pieczony burak - 594 przepisów (strona:31/40)

Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 175

dobrze widzicie – będziemy się opychać batonikami przed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń(...)czymś smacznym, potem – przed upływem 5 godzin – batonika proteinowego. Na obiad to, co na fazie I, ale z dodatkiem niewielkiej ilości ryżu lub ziemniaków (ostatnie dwa dni jadłem pieczone frytki z batatów, supersprawa!), potem pod wieczór znów kromkę, a przed snem małą miseczkę krakersów. Czy przytyłem od tego cokolwiek? Nic, ani grama, a wręcz przeciwnie. Reszta zasad II fazy

Proste-przepisy.pl
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 180

Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy go do buraków. Mieszamy i mamy gotowy farsz.  W etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką(...)końcówkę i przekładamy na posmarowaną blaszkę. Następnie smarujemy ciasto oliwą, chyba że wolicie rozkłóconym białkiem, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy sezamem oraz migdałami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Gotowe :) Możecie podać to tego dania jakiś biały sos, np. serowy lub holenderski. Wybór pozostawiamy Wam. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe) 187

W ankiecie którą jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej

chili & sugar
Pieczone jabłka i z OpenCard w Quchnii 28 184

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 171

dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie 270 g fety 2 podłużne serki topione(...)botwinkę, solimy i pieprzymy i posypujemy koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chrupiące ślimaki z ciasta filo z tofu i zielenizną 160

wegańską wersję. Składniki (na 2 ślimaki - po 1 na osobę): - 2 płaty ciasta filo, - 1 tofu naturalne (180 g), - 2 szklanki umytej porwanej lub pokrojonej zielenizny (użyłam jarmużu i buraka liściowego), - olej kokosowy, - sól, gałka muszkatołowa, pieprz. Wykonanie: Najpierw szykujemy nadzienie. Gotujemy w niewielkiej ilości wody zielone liście (najlepiej żeby woda się wygotowała, jeśli nie to ją odlewamy). Tofu rozgniatamy(...)kawałek na pozostałej części płata. Zawijamy ciasto filo, robiąc długi rulon, smarujemy go jeszcze olejem i później delikatnie zawijamy w ślimak i przenosimy na blachę wyłożoną matą do pieczenia lub papierem. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta filo i pozostałym farszem. Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku, do momentu aż ciasto się zrumieni (ok 20 minut

Co na wege obiad?
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 157

obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego kotlety. Jeśli dodamy do nich kaszę jaglaną, niepotrzebne nam już jajko do sklejenia całości podczas pieczenia. A dodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś nie przepada za tego typu ostrością, może dodać słodką(...)rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy

Weekendy w domu i ogrodzie
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 188

nielicznych postawiła na zdecydowane smaki. Intensywnie będzie również w Irish Pubie. A jak reszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku(...)moje zęby znalazły się w poważnym zagrożeniu przez ukruszony kawałek kości ;) 7/10 2. Bierhalle 5/10 pkt Ozory wołowe - reszta jest milczeniem, czyli ozory wołowe z czarną ziemią, pianką z buraków i chutney z czerwonej cebuli Wizualnie ciekawie, chociaż buraczany "maz" dotarł na mój stolik w niekoniecznie planowanej formie. Samo mięso bardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego

Życie zamknięte w smaku
Wigilia , starodawne zwyczaje… 222

cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne  miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle cytatu. Ja piekę w temp. 170 stopni ,około 10 min. Po ostudzeniu ozdabiam i wieszam na choince ,aby złe odstraszyć, a panowała radość. W wieczór wigilijny ludzie się weselili ,rozbrzmiewały  kolędy, które(...)inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia  ,a wg chrześcijan  to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki  zapewniają długowieczność i urodę ,musi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm  bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 184

Cukinia w tym roku bardzo obrodziła, więc szykuję ją na wszelakie sposoby. Uwielbiam tarty moje serce skradła kiedyś tarta z burakami klik , ale za nią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz  parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI :  ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki(...)szybko, tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut. - po tym czasie ciasto rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie

Basia w kuchni
Akademia na Różanej 87

sprawdzić. My do picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową     oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną (bez żurawiny też był) oraz oliwa z Hiszpanii. Chleb i oliwa bardzo smaczne. Ponieważ zamawialiśmy jedno danie na dwoje otrzymywaliśmy dodatkowe talerze abyśmy nie musieli(...)idealnie ugotowany i bez ości !. Szpinak jak trzeba. Wspaniały placek ziemniaczano łososiowy na spodzie… . Danie kompletne. Na zakończenie „Comber z sarny podany z sosem jałowcowym, szpinakowymi szpeclami oraz karmelizowanymi burakami” (97 zł). I od czego zacząć? Od tego, że sarna delikatna, idealnie różowa w środku… że szpecle szpinakowe bardzo smaczne… że sosu jałowcowego zdecydowanie za mało… bo można

królestwo garów
Restauracja Abażur | Warszawa 161

przywitaniu przez kelnera, zaczęliśmy przeglądać menu. Po dylematach i problemach z wyborem dań, na ratunek przyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować. Nasze menu: Aksamitny krem z buraka z kwaśną śmietaną – 16zł Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego(...)składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego mogłabym się czepić: dodałabym więcej musztardy, aby kurczak bardziej

Kuchnia Bazylii
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 225

Knedle ze śliwkami Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb(...)mężatki Brioszki ze śliwkami autorka: marta-gotuje.pl | blog: marta-gotuje.pl Śliwki marynowane w occie autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, DYNIĄ I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ SAŁATKA Z BURAKIEM I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ Zakręcona drożdżówka z nadzieniem twarogowym i śliwkami autorka: tristessa | blog: Kulinarne misz masz Tarta z palonego masła. Z creme patissiere, śliwkami i brzoskwiniami. autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 205

szklanki semoliny ( di grano duro , mąki z pszenicy twardej) 4 1/2 szklanki zwykłej mąki pszennej Dodatki: 700 g liści botwiny - 2 pęczki (lub cime di rapa , liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane 3/4 szklanki oliwy 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i drobno posiekane 1 mała suszona papryczka chilli, pokruszona(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. * jeżeli używasz drożdży instant, jak ja, dodaj je bezpośrednio do mieszanki mąk, a ciepłą wodę pomiń. Przygotowanie dodatków i pieczenie: Umyj i oczyść botwinę (lub inne liście) i gotuj przez 3 minuty we wrzątku osolonym 1 łyżką soli. Następnie dobrze ją odcedź, przestudź i posiekaj na mniejsze kawałki. Na dużej patelni

Chilli Czosnek i Oliwa