pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:106/249)

Walka: Bogusław vs kurczak curry 127

rozgrzany olej. Pieczone ziemniaki: Ziemniaki obieramy i przez 5minut gotujemy w osolonej wodzie. Po podgotowaniu wykładamy na wysmarowaną olejem blachę, posypujemy pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawiamy pieprzem oraz wegetą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy, mieszamy i wkładamy na kolejne 15minut. Sos czosnkowy: Czosnek zetrzeć na tarce, posypać odrobiną

Sprawni w smaku
Zapiekanka warzywna 132

oliwa z oliwek    Ziemniaki czerwone oraz bataty obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę kroimy także na cząstki.Dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości). Mieszamy wszystko z niewielką ilością oliwy, doprawiamy pieprzem.Soli używamy dopiero po upieczeniu by warzywa nie puściły soków podczas pieczenia.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C(termoobieg) i pieczemy ok. 45 min. od czasu

noteskulinarnyfiga
Dania jednogarnkowe 125

papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką

Moja smaczna kuchnia
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 117

pory z cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną.  Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj

Moja Mama Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana 785

oraz połowę cebuli z czosnkiem. Posypujemy 1/3 startego sera. Następnie ponownie wykładamy ziemniakami, boczkiem i cebulą. Posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę ziemniaków. Ostatnią część sera pozostawiamy na sam koniec. Śmietanę miksujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz odrobiną papryki chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Całą zapiekankę polewamy przygotowaną mieszanką. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kibiny litewskie z ziemniakami 175

wodzie z 2-3 ząbkami czosnku, szczyptą kminku i koperku. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać biały ser i bryndzę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i chłodną wmieszać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Podzielić na prostokąty, nakładać farsz i zawijać w trójkąty. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą papryki i piec do zarumienienia

Gaździnka warzy
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 194

poukładać pozostałe ząbki czosnku.  Związać nogi kurczaka sznurkiem. Polać mięso roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz

Kulinarne Inspiracje
Pasztet z brązowej fasoli z żurawiną 117

pieprz ziołowy woda Fasolę i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na tłuszczu, przestudzić i dodać do masy, przyprawić do smaku, dodać jajka oraz 1/4 szkl wody i i żurawinę, następnie wyrobić na jednolitą masę i włożyć do foremki keksówki lub w dwie mniejsze. Wygładzić, posmarować oliwą. Piec ok 30 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 618

dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach: soli, majeranku, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą, trochę kminku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone uszka ziemniaczane 224

wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. A żeby farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka.  Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze

Gaździnka warzy
Frittata z jarmużem 142

wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę. Następnie wrzucamy jarmuż, paprykę, peperoni. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem smażymy aż warzywa zmiękną. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z  posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni

noteskulinarnyfiga
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 138

dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 jajko 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Na talerz wysypujemy bułkę tartą i mieszamy z sezamem. W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, zioła

Kuchnia MagdaLeny
Pieczona dynia z sosem z tahini 204

kolej w mojej kuchni. Zaczęła już trochę smutno wyglądać, dlatego pomyślałam, że przyszedł na nią czas najwyższy. Pieczoną cebulę lubię bardzo, zawsze dorzucam ją do brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :)  Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz dyni i fiolet cebuli będą pięknie prezentowały się(...)arabskimi. Ja korzystałam z tego sklepu .  Pieczona dynia i cebula z sosem z tahini i za'atarem Składniki: 1 dynia piżmowa, pokrojona na duże kawałki 2 czerwone cebule, pokrojona na cząstki lub plastry 3,5 łyżki pasty tahini 1-2 łyżki soku z cytryny (ja lubię więcej) 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony 30 g orzeszków piniowych (ja dałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 423

łyżeczka cząbru (suszonego) 1 łyżka koperku siekanego (może być suszony) 3 łyżki siekanej pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek startego na grubych oczkach sera goudy, edamskiego lub mozzarelli   1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, wyciągamy z wody, studzimy. Przekrawamy na pół, wydrążamy delikatnie środek, pozostawiając(...)środki) ziemniaczane wrzucamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub w rękach. Dodajemy twarożek, przyprawy, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 10 minut. 4. Ziemniaki faszerujemy twarożkiem (u mnie wyszło 1,5 łyżki na kartofla), układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia dużej blasze, wstawiamy do piekarnika na 10 minut.  5. Posypujemy

Kuchnia Prezydentowej
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 194

Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)podudzi z kurczaka 6 łyżek oleju 0,5 szklanki wody łyżka musztardy łyżka miodu 6 goździków płaska łyżeczka estragonu pół łyżeczki całego kminku łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony świeży ząbek) sól, pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy

Zasmakuj Kuchni
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 157

Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)podudzi z kurczaka 6 łyżek oleju 0,5 szklanki wody łyżka musztardy łyżka miodu 6 goździków płaska łyżeczka estragonu pół łyżeczki całego kminku łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony świeży ząbek) sól, pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy

Zasmakuj Kuchni
Piersi kurze w sosie musztardowo serowym 156

oliwek o smaku czosnku lub zwykłą. Na dnie rozłożyć piersi kurze. Marynata – musztardę, mleko, potarty ser wymieszać razem. Masę serową rozłożyć na mięsie. Naokoło porozrzucać pomidorki. Ziemniaki oskrobać i przekroić na cztery części. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i odłożyć na bok. Przykryć mają być ciepłe.   Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Mięso z królika w śmietanie. 138

przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej nie dużą ilością wody i duś do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi i buraczkami. Mięso

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana z jajem 146

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili szpinak. Dusić pod przykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek. Piec w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 139

pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra

U Fiolki
pieczone udka kurczaka mocno czosnkowe... 201

ół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 187

pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra

Fiolka w kuchni
Goleń wołowaz czerwonym winem w garnku rzymskim 210

niej ząbki czosnku, obsmażone mięso, zioła, podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje  się  do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu,  sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną - opcjonalnie. Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z ziemniakami lub kluskami. Smacznego

Stare Gary
Soczyste kawałki kurczaka 361

natrzeć czosnkiem i  przyprawami. Odstawić na ok 30 minut. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak, żeby móc ułożyć na niej kawałki kurczaka i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 180*C przez ok 40 minut. Po upieczeniu, rozwinąć folię i odlać wodę. Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą :) Pycha :) Ziemniaczki posypałam przyprawą do ziemniaków Prymat oraz doprawiłam solą

The Sweet Damsel
Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym. 237

ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam! PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM. Składniki: 3 - 4 średnie kalarepki olej 1 łyżeczka oregano sól Sos pomidorowy: 3 - 4 średnie pomidory (około 400 g) 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku

Zakątek rozkoszy kulinarnych
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 169

przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
PIERSI Z GĘSI Z JABŁKAMI I CYDREM 169

minuty. Mięso i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać majerankiem, dodać pokrojone w ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami. Osobiście lubię, podawać je z pieczonymi ziemniakami

Kuchnia w opałach