pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:163/249)

Szparagowa misa rozmaitości 122

szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto(...)tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 150

czosnek. Wszystko razem smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i podsmażamy razem przez chwilę *** *** Dodajemy pomidory z puszki, całość doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu do czasu odparowania soku *** *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do mięsa. Wszystko przesmażamy razem przez kilka minut, często mieszając *** *** Wystudzone ziemniaki kroimy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła (1 łyżka) i na dnie wykładamy połowę ziemniaków, tak by trochę na siebie nachodziły *** *** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między

Blog z Apetytem
suszona zupa rydzowa na bulionie warzywnym 152

Składniki 5 szklanek wody szklanka cebuli zeszklonej na złoto na 1 łyżce oliwki główka czosnku przekrojona na pół nie obrana 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 4-5 ziemniaków nać pietruszki parę gałązek sól i pieprz do smaku 1 szklanka zarumienionych grzybów u mnie rydze 2 marchewki kawałek selera Wykonanie Oczyścić warzywa,umyć i przełożyć do rondla z woda(...)połowę ,całość przestudzić. Doprawić do smaku ,dodać natkę. Odcedzić warzywa ,pozostawiając wywar-płyn. Całość zmiksować ,dolewając tyle płynu ,aby powstała gęsta papka. Teraz wyłożyć tacki dehydratora papierem do pieczenia i rozsmarować masę w miarę równo. Wstawić do dehydratora i włączyć funkcje słońce. Po wysuszeniu i ostudzeniu zmiksować gotowe płaty na proszek

w mojej kuchni
Placuszki czosnkowe z kurczaka 120

pracy czeka nas robienie obiadu lub odgrzewanie wczorajszego. Idealne pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków. Czas wykonania: 2 h 15 min Ilość porcji: 4 – 5 Składniki: podwójna pierś z kurczaka (700 g) 3 łyżki majonezu 1 ½ łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżeczkę vegety pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skroić pierś(...)czosnek, przyprawić vegetą i pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki dodać jajka, mąkę i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, łyżką uformowane niewielkie placuszki. Krok po kroku: 1. Wymieszać pierwszą część produktów 2. Dodać do ciasta jajko i mąkę 3. Piec małe

KuchniaWeDwoje.pl
Tak walczę z przeziębieniem 183

Fajne są też grzanki „posmarowane” ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię alu pieczecie w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba(...)Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem

Szybko Tanio Smacznie
Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym 102

Jeśli lubicie pieczone ziemniaki i jesienne wieczory rozświetlane ciepłem włączonego piekarnika, to polecam Wam nieco zdrowszą wersję, czyli pieczonego batata. Podaję go posypanego startym parmezanem i z gęstym sosem cytrynowo-karczochowym. Cytryna jest kiszona , możemy ja kupić w sklepie orientalnym albo zrobić samemu. Stanowi doskonały dodatek do sosów, marynat i koktajli, ale nie można dodać(...)jest nazywana Francuską Nigellą.   Składniki: 1 duży batat na osobę 50 g startego na tarce parmezanu do posypania Sos: słoik karczochów w oleju (odsączonych) pół marynowanej cytryny ząbek czosnku szczypta pieprzu   Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Zaczynamy od przygotowania sosu. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, gdyby było za gęste możemy dodać odrobinę oleju, który został

Ugotowane pozamiatane
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami 195

pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy. Krok 3 Karkówkę po godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia.W wytworzonym sosiku rozpuszczają się jabłka-powstaje puree. Po 2 godzinach karkówka dochodzi. Można ja podać z ziemniakami pokrojoną w plastry i z puree jabłkowym

Różowa kuchnia
Szynka wieprzowa z jabłkami 149

już jest smakowicie, tak jak w przypadku tego przepisu. Szynkę kroimy w centymetrowe plastry. Majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy, przyprawę warzywną, pieprz cayenne, chrzan, musztardę oraz olej i rozmiażdżony czosnek dokładnie ze sobą łączymy, po czym smarujemy marynatą mięso. Tak przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Mnie osobiście smakuje najlepiej, jeśli poleży w niej przynajmniej przez całą(...)szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny, w zależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane tak, by  razem z sosem z mięsa stworzyły samoistnie pyszna zalewę. Ja podaję z sezonową surówką i pieczonym ziemniakami. Najlepsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś z gęsi z figami 100

ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą i majerankiem. Natrzeć przyprawami gęś i odstawić na pół godziny a następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam(...)zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi

królestwo garów
Wegański ŚLĄSKI ŻUR :) Z PIECZARKAMI 138

Dlaczego tak to podkreślam? Z dwóch powodów. Po pierwsze - jeśli dodaje się czosnek od razu do gotujących się ziemniaków, robią się one gorzkie i już niczym nie da się tego zepsutego smaku naprawić. Po drugie - znany ze swych zdrowotnych właściwości czosnek traci je oczywiście po wpływem gotowania, dlatego sensowniej jest dodać go surowy dopiero kiedy zupa już gotowa(...)pieczarki za mało natłuściły zupę, dodać łyżkę lub dwie oleju; - jeśli za mało pieprzu, czosnku, dodajemy swobodnie tyle, żeby smakowało, maggi pasuje też :) Można zagryzać dobrym chlebem, oczywiście na zakwasie :) Podobnie jak  to danie , żur smakuje obłędnie wieczorem, kiedy odstoi już pół dnia na piecu; możecie mieć problem ze schowaniem go do lodówki, bo jeszcze chochla, jeszcze jedna, jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 684

Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy

Słodkie okruszki
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 129

przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos.   Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g(...)także bezpośrednio przed pieczeniem. Jeśli zdecydujecie się na pierwszą opcję to pamiętajcie, by wyjąć go z lodówki na co najmniej 1,5 h przed pieczeniem. Pozostałą część masła rozsmarowujemy na wierzchu kurczaka i posypujemy całość solą i pieprzem. Nie bójcie się tej ilości tłuszczu, spłynie on do brytfanki, a zapewni cudowną warstwę izolacyjną podczas pieczenia i zapewni chrupiącą skórkę. :) Boczek

Cooking Monster
Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad 205

kurczaka 0,5 kg udek kurczaka ( bez skóry i kości ) 0,5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli   Udka z kurczaka pokroiłam na paski szerokości około 1 cm. W misce wymieszałam jogurt z olejem(...)drobno nie mieliłam ). Ty możesz użyć zwykłej bułki tartej. Piekarnik nagrzałam do 200 C. Na formie do pieczenia rozłożyłam papier do pieczenia i na nim poukładałam udka. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 30 minut.   Całość podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką.     Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad

Kuchnia na wzgórzu
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną - prosta i smaczna 207

Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na zapiekankę i przełożę do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Do koncentratu(...)nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 60 minut, do miękkości składników. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki to możemy je nakryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Zapiekanka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 208

przesmażyć przez minutę, często mieszając. Dodać cebulę i smażyć na umiarkowanym ogniu, często mieszając około 6 – 8 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i dodać zieloną paprykę wraz z czosnkiem, po minucie smażenia żółtą, po kolejnej minucie czerwoną. Do warzyw dodać niepełną łyżeczkę soli, przyprawy i smażyć całość, często mieszając, aż papryki zmiękną, ale pozostaną jeszcze jędrne (około(...)dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić do smaku. Podawać samodzielnie lub z pieczywem, jako dodatek do kasz, pieczonych ziemniaków, klusek albo np. placków ziemniaczanych. Smacznego! Zapisz

Even Better Food
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 96

tymianku, sól, suszone pomidory, z czosnkiem i bazylią, pół cytryny, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie(...)Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.    Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą. Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około

królestwo garów
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 216

minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 163

minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej

Blondynka Gotuje
Zupa z kasztanów i warzyw 143

mlekiem kokosowymi. Piotrek przywiózł na święta bardzo dużo kasztanów jadalnych, znudziły nam się już kasztany pieczone i gotowane, które smakują jak słodkie ziemniaki z posmakiem orzechów.Kremową zupę zrobiłam z kasztanów i warzyw. Bardzo nam smakowała, o wiele bardziej niż w wersji pieczonej i gotowanej. Polecam też inne przepisy na zupy kremy TUTAJ. Zupa jest gęsta(...)Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi, składniki na 2-3 porcje: 250 g kasztanów jadalnych 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku mała marchewka gruby plaster korzenia selera 1 mała pietruszka 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego pierz i sól do smaku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli 157

Pyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka sosu Worcestershire sól pieprz Sos: 150 g gorgonzoli 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12% (lub mleka) pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki ( w najgrubszym miejscu lekko rozbijamy tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy

Oryginalny smak
Kotlety z indyka z cukinią, marchewką i pietruszką :) 170

dodatek do obiadu.  Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki  3-4 łyżki natki pietruszki  1 łyżka oleju kokosowego  1 jajko  1 łyżka czosnku niedźwiedziego  sól i przyprawy (curry, pieprz ziołowy i czarny, papryka słodka(...)dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka.  Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM 170

przyprawie z olejem kilka godzin, następnie piekłam je w piekarniku, a na końcu posmarowałam płynnym miodem. To był strzał w dziesiątkę ;) Mięso wyszło soczyste z delikatną wyczuwalną nutą czosnku. Dodatek miodu sprawił, że mięso było lekko słodkie. Cała rodzinka zjadła mięso z apetytem :)  Składniki: * 8-10 pałek z kurczaka * 4-5 łyżek oleju * 1 paczka przyprawy do kurczaka czosnkowo(...)Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony. Na końcu pieczenia pałki z kurczaka lekko przesmarować miodem (użyłam do tego silikonowego pędzelka). Piec 5 minut następnie mięso odwrócić na drugą stronę, nasmarować miodem i podpiec kolejne 5 minut. Można podać z ziemniakami i ulubioną surówką

Zrób to smacznie
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 180

lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka jest pyszna i syta. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie danie na kolację. Idealna na letnie upały. Kalafior – sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 250 g zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy + 2 łyżki do dressingu po 1 łyżeczce garam masala i kminu rzymskiego(...)smaku Opłukaj kalafior i podziel na różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem

codojedzenia
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 190

pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni pokrojonego w kostkę) 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, dodajemy ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz(...)smaku. Całość mieszamy. Foremkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (można wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby babę łatwiej było wyciągnąć). Do środka przekładamy ziemniaczaną masę, wyrównujemy jej wierzch, skrapiamy go olejem i lekko oprószamy bułką tartą. Babę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 60-75 minut. Podajemy gorącą, pokrojoną w plastry

Trzeci talerz
Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie 158

szklimy przez chwile nie za dlugo bo czosnek zacznie nam sie palic  DODAJEMY grzyby i wode z nich tuszymy okolo 10 min dodajemy sol pieprz. 7. Po raz kolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca . 8. Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy(...)odcedzamy ,dzielimy na mniejsze kawalki  -kąpiemy w rozklepanych jajkach i taczamy w bulce tartej  -smazymy na zwyklym oleju ale nie przesadzajmy z iloscia czesto przewracajac Emotikon wink **************************************** Ziemniaki ze szpinakiem : wrzucamy bezposrednio do pieca na okolo 40 min 200°C w obierkach,wczesniej solimy troszke dodajemy oliwy i szpinaku swierzego badz mrozonego  **************************************** Po 10 minutach wrzucamy nasza

Viola cooks with passion
Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej. 131

Dlatego bardzo często gości na naszym stole.   Skłądniki; 1 kg żeberek wieprzowych 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula     Marynata; pół szklanki sosu sojowego 3 ząbki czosnku pół szkl. wody sól, pieprz, 3 łyzki miodu   Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy a następnie zalewamy mieso(...)cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy  tez z ziemniakami.     Smacznego!   A Wy jak najczęściej podajecie żeberka

Radość kipiąca uśmiechem.
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 129

smażona na maśle jest smaczniejsza. Przekładamy do lekko natłuszczonej formy, obok układamy warzywa – u mnie są to pokrojone w ósemki pomidory – bez skóry i pestek, oraz ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg), na ok. 30 minut. Gdyby się za mocno przypiekała od góry, można przykryć folią aluminiową. Sos : Śmietankę z winem mocno podgrzewamy, uważając(...)kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko go zmodyfikowałam, dostosowując do naszego gustu. Wpis jest odpowiedzią na blogowe wyzwanie na senmai.pl.   Artykuł

Patchwork
Pieczony schab z kością 118

drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę, wyciskamy sok z połowy cytryny, a zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut(...)kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu cebulkę pozostałą z pieczenia schabu. Podajemy z czym lubimy. Ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą... Cokolwiek. Sam, bez niczego, też smakuje doskonale. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania