pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:75/865)

Uda kurczaka z pieczonymi warzywami 125

Delikatne i soczyste kawałki kurczaka podane z pieczonymi ziemniakami, marchwią i cebulą, która po upieczeniu jest jeszcze bardziej wyrazista i słodka. Wszystko lekko doprawione papryką i lubczykiem z dodatkiem sałaty pekińskiej, vinegretem i czarnymi oliwkami. Pytania? Ja zgłodniałam;)) SKŁADNIKI: 6 ud z kurczaka 7 ziemniaków pokrojonych w talarki 2 marchwie pokrojone w talarki 2 cebule pokrojone w ćwiartki vegeta(...)lekko natłuszczam olejem. Odstawiam na bok. W międzyczasie kroję warzywa, doprawiam vegetą i papryką. W naczyniu żaroodpornym układam mięso, obok warzywa. Na mięso nakładam małymi kawałeczkami równomiernie masło. Piekę w temp. 190 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika przez ok. godzinę. Pod koniec zwiększam temp. do 210 C, by zrumienić bardziej warzywa. W trakcie pieczenia polewam mięso

Zasmakuj Kuchni
Kurczak czosnkowy 118

Kurczak czosnkowy to bardzo aromatyczne danie, które przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym . Można podawać w towarzystwie młodych pieczonych ziemniaków, frytek. Dobrze aby mięso w oliwie czosnkowej było marynowane około 1h. Oliwę czosnkową dobrze mieć wcześniej przygotowaną. Ja wlewam do flakonika oliwę, dodaję pokrojony czosnek, zioła i tak ją przechowuję. Ma ładny aromat używam do mięsa(...)pieczenia mięsa. Ułożyć pałki, polać marynatą pozostałą z marynowania. Pozostały czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki poukładać na mięsie. Posypać papryką słodką i ostrą i posypać gałązkami świeżych ziół. Mięso przykryć folią aluminiową i wstawić do pieczenia na około 45 minut, 15 minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i mięso zarumienić. Można opcjonalnie dodać do mięsa ćwiartki młodych ziemniaków

gotuj ze mną
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków 620

cukier puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić(...)zwinąć ku węższej części. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, przykryć ściereczką  i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 35 minut. Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180*C przez około 18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem. Inspiracją był przepis stąd

Ala piecze i gotuje
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 157

się? Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami Składniki podstawowe do gnocchi podawałem tutaj . Tym razem dodałem sporo drobno posiekanego koperku i ok. łyżki kurkumy , która daje rewelacyjny kolor ale i ciekawy aromat. Smak podkręcił biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa . Oprócz soli, jajek i przeciśniętych 2-krotnie przez praskę upieczonych ziemniaków dodałem tyle mąki aby powstała masa miała(...)konsystencję ale nie rozpadała się podczas gotowania. Moje kopytka gotowałem maksymalnie 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Generalnie - im więcej mąki tym dłuższe gotowanie i twardsze gnocchi. Same ziemniaki piekłem w piekarniku w temp. 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Na blachę z ziemniakami położyłem także podłużne, delikatnie słodkawe pomidory . Pomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę

Right Behind The Kitchen
Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy 80

lider produkcji gęsiny i najlepiej smakuje ona właśnie teraz, kiedy mięso jest najtłustsze, z naszym jałowcem czy majerankiem. Poza klasycznymi daniami typu czarnina czy okrasa warto spróbować gęsi pieczonej w całości oraz gęsi w kapuście i z dyniowym pęczotto. Te przepisy mam z warsztatów Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina, które prowadzili Artur Moroz i Cristina Catese. GĘŚ(...)kawałki. Dodać namoczone grzyby. Wymieszać z kiszoną kapustą i przyprawami. Na blaszce do pieczenia ułożyć warzywa tak, aby zakryły dno. Następnie położyć mięso na górze i piec w piekarniku 2,5 godziny w brytfannie lub folii do pieczenia. Danie to można podawać z pieczonymi ziemniakami. Po prostu wkładamy ziemniaki na 40 minut do piekarnika razem z gęsią pod koniec

Ugotowane pozamiatane
Faszerowane ziemniaki 148

jeśli jest to konieczne. Przygotowanie – za pomocą dużej łyżki wydrążyć środki ziemniaków. Zostawiając 1 -1,5 cm obwódkę z ziemniaka. Do każdego ziemniaka nałożyć farsz. U góry rozłożyć pokruszoną mozzarellę i obsypać suszoną mozzarellą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec 20 minut. Wszystko musi się lekko przypiec. Podawać z ugotowanymi warzywami. Polecam było pyszne. Dziękuje Sylwunia

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z pieczonych ziemniaków 193

miarę nieograniczoną wyobraźnię i jej zupy za każdym razem potrafią mnie zaskoczyć. Dzisiaj więc niby taka tam zwykła kartoflanka. Ale to tylko pozory. To genialny krem z pieczonych ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego chleba smakuje rewelacyjnie.       Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków przyprawa czubryca czerwona 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (np. z TEGO przepisu) 1 łyżeczka(...)rozmarynu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Ziemniaki doprawiamy oliwą, solą, czubrycą czerwoną i rozmarynem, możemy też lekko popieprzyć. Pieczemy je przez około 40 minut w 200 stopniach. Na około 20 minut przed końcem pieczenia dodajemy ząbki czosnku. Całość przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez 5 minut. Następnie blendujemy na gładką

Marder&Marder Manufacture
Sałatka ziemniaczana 402

układamy całą sałatkę. Jest bardzo pożywna, więc można ją podawać jako samodzielne danie. Inne przepisy z ziemniakami, w których można przeczytać o ich właściwościach to: Rozgrzewający krem ziemniaczany Pieczone ziemniaki

My Chcemy Jeść
Jesienny pieczony udziec z indyka 153

potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie Egzotyczny krem z dyni .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Stek wołowy ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. 189

sposobu w jaki przygotujemy ziemniaczki ponieważ zrobiliśmy to już  w   > tym <  przepisie! Przejdźmy więc do przygotowania: Pierwszym etapem którym musimy się zająć są pieczone ziemniaki (opis przygotowania w linku powyżej). Gdy ziemniaczki zarumieniają się już w piecu, przechodzimy do przygotowania szpinaku. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy w sitku do odcieknięcia

Wspólne smaki
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 181

maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób przyrządzania rzodkiewek! My przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni(...)pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę do pieczenia skórką do góry i wkładamy do pieca. Czas pieczenia to 45-50 minut . Krok 2 Przygotowujemy warzywa do pieczenia. Ziemniaki myjemy, nie obierając kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy i też kroimy na połówki. Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w grube talarki. Ziemniaki i kalarepkę wkładamy do naczynia do gotowania

Niedzielny kucharz
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 163

się weekendem i zaskakująco wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem(...)wedle uznania. Całość polej białym winem. Na wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Przepis dodaję do akcji:   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Patchwork
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 151

zaskakująco wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż(...)wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Przepis dodaję do akcji:   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Patchwork
Przepis na babkę ziemniaczaną 69

Babka ziemniaczana bez mięsa Znudziły się ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, frytki, kopytka, czy też placki ziemniaczane... To co można jeszcze zrobić z ziemniaków?  👉Jak zrobić babkę ziemniaczaną❓  Dla urozmaicenia można zrobić babkę ziemniaczaną bez mięsa. Bo musi to być babka ziemniaczana zgodna z dietą rozdzielną.  Zapraszamy na przepis na babkę ziemniaczaną.   Link do filmu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie