 Bigos na pieczonych skrzydełkach 183
Bigos na pieczonych skrzydełkach 183Mowa oczywiście o bigosie w wersji letniej. O tej porze roku bigos jest łagodniejszy, bardzo smakowity i nie stanowi "zagrożenia" dla wątroby. Do ugotowania go wykorzystuję pieczone skrzydełka, które robię poprzedniego dnia na obiad w dość dużej ilości. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie Skrzydełka kurczaka w imbirowo-miodowej glazurze 179
Skrzydełka kurczaka w imbirowo-miodowej glazurze 179Skrzydełka. Jedni je uwielbiają, drudzy nie uznają ich jako coś co można zjeść. Za dużo kości a za mało mięsa 🙂 No i jak tu sobie z
gotować! Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 145
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 145przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i posiekany koperek. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg
Szefowa kuchni Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie 200
Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie 200pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i sól. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg
Szefowa kuchni pałki z  kurczaka pieczone z ziemniakami 140
pałki z  kurczaka pieczone z ziemniakami 140Polecam przepis na udka i skrzydełka pieczone wraz z ziemniakami w piekarniku
Ugotujmy Coś Ciasteczka z wróżbą 184
Ciasteczka z wróżbą 184żartobliwym zdaniem i przykryć drugą połówką. Złożonym ciasteczkom skleić brzegi i z niesklejanej strony zgiąć w kształt chińskiego ciasteczka z wróżbą, wyjdzie nam w ten sposób coś na kształt skrzydełek. Piec 15-20 minut w 180 C. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko Letnia sałatka ziemniaczana 208
Letnia sałatka ziemniaczana 208pełni się połączą. Mocno schłodzona jest świetnym zamiennikiem nudnych ziemniaków podawanych do obiadu. Zawsze zabieram ją ze sobą idąc na grilla. Bardzo lubię ją zamiast pieczywa do pieczonych skrzydełek. Jest lekka i orzeźwiająca i przez kilka ładnych lat zdążyła sobie zaskarbić rzeszę fanów. Spróbujcie! SKŁADNIKI 800g ziemniaków sałatkowych (waga po obraniu) 200g ogórków kiszonych 2-3 cebule (200g
Karo in the Kitchen Skrzydełka miodowo-musztardowe 316
Skrzydełka miodowo-musztardowe 316przygotowanej marynaty i dokładnie je natrzeć. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę. Następnie skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Pozostałą marynatą polać wierzch skrzydełek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut na złoty kolor. Smacznego
Oryginalny smak Pikantne puree z batatów 241
Pikantne puree z batatów 241koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże bataty 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 nieduża papryczka jalapeno 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka masła pieprz cayenne
DefinicjaSmaku Skrzydełka w pieprzu pomarańczowym i papryce 178
Skrzydełka w pieprzu pomarańczowym i papryce 178Rafex dostałam różne przyprawy do przetestowania. Jako pierwszy zaciekawił mnie pieprz pomarańczowy. Szczerze przyznam, że choć wydawał się ciekawy byłam sceptycznie do niego nastawiona. Postanowiłam wykorzystać go do pieczonych skrzydełek, dodałam słodką paprykę i sól i muszę przyznać, że moje obawy były niepotrzebne. Pieprz jest bardzo dobry i do drobiu świetnie pasuje. Polecam. Skrzydełka podane na Julia Platin Rozwiń
Ewa w kuchni Ostre skrzydełka od Gordona Ramsay'a 535
Ostre skrzydełka od Gordona Ramsay'a 535składników zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki na min. 0,5h (im dłużej tym lepiej). Piekarnik nagrzać do 170C. Wsadzić zamarynowane skrzydełka. Pozostałą marynatą polać skrzydełka. Piec ok 25-30 minut. Smacznego
CookYourself Skrzydełka w  sosie sojowo-miodowo-ostrygowym 222
Skrzydełka w  sosie sojowo-miodowo-ostrygowym 222Pieczone skrzydełka, to pyszny tani i szybki posiłek. Polecam ten przepis zwłaszcza osobom lubiącym orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8 dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody Sposób
Gosia gotuje SKRZYDEŁKA BBQ 243
SKRZYDEŁKA BBQ 243Skrzydełka kurczaka długo pieczone w sosie BBQ. Mięciutkie i soczyste w środku, z aromatyczną, chrupiącą skórką na zewnątrz. Sos BBQ nie jest trudny, ani pracochłonny do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i chwilę pogotować na małym ogniu. Gotowy sos dzielimy na dwie porcje. Jedną wykorzystujemy jako marynatę do mięsa, drugą przekładamy do miseczki i podajemy jako(...)minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie 2-3 razy mieszamy. Aby bardziej zrumienić skórkę, na 10 ostatnich minut pieczenia, można przełożyć skrzydełka na górną półkę piekarnika. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i pozostałym sosem
cool and minty Skrzydełka kurczaka teriyaki. 239
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 239teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody(...)stopni C. Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie ściągamy folię, skrzydełka smarujemy pozostawioną marynatą i pieczemy kolejne 15 minut, następnie skrzydełka znów smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10-15 minut. Uczta gotowa
Rozpustne gotowanie Skrzydełka z kurczaka w miodzie 167
Skrzydełka z kurczaka w miodzie 167ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni - piec 1h 20 minut, lub do czasu, aż skrzydełka będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać skrzydełka pozostałą w misce marynatą. Z czym podać skrzydełka kurczaka w miodzie? Oto kilka pomysłów na obiad z chrupiącymi skrzydełkami kurczaka: skrzydełka kurczaka w miodzie, frytki i sałatka
Moja Książka Kucharska Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 259
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 259Obłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić na cytrynę) są słonawe, słodkawe, fajnie „klejące”, cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Połączenie 5 smaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania(...)osuszyć. Dokładnie pokryć olejem, posolić i popieprzyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopniu. W naczyniu żaroodpornym albo na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Do naczynia włożyć kratkę do pieczenia i układać na niej skrzydełka (wierzchnią stroną do góry) – nie mogą leżeć bezpośrednio na papierze, bo chodzi o wytopienie z nich tłuszczu. Piec przez 20 minut, obrócić na drugą stroną (dolna
Pociąg Do Kuchni Skrzydełka kurczaka w sosie teriyaki 261
Skrzydełka kurczaka w sosie teriyaki 261stopni C. skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykryj folią aluminiową i piecz około 25 minut po tym czasie zdejmij folię, skrzydełka smarujemy pozostawioną marynatą i pieczemy kolejne 15 minut, następnie skrzydełka znów smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10-15 minut Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje SKRZYDEŁKA  W  MARYNACIE  MIODOWO - MUSZTARDOWEJ  + FILMIK 156
SKRZYDEŁKA  W  MARYNACIE  MIODOWO - MUSZTARDOWEJ  + FILMIK 156Dzisiaj podam przepis na grillowe skrzydełka w marynacie miodowo musztardowej. Są smaczne, lekko słodkawe oraz bardzo ładnie pieką się na grillu. SKŁADNIKI : 1 kg skrzydełek 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku pieprz cytrynowy do smaku(...)miód, dodajemy musztardę, ketchup oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Do skrzydełek wlewamy zalewę i dokładnie mieszamy. Odkładamy na i godzinę w chłodne miejsce. Na średnio rozgrzany grill układamy skrzydełka i pieczemy aż będą miękkie i wypieczone. Można je położyć na tacy aluminiowej wtedy się nie spieką. Skrzydełka są lekko słodkawe i ostre, podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli Menu na tydzień: Proste dania z kilku składników 190
Menu na tydzień: Proste dania z kilku składników 190trzy), ale za to robotę robią przyprawy! Całe menu na ten tydzieńwygląda tak: Poniedziałek: Sałatka z mango z charakternym sosem z masła orzechowego i stekiem Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym, aromatycznym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek Minimalizm jest w modzie Przygotowując(...)praktyczny – taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz w pracy będzie jak znalazł. . Pozostałe dania są więcej niż łatwe i można je zrobić w 10 minut. Jedynie skrzydełka trzeba piec 40 minut, ale za to pracy nie wymagają praktycznie żadnej. Jak gotowaliśmy Wszystkie dnia z tego menu na tydzień zrobiliśmy jednego dnia, co zajęło nam półtorej godziny. Pracę można
Niedzielny kucharz Tak mi rób......Chwilo Trwaj! 213
Tak mi rób......Chwilo Trwaj! 213potem okazało całkiem niepotrzebnie, bo ciasto samo wyskoczyło z patelni (możecie to zobaczyć w tym filmiku). Powiem Wam, że tak mi się spodobało pieczenie, że potem poleciały skrzydełka, tu piekłam już z pokrywką, a nóż może pokrywka nie wytrzyma takiej temperatury i tu znowu dała radę. Dalej nie miałam do czego się przyczepić. Żadnego haka, nie dobrze. Cóż, więc
Blondynka Gotuje