gryczana z sosem mięsnym pycha, ale do słodkiego to niekoniecznie. Po raz kolejny jeśli o smaki chodzi sama sobie udowodniłam, że jest to kwestia poznania, rozsmakowania
Dorota Smakujechleb jest po prostu idealny! Gruba, chrupiąca skórka, sprężysty miąższ, cudowny zapach...Najlepiej smakuje posmarowany tylko masłem ( inne dodatki naprawdę są zbędne ;) ). Dla wielu tych, którym nieobca produkcja domowego pieczywa przepis na chleb pieczony w garnku bądź w naczyniu żaroodpornym to żadna nowość - to bardzo popularna metoda pieczenia chleba, na którą receptur w sieci jest całe mnóstwo. Ja wybrałam taką
Opowieści z piekarnika