pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:247/384)

Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym 139

bulionu -200 ml słodkiej śmietanki 18% -2 łyżki masła -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut. Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać(...)minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut. Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 301,6 kcal Tłuszcz: 19,7g Białko: 24,1g Węglowodany: 5g Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej

Zielona Kuchnia
Bułki żytnio pszenne 165

mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody,  50 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 1 lub 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn: do wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 4 łyżki mąki...mieszamy i pod  przykryciem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałe produkty mieszamy na sucho w misce, gdzie(...)ciasto... jak jest zbyt suche dodajemy kilka łyżek wody... Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Potem zagniatamy, dzielimy i wyrabiamy bułki, które wykładamy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rozbitym jajkiem i posypujemy  ziarnami lub po prostu wodą. Nacinamy lub nie i już wkładamy do piekarnika. Pieczemy

chleba naszego
Łatwy do zrobienia tort truskawkowy. 831

jajek - białka osobno 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć część kremu i układać umyte truskawki. Przykryć drugą częścią biszkoptu(...)łyżka kartoflanki 1 cukier waniliowy Zagotować wszystko na budyń, ostudzić. Po ostudzeniu utrzeć z 200g margaryny. Zajrzyj również tu: 1.  Ciasto "Kubuś" 2.  Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką 3.  Swojski Kopiec Kreta

My World by Dagmara Rek
Pieczone samosy z kurczakiem 258

jogurt naturalny zmiksowany z miętą lub bazylią  Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość 3-4 minuty, na koniec smażenia dodaję mrożony groszek i ściągam z ognia. Ziemniaki, batata i marchew rozdrabniam widelcem. Dodaję smażone składniki(...)następnie wałkuję cienko i kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe samosy umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę przez 15-17 minut do zarumienienia. Podaję ciepłe z ulubionym sosem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 210

wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto(...)dekę. Podsypałam mąką i lekko zarobiłam. Podzieliłam na dwie części. Z każdej uformowałam podłużny bochenek. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut

Kuchnia u Krysi
Ziemniaki z piekarnika, pyszne i soczyste. 532

Zapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego. Składniki -kilka ziemniaków curry i pietruszka  PROECO vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek najwyższej jakości sól i pieprz do smaku Zimniaki obierz, umyj , pokrój na cząstki. Wsyp do miski(...)lekko dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj, dodaj trochę oliwy z oliwek. dodaj łyżeczkę curry i 2 łyżeczki pietruszki Proeco. Następnie dodaj vinaigrette. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wsyp ziemniaki. Piecz w 200 stopniach na złoty kolor. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 137

Ziemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec  albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam(...)żeby składniki przeszły   smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika na około  pół godziny w temp.220 stopni. Muszą przybrać złotobrązowy kolor i mieć chrupiącą skórkę. Po upieczeniu nadkroiłam je na cztery części,  posmarowałam

potrawyregionalne
Kuchenne abc - folia aluminiowa 229

zapobiega ich wysychaniu. Nie przepuszcza światła, wody i powietrza. Jest doskonałym materiałem do przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych(...)znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy nasze produkty.... Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciepło nie będzie

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Zupa- krem z pieczonej dyni 164

smakował. Ale z jej dodatkiem był naprawdę pyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :) Składniki: Dla ok 6 osób: 1 bardzo duża marchew 1 mała pietruszka 2 małe ziemniaki 1/3 pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,20kg dyni 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy(...)śmietany 18% grzanki chlebowe Sposób przygotowania: Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.   W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 239

kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki (naczynia żaroodpornego) i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230°C na 30 minut (nie dodajemy żadnego płynu ani tłuszczu, ponieważ sam się wytopi z kaczki). Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut(...)zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki z sałaty rzymskiej i papryki . Ta kaczka, według mnie, zasługuje na wysoką pozycję w rankingu ulubionych potraw z drobiu. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kaczka

mojewypiekiinietylko
Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi 136

pszennej razowej 135 g zakwasu 8 g drożdży świeżych 1 ziemniak (po obraniu około 100 g) 160 g wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 70 g orzechów laskowych Ziemniaka gotujemy, czekamy aż wystygnie i przepuszczamy przez praskę. Można go też potraktować widelcem, czy innym narzędziem jeśli ktoś nie ma praski. Generalnie chodzi o to żeby w miarę możliwość powstała(...)minut. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka chłopska w kapuście 103

Dziś po swojsku i coś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli(...)podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone bataty 154

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki:3 bataty1/3 szklanki oliwy(...)oliweksól, pieprzsuszone zioła prowansalskiePrzygotowanie:Bataty obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami i smarujemy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z pieczonymi warzywami II- chicken with veg 188

Uwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :)No to zaczynamy :  Składniki:Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby5 marchwi1-2 pietruszkiok(...)polania :4 łyzki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku rozmaryntymianek  Wykonanie:Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :)Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki na pół. Polewamy oliwka z ziołami.Wkładamy do piekarniaka

Smaki Edyty
Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 169

pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać(...)odstaw chociaż na godzinę pod przykryciem w lodówce. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 145

godzinę, w dosyć trudnych warunkach (dwa garnki, jedna patelnia, bez piekarnika), zrobiliśmy sobie lunche na cztery dni. Gotowanie match&mix Na czym polega gotowanie metodą match&mix ? To inaczej – mieszaj i łącz składniki . Polega to na przygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach(...)praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki – też 10-15 minut i ryż – ten akurat wymaga więcej czasu, bo użyliśmy ryżu brązowego. W szybkim przygotowaniu jedzenia pomógł nam garnek parowy – zwykły garnek z nakładką z dziurkami, jak w durszlaku. Jeśli nie macie, naprawdę warto zaopatrzyć się w taki „sprzęt”. Dzięki niemu równocześnie mogliśmy ugotować ziemniaki, fasolkę i groszek oraz

Niedzielny kucharz
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 136

ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos.   Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule(...)brytfanki, a zapewni cudowną warstwę izolacyjną podczas pieczenia i zapewni chrupiącą skórkę. :) Boczek nakładamy już podczas pieczenia kurczaka przed 30 minutami przed jego wyjęciem z piekarnika.  Kurczaka układamy na warzywach i podrobach i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczenie - przebiega w kilku etapach: Etap I: Temperatura - 220ºC - grzałka góra + dół oraz wiatrak Czas - 20 minut W tym czasie kurczak

Cooking Monster
Bataty faszerowane czerwoną soczewicą 119

Lekki bezmięsny obiad, kolacja lub przekąska, która nie jest czasochłonna, a wygląda i smakuje wyjątkowo. Faszerowane słodkie ziemniaki z nadzieniem w wersji warzywnej  z czerwonej soczewicy, cebulki, pomidorów i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula(...)oliwa dodatkowo: świeża kolendra                    jogurt naturalny Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie.  W tym czasie przygotować nadzienie: Soczewicę przepłukać i wsypać

wyzwania kuchenne
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 150

głód. Warto mieć w lodówce coś takiego, żeby zminimalizować ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski. Pieczone pulpety z batatów 2017-08-10 15:22:47 Porcje 20 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka) 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g) 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)łyżeczki Przygotowanie Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości. Wszystkie składniki zblenduj ręcznym blenderem. Formuj kulki średniej wielkości, obtaczaj w mące z cieciorki. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wskazówki Jeśli masa na pulpety będzie za rzadka, dodaj do niej mąkę z cieciorki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Pulpety z batatów

Powiedz dietom nie
Chleb. 186

wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C  Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy,  posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :)  1/2 h pod przykryciem i 1/2 h bez przykrycia...10 min/225 st., 10 min/200 st., 40min/185

chleba naszego
Pierniczki...i Świąteczne Kule Słodyczy 167

łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego szczypta soli Do dekoracji lukier oraz naturalne posypki, ozdoby cukiernicze Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta(...)idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.Udekoruj wedle uznania! Do Siego Roku!Pierniki fajne przechowują się w słoju. Ja założyłam mu kokardę Justyny pod szyją, popatrzcie jaki elegancki

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona karkówka ze śliwkami 195

którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy 1 cebula Sos z pieczonej karkówki 6 wędzonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka winnego octu(...)wrzątku natka pietruszki do posypania Rozkrój karkówkę w prostokąt. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Ułóż śliwki na środku i zwiń w rulon. Zwiąż mięso sznurkiem do pieczenia. Ułóż na brytfance. Nastaw piekarnik na 145ºC, wciśnij termometr w środek mięsa i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz mięso tak długo aż temperatura na termometrze pokaże 72ºC. Wyjmij pieczeń i owiń

codojedzenia
Kurczak pieczony z dynią i ziemniakami 135

garach, Wszystko mieszamy razem, wrzucamy do piekarnika, czekamy i jemy. Bo w kuchni najprostsze rozwiązania są najlepsze. Smacznego!   Składniki: 4 pałki z kurczaka 300 g dyni 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki tymianku sól do smaku(...)czasie do blaszki wykładamy warzywa, na warzywach układamy kurczaka i całość polewamy przyprawami z oliwą, w których marynował się kurczak. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy z ulubioną surówką (u mnie kapusta pekińska

psgotujemy
KOTLETY SCHABOWE W ZIOŁACH Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I RZODKIEWKĄ 183

Schabowe w ziołach to świetna alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce, której na prawdę warto spróbować. Schabowe są smaczne, pachnące ziołami a podane z pieczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie(...)ZIEMNIAKI :  1 kg młodych ziemniaków pęczek kolorowych rzodkiewek 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej                                                                    PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze

Kulinarne Fantazje Marioli
Golonka indycza z estragonem 190

obranych cebul Papryka słodka mielona Cukier Dodatki: ziemniaki z wody, fasolka szparagowa, surówka z czerwonej kapusty. Przygotowanie: 1/ Umyte golonka nacieramy solą, pieprzem, miodem i estragonem. Mieszamy z posiekaną w piórka cebulą i odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem. 2/ Zamarynowane golonka oddzielamy od cebuli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - dusimy golonka zanurzone do połowy(...)minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.  5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pierniczki na choinkę i nie tylko! 113

gryczanego  pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta szczypta soli Do dekoracji naturalne posypki Decorada Delecta rodzynki cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta(...)idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste

Z Kuchni Do Kuchni
Pierś z kurczaka pod pierzynką 187

podałam pieczone ziemniaki i surówkę z sałaty z jogurtem Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 8-10 małych pieczarek 3 łyżki majonezu 100 g startego żółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś podzielić na dwa kotlety. Delikatnie rozbić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kotlecik(...)oprószyć solą i pieprzem , a następnie posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Na sam wierzch ułożyć starty żółty ser. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mięso powinno być białe po upieczeniu. Podawać gorące pierś z kurczaka pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 146

łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać(...)jajka i pół puszki kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem

Pychotkaaa
Schab pieczony z ziołami 412

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową.  Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.  Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami  - najlepiej oczywiście świeżymi:) SKŁADNIKI   800 g schabu bez kości sól pieprz 2 łyżki(...)łyżki tymianku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm). Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno

Moje Kuchenne Rewelacje
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 1537

przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy. FARSZ: Oczyszczone(...)smaku solą , pieprzem i ostrą papryką. CAŁOŚĆ: Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Warzywna zapiekanka z orzechowym serem cammembert i pesto 104

musi być orzechowy) 1-2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli pieprz mogą być ulubione zioła Przygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :) Piekarnik rozgrzać do 200 st. C Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać Cebulę obrać(...)praskę Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i posypać pieprzem. Całość polać oliwą. Dokładnie wymieszać Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać Serek pokroić w plasterki Ok. 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch cammembert i zapiekać do momentu rozpuszczenia się serka. Podawać zapiekankę polaną pesto Na zdrowie :) Biorę udział

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka drobiowa z liczi 173

piekarnika na 10 minut, aby się podpiekły. Ziemniaki ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu odstawiłam na ok. 10 minut, aby wchłonęło soki. Następnie pokroiłam je na plastry i dodałam do ziemniaków. Liczi odsączyłam(...)zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie dodałam pokrojoną cebulę i szczypiorek. Posoliłam i oprószyłam pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym, wymieszałam. Sałatkę podałam w pieczonych paprykach.  Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna i na pewno baaardzo zdrowa. Można ją podać na zimno, ale również i na ciepło. I co ważne, jest bardzo prosta

mojewypiekiinietylko
Urodziny! 183

cebula majonezsol pieprz Ziemniaki gotujemy w całości. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo i również zostawiamy do ostygnięcia Buraki, ziemniaki, jajka i paprykę kroimy w nie dużą kostkę Cebule siekamy dosyć drobno Wszystko wrzucamy do miski i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku Na sam koniec zaprawiamy(...)parówek małychCiasto rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamyOwinięte parówki wstawiamy do zagrzanego piekarnika ( 180C ) i pieczemy przez 15 min Po 15 min wyciągamy i jemy gorące bądź możemy poczekać, aż ostygną

Klaudynkowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania