można z nim tworzyć przepyszne, jednogarnkowe i rozgrzewające dania. Czerwona soczewica z ziemniakami i pomidorami / 2 porcje Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 5 malutkich ziemniaków (najlepiej odmiana, która nadaje się do pieczenia) 3 ząbki czosnku 1/4 małej, czerwonej papryki 400 g pomidorów z puszki 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki
Moja smaczna kuchniaobiadem jest trochę pracy, bo trzeba najpierw ugotować ziemniaki, podsmażyć mięso i warzywa. Następnie upiec w piekarniku. Zapewniam jednak, że ten wysiłek się opłaci :) jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować! Składniki na 2 porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki(...)naczynia żaroodpornego. 3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki. 4. Piec przez 1 godzinę w 200 stopniach
Moja Galeria SmakuDanie z cyklu nie wygląda ale smakuje bosko czyli zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem. Coś na kształt greckiej mousaki. Podczas pieczenie wszystkie smaki się mieszają i łączą, całość smakuje świetnie. Trochę z nią pracy jest - bakłażana trzeba podsmażyć albo upiec, ziemniaki lekko podgotować i przygotować oddzielnie sos - ale zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki(...)zapiekania lekko wysmarować oliwą, ułożyć na spodzie pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 sosu mięsnego, zalać kilkoma łyżkami beszamelu, na to ułożyć połowę plastrów bakłażana, resztę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu, na to resztę bakłażana, i na wierzchu resztę beszamelu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut, piec 35-40 minut
Smaczny zeszytbardziej pracochłonne , ponieważ mielenie ziemniaków zajmuje trochę czasu , to stanowią oryginalną i smaczną potrawę . Podajemy je do pieczonej gęsi lub jako gorącą przekąskę . składniki na 12 kotlecików 25 dag ziemniaków ugotowanych 10 dag orzechów włoskich 1 duża cebula 15 dag masła do smażenia 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz odrobina mąki
Smakowite DaniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 ziemniaków, 100 g boczku wędzonego, 35 dag mieszanki
JejKuchniaSałatka ziemniaczana w wersji wzbogaconej o jajka ugotowane na twardo oraz smażony boczek. Podstawowy przepis na sałatkę ziemniaczaną, który składa się z ugotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych
Kuchnia MagdaLenyKotlety z puree ziemniaczanego z dodatkiem podsmażonego boczku z cebulką oraz szczypiorkiem. Chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. To pyszny, tani i prosty pomysł
Kuchnia MagdaLenyNajprostsza wersja sałatki ziemniaczanej - z ogórkiem kiszonym i cebulą, z dodatkiem koperku oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Tylko 5 podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenyParzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności
Kuchnia MagdaLenyQuesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków
Kuchnia MagdaLenyZłociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich
Kuchnia MagdaLenySałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenyKopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest
Kuchnia MagdaLenyDawno, dawno nie piekłam wytrawnej tarty . Chciałam upiec coś nowego i wymyśliłam tartę na zimno i na ciepło. To danie jest uniwersalne i można je jeść różnie. Tarta ziemniaczana z łososiem bo o niej mowa jest typową tartą z resztek ziemniaków, którą można urozmaicić podając ją z łososiem. Ostatnio gotuję ziemniaki w mundurkach i takich użyłam do tarty. Tarta ziemniaczana(...)spód do tarty wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź podsmażoną cebulę i posyp solą i białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche
codojedzeniadodać za dużo. Warto dodać ulubionych ziół do smaku – tu pełna dowolność. Może być tego gotowa przyprawa do ziemniaków, ale wtedy sprawdźcie, czy nie zawiera soli, by całość nie była przesolona. Formujemy porcje do pieczenia – można użyć rękawa cukierniczego, lub za pomocą dwóch łyżek formować owalne kształty. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180-200 stopni, aż nabiorą
MarcinChef