pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:107/249)

Kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami pod pomidorową pierzynką 65893

przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem pokroić je w plasterki.    Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec

Simply Food
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 158

ziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji. W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie wyciśnij czosnek i dodaj go razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.  Dodaj sól i pieprz do smaku.  Masę włóż do lodówki na ok. godzinę.  Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym

wegujemy
Pieczony topinambur 193

ziemniaki: gotować w wodzie lub na parze, a także piec. Można go także dodawać do surówek, pamiętając jednak o tym, że surowy topinambur może powodować wzdęcia. Wyjątkowo smaczne są frytki z topinamburu – smażymy je krócej niż ziemniaczane, gdyż topinambur szybciej traci surowość. Smak egzotycznej bulwy poprawi dodatek startej gałki muszkatołowej, ziół lub czosnku. My zrobimy dziś topinambur pieczony

Tylko pysznie
Schab wolno pieczony 192

pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
pieczone udka kurczaka w meksykańskiej nucie... 207

pomidory z ząbkami czosnku, przyprawą w płynie w dzbanku miksera dokładnie zmiksować porcje kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać zmiksowanymi pomidorami, przykryć i w piekarniku nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 160 C około 10 minut najlepiej smakuje podany z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i z ulubioną surówką

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami 203

plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle. Sos: Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję. Dodać ser i ponownie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą lub olejem wyłożyć połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z cebulą, papryką i pieczarkami i na górę kolejną warstwę ziemniaków. Wszystko(...)polać sosem i piec 40-50 minut w 180 stopniach (do czasu, aż ser się zarumieni). Krok po kroku: 1. Ugotować i pokroić ziemniaki 2. Pokroić kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę 3. Podsmażyć wszystkie składniki na zapiekankę 4. Przygotować sos 5. Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem

KuchniaWeDwoje.pl
Dieta CTZO, dzień szósty 142

ziemniakówziemniaki ugotować w wodzie, zgnieść. Na końcu dodać oliwę z oliwek i przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie

Kucharzyca
Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego 180

ziemniaczanej dodać jajka, czosnek i posiekaną cebulę (jeśli wcześniej nie została dodana). Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) do smaku. Przygotować warstwę mięsną. Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Na to położyć warstwę mięsa mielonego i pozostałą warstwę masy z ziemniaków. Piec 1-1,5 godziny

Di gotuje
Zapiekanka ala meksikana 168

posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut

Smakołyki Asi
Pieczone żeberka i ziemniaczki 150

posypać drobno posiekanym czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny. Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać olejem, posypać solą i pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec

Gotowanie jest łatwe
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 236

gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby

e-PrzepisyKulinarne
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 192

średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka sosu teriaki, ostrygowego lub barbecue sól, pieprz sos 1 główka pieczonego czosnku

DefinicjaSmaku
Kiszka ziemniaczana- kiełbaski z ziemniaków w jelicie 119

Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.  Jelito naciągamy na lejek maszynki, przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski.  Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczeniaPieczemy

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak ze śliwką 207

boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 209

minucie posiekany czosnek. Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko. Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę: Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gratin... Gratin... I feel you 204

musztardę, sprasowany czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i pozostawiłam w nim dobrą godzinę.  Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało to smakowi zapiekanki.  Oczywiście zawsze można w trakcie pieczenia przykryć folią

bastalena
Karkówka na obiad, przepis miesiąca 326

mięso, z którego można wiele zdziałać. Karkówka na obiad z grilla to oczywiście hit lata. Na lato musimy jeszcze poczekać. Proponuję więc karkówkę z pieca z warzywami. Wspaniałe danie, wyśmienita karkówka na obiad . Idealna do ziemniaków, koniecznie z buraczkami lub kiszonym ogórasem. Uczta na całego! Karkówka na obiad to temat przepisu miesiąca w kwietniu. Jestem ciekawa co Wy przyrządzacie(...)termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz karkówkę przez 1,5 godziny. Po godzinie zalej karkówkę gorącym bulionem i piecz dalej pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdejmij folię z naczynia i podkręć piekarnik do 180ºC (190ºC bez termoobiegu). Wyjmij karkówkę z piekarnika i posyp natką pietruszki. Podaj z ziemniakami lub ziemniaczaną zapiekanką i buraczkami. Karkówka na obiad gotowa

codojedzenia
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 178

ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania (można użyć pekińskiej, ale Pak Choi fantastycznie się prezentuje) 1. Do miski wlewamy sos sojowy, miód i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę(...)małego żaroodpornego naczynia i posypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok.  2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy naszym odłożonym sosem z wodą (nie polewamy po mięsie tylko obok), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze

Tajskie smaki
Karczek koczownika 161

się przypomni ,że czas na obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo aromatyczna , naprawdę świetnie smakuje , a jeśli jeszcze poda się ją do pieczonych ziemniaków , to po prostu wymiata . Dlaczego koczownika – bo jak wędrujące ludy , można zrobić sobie wędrówkę po własnej kuchni , lodówce , czy spiżarce i dorzucić , to co akurat wpadnie nam w ręce(...)małe cebulki lub jedna średnia 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki -dają fajny aromat 1 łyżeczka cukru – czubata sól do smaku woreczek do pieczenia Karczek , kroimy w równej grubości plastry , mniej więcej 1,5 cm . Takie żeby było czuć mięso , przy gryzieniu Mięso lekko solimy

Ogrodnik w podróży
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 228

wędzonej łagodnej i czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarty z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około(...)Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane

Wędrówki po kuchni
Pieczona karkówka 187

dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką , no i o wiele zdrowszą . Przepis  jaki stosuję jest od mojej mamy , która przez całe swoje życie nie spróbowała kupowanej wędliny. Składniki 2 kilogramy chudej karkówki 2 duże cebule 1 łyżka soli 2-3 łyżki majeranku 1 cała główka czosnku 1 łyżkę pieprzu(...)przekręcić ) . Krok 6 . Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości mięsa ,należy sprawdzać wykałaczką czy jest miękkie.  Bardzo ważne jest co kilka minut podlewać mięso wydzielanym sokiem . Jak mam zamiar wykorzystać część  pieczeni na obiad to pod koniec pieczenia kroje ją na plastry ( coś

Eli Gotowanie
Zupa z fasolki szparagowej 299

Zupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko

Ala piecze i gotuje
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 321

stracił swój mocny, surowy aromat. Wszystkie elementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę.   SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość(...)suszonych grzybów (podgrzybki będą najlepsze) 1-2 cebule (200g) 1 duży ząbek czosnku 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej

Karo in the Kitchen
Najlepsza zupa meksykańska! 241

może raczej piekło Oczywiście jeśli chcemy uzyskać łagodniejszą wersję tej pysznej zupki, możemy pominąć lub zmniejszyć ilość ostrych przypraw, wówczas taki obiad mogą zjeść również dzieci 🙂 Polecam!     SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1,5 litra wody lub bulionu 1 cebula 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 nieduże ziemniaki 1 marchew

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy z piekarnika 259

cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym rękawie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 70 minut. Po upieczeniu delikatnie rozcinamy woreczek i gulasz przekładamy do miski. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą(...)SMACZNEGO *** Idealnie do tej potrawy będą pasować także ziemniaczki upieczone w piekarniku jednocześnie z gulaszem. Przepis: Pieczone ziemniaczki harmonijkowe       Artykuł Gulasz wieprzowy z piekarnika pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
"Pizza" z mięsa mielonego / Mięsna pizza 191

zioła prowansalskie, czosnek granulowany, bazylia 1. Paprykę i cebulę drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy do smaku, ciasto dokładnie mieszamy łyżką lub dłonią.  2. Mięsem wyklejamy tortownicę, pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Kroimy w trójkąty. Podajemy z frytkami lub ziemniakami

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana mięsem mielonym 178

przez praskę czosnek, natkę pietruszki, vegetę, pokrojone drobno masło i wymieszać. Sos po upieczeniu papryki można lekko zagęścić mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Następnie wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sou, zagotować. Włożyć papryki do sosu i każdą przykryć plasterkiem mozzarelli. Zamknąć naczynie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Podawać z ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa mojej mamy, Wybór Zofii 236

koniec pieczenia startym serem żółtym – będzie jeszcze smaczniejsze, choć już mniej dietetyczne. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Składniki (na małe naczynie): 1 średniej wielkości cukinia 6-7 obranych ziemniaków przyprawa do ziemniaków lub frytek bez glutaminianu sodu (ilość wg uznania) olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego 1 duży kubek jogurtu greckiego 1-2 jaja 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól

Qlinarnie i Qlinarnie
roladki drobiowe z kaszanką 155

przyprawami i natrzeć czosnkiem. Ułożyć na desce w kształt prostokąta. Na mięsie ułożyć kaszankę i zwijać razem z mięsem w roladę. Zawijańca najlepiej owinąć bawełnianą nitką, żeby podczas pieczenia się nie potargał. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić roladę. Podsmażyć z każdej strony na złoto a następnie przykryć pokrywką i dusić jeszcze około kwadransa. Podawać z ziemniakami i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone puree z ziemniaków i awokado :D 128

przyprawy: sól, pieprz, czosnek + szynka, szczypiorek, jajko Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami na gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie i wbijamy jajko. Puree pieczemy przez

Kuchenny Skrawek Nieba