Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki: 2 świeże medaliony wołowe 2 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera korzennego 6 ząbków czosnku 6 małych szalotek(...)szczypta soli morskiej Wykonanie: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach. Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko oliwą i zostawić
Wino Francja Kuchniaugotowanych ziemniaków 200-300 g mąki pszennej 1 jajko sól masło czosnkowe 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, do ziemniaków dodajemy jajko, wsypujemy mąkę oraz sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy dłonią ciasto o jednolitej konsystencji, które łatwo będzie odchodziło od ręki(...)wilgotne, dosypujemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odrywamy z niego niewielkie kawałki i formujemy placki o grubości 1cm a następnie układamy je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i pieczemy ok 8-10 minut z każdej strony na małym ogniu żeby się nie przypaliły. W miseczce umieszczamy miękkie masło, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wszystko
Smakowite Daniakuchni francuskiej dania, które zapiekane są w płytkim żaroodpornym naczyniu i pieczone pod rusztem w piekarniku, właśnie po to, żeby uzyskać piękny, zrumieniony top. A więc… do dzieła. Kuchnia francuska i francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois czeka :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 250ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona masło ok. 100g(...)sera gruyer tartego albo parmezanu, ewentualnie żółtego Wykonanie: Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie obficie masłem. Ziemniaki obieramy i ścieramy na mandolinie na plastry o grubości maksymalnie 3mm (można też je pokroić, ale ścieranie naprawdę jest szybsze :)). W naczyniu do zapiekania układamy pierwszą warstwę ziemniaków, tak by plastry zachodziły na siebie na ok. 5 mm. Delikatnie solimy, doprawiamy
Pociąg Do Kuchniproponuję świetny dodatek do każdego dania głównego. Pyszne pieczarki na ciepło, smażone z cebulką, czosnkiem i ziołami, a na koniec podlane delikatnie śmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie. Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach(...)down for recipe in English Sałatka pieczarkowa na ciepło (4-5 porcji) Składniki: 600 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczka curry 1 szczypta kurkumy 150 ml śmietanki 36% sól, pieprz Przygotowanie
karmelowyPieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)wysmarowania blachy SOS: 1 jogurt naturalny 0% 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy i formułujemy placuszki, następnie smarujemy każdy
Brzuszki Łakomczuszkiwidelec. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posoloną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 2-3 minuty aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i podsmażamy ok 1 minutę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i podsmażamy chwilę.Dodajemy kaszę jaglaną, wlewamy śmietankę 18% Mlekovita. Doprawiamy pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Gotujemy(...)Dodajemy do nadzienia pokrojonego pomidora w kostkę oraz koperek i szczypiorek. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę
Kuchnia w oparachostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania. Polecam! :) Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki. Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki: Mięso: 1kg schabu sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko(...)sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkahummusu z dodatkiem tahin y. Hummus jest niezwykle aromatyczny, kremowy, znakomity jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw lub ziemniaków. S ł odki smak dymki idealnie łączy si ę z wyrazistym smakiem musztardy, aromatycznym kurkumy, cytryny i czosnku. Przyznam szczerze, że ta niespotykana kompozycja smaków bardzo przypadła nam do gustu i już wiem
La grande e la piccola cuocaśrednicy posmarować masłem, obsypać tartą bułką ziemniaki drobno pokroić w misce, wymieszać z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym, pokrojoną cebulą ziemniaki włożyć do naczynia, na wierzchu rozłożyć kulki mozzarelli piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, kroić porcje lekko przestudzonych ziemniaków, posypać zieleniną, można podać z maślanką - takie zapieczone ziemniaki z mozzarellą są najlepsze
W Mojej Kuchni Lubięminut. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego. Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera. Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika
Trufelkowotymianek. Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej strony około trzy minuty. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję szparagi zielone i pomidorki koktajlowe
wesoła kuchniamąki ziemniaczanej. Jednego banana kroję w kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut
JejKuchniaminuty) Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki. Całość zalej sosem, Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut. Smacznego
Kukuleczki