kaczkę? Niezależnie od tego czy przygotowujemy całą kaczkę czy jej poszczególne kawałki to kaczka zasługuje na dobre i specjalne traktowanie oraz towarzystwo;-) Mięso z kaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami, tj.: ziemniakami tłuczonymi, puree(...)dodatkiem śmietany, masła lub mleka, z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, kluskami “na szaro” czy chrupiącymi ziemniakami zasmażanymi na złoto; ziemniaki posypujemy świeżym koprem; z pierogami nafaszerowanymi jabłkami z cynamonem; z rozmaitymi kaszami, np. pęczak, gryczaną, perłową, jaglaną; z burakami na ciepło, w wersjach puree czy kawałki zasmażane, pieczone słupki czy kostka; z kapustą czerwoną
Zasmakuj KuchniSkładniki: kilka ziemniaków kilka łyżek oleju przyprawa do ziemniaków 1 łyżka so li Przygotowanie: Chcemy upiec ziemniaki w mundurkach , więc musimy bardzo dokładnie umyć ich skórkę. Kroimy ziemniaki w ćwiartki i gotujemy. Gdy zaczną robić się miękkie, odcedzamy i układamy skórką do dołu na blaszce (można ją wyłożyć folią aluminiową). Delikatnie polewamy łyżką oleju i posypujemy przyprawą . Piec w temperaturze(...)stopni do czasu, aż będą przypieczone na brązowo i osiągniemy pożądany rezultat. Smacznego! Post Ziemniaki pieczone w przyprawach – niemal jak z ogniska pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniSkładniki: kilka ziemniaków kilka łyżek oleju przyprawa do ziemniaków 1 łyżka so li Przygotowanie: Chcemy upiec ziemniaki w mundurkach , więc musimy bardzo dokładnie umyć ich skórkę. Kroimy ziemniaki w ćwiartki i gotujemy. Gdy zaczną robić się miękkie, odcedzamy i układamy skórką do dołu na blaszce (można ją wyłożyć folią aluminiową). Delikatnie polewamy łyżką oleju i posypujemy przyprawą . Piec w temperaturze(...)stopni do czasu, aż będą przypieczone na brązowo i osiągniemy pożądany rezultat. Smacznego! Post Ziemniaki pieczone w przyprawach – niemal jak z ogniska pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniBardzo przypadła mi do gustu delikatna, mięciutka i aromatyczna wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebuli. Oprócz wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc w ten sposób wołowinę, można w jednym naczyniu również upiec ziemniaki, co skraca przygotowanie obiadu. Wołowina jest bardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam(...)wody. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem stan upieczenia mięsa i ziemniaków, jeśli są mało przyrumienione, to zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 5 minut. Po upieczeniu odczekać z 5 minut, aby mięso przestało się piec i odpoczęło. Do takiej wołowiny z pieczonymi ziemniakami świetnie pasuje kiszony ogórek
Kuchcik gotujecałości, smażone, nadziewane lub pieczone. W dzisiejszym wydaniu niezwykle aromatyczne pieczone ziemniaczki z parmezanem. Szczerze mówiąc takie ziemniaczki mogłabym zjeść nawet same na obiad bez żadnego dodatku, bo są naprawdę smaczne. Podczas pieczenia po domu roznosi się cudowny zapach...Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki 1 kg, oliwa z oliwek 5 łyżek, czosnek 2 duże ząbki, papryka(...)ziemniaczki i mieszamy wszystko razem aby całe były obtoczone w przyprawach. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach aż będą miękkie i przypieczone. Pod koniec pieczenia ziemniaki posypujemy parmezanem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 3-4 min, aby ser się rozpuścił i lekko przypiekł. Podajemy jako dodatek do dania głównego
kulinarne odsłony patisię przynajmniej wydaje;) O ile ktoś może nie przepadać za samymi ziemniakami, to już takie z piekarnika zjada z przyjemnością. Przynajmniej ja zaliczam się do tej grupy osób;) Tutaj ziemniaki chyba w najbardziej znanym i lubianym połączeniu smakowym. Celowo nie podaję ilości. Ilość ziemniaków jak i samych przypraw można sobie dostosowywać indywidualnie – u mnie jest to mniej więcej(...)troszkę ziół prowansalskich. Czasami posypuję też gorące ziemniaki niewielką ilością tartego sera;) młode ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości olej papryka słodka mielona kolendra majeranek tymianek sól i pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą (jeśli wykorzystujemy stare ziemniaki, warto je obrać ze skórki), kroimy na ćwiartki. Ziemniaczane księżyce przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Skrapiamy mniej więcej 2-3 łyżkami
Smaki Na Talerzuoglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu. W zasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest(...)moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą
Pieprzyć z Fantazjąwkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Ja skrzydełka piekę w sposób następujący: 45 minut pod przykryciem - w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Następnie zdejmuję folię i dopiekam jeszcze 15 minut. Podczas dopiekania, można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć górną grzałkę, aby skrzydełka mocniej się zrumieniły. Skrzydełka pieczone w sosie(...)podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, frytkami lub bagietką. Smacznego
Smak mojego domumoim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube(...)naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie sos z zielonego pieprzu. Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki
Kuchenne Wariacjepyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Ziemniaki zapiekane w piekarniku – pieczone ziemniaki w mundurkach Ziemniaki zapiekane w piekarniku – to przepis na prostą i niezwykle smaczną potrawę! Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się zarówno podane… ZOBACZ PRZEPIS Pulpety z bakłażana – wegańskie pulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie(...)pierogów. ZOBACZ PRZEPIS Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Kotlety z gotowanego ryżu z dodatkiem warzyw i przypraw. Kotlety podane z sosem pomidorowym zrobionym ze świeżych pomidorów. ZOBACZ PRZEPIS Pieczone pulpety z ciecierzycy Kiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za… ZOBACZ PRZEPIS
Via Gustozamarynowania. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj olej, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kawałki kurczaka, na każdym wyłóż porcję ziemniaków, piecz w temp. 180 stopni przez około 50 minut. Rada: do kurczaka pod pierzynką ziemniaczaną świetnie pasuje sałata ze śmietaną (u nas tym razem), mizeria lub tzatziki. Można też po prostu
Kulinarna PolskaNiedzielne tłuczenie mięcha zaliczone 😉 Ale zamiast kotletów w panierce, powstały aromatyczne i wilgotne w środku roladki. Piekłam je równolegle z ziemniakami, dzięki czemu oszczędziłam sobie stania przy płycie i mycia było niewiele. Składniki (na 4 porcje): 4 sznycle z indyka (gotowe, już pokrojone) 2 pieczarki pół czerwonej papryki 4 łyżeczki mąki arachidowej liście bazylii papryka ostra w proszku sól pieprz(...)roladki. Spiąć wykałaczkami i oprószyć papryką w proszku. Roladki ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez kwadrans. Podawać z surówką i pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem usunąć wykałaczki. Niegdyś zaczytywałam się powieściami Marii Ulatowskiej . Przy okazji wyzwania u magdalenardo przypomniałam sobie o zarzuconym gdzieś "Ostatnim liście" . Okładka mocno mnie zwiodła, nie przypuszczałam
Weekendy w domu i ogrodziedomowe chipsy. Wy możecie je mniej przypiec. Składniki: 3 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 2 szczypty ulubionych ziół – użyłam przyprawy do pizzy opcjonalnie sól do smaku – tu mała szczypta, ale ilość soli zawsze zależy od upodobań smakowych i innych użytych ziół (czy mają w składzie sól) Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie cieniutko kroimy (najlepiej(...)jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości. Pokrojone plasterki ziemniaków przekładamy do miski, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy przyprawami. Mieszamy ręką, tak by przyprawy pokryły nasze plasterki. Ja czasem też doprawiam ziemniaki ułożone już na blaszce – posypuję dodatkową szczyptą przypraw. Blaszkę (u mnie jedna duża i 1 mała) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy nasze plasterki obok
Słodkie okruszkiUdka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka(...)pieczenia, obsypać majerankiem i dodać łyżkę wytopionego tłuszczu ze smażenia. Obok udek ułożyć cebulę i kawałki jabłka. Na dno naczynia wlać cydr - 3 cm*. Naczynie do pieczenia przykryć pokrywką lub nakryć szczelnie folią aluminiową. Udka piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Łączny czas pieczenia - 1,5 godziny. Po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia, wyjąć z piekarnika
Codziennik Kuchenny