pieczone skrzydelka - 682 przepisów (strona:10/46)

Kurczak po papiesku 432

prawda ciut pozmieniałam i zrobiłam ciut inaczej niż wyczytałam w przepisie z netu..skrzydełka najpierw troszkę podgotowałam [ i zrobiłam  zupkę -rosołek], a dopiero później piekłam. 1,20 kg skrzydełek 60 dkg pieczarek  2 cebule  1 papryka 8 łyżek wody  8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu  1 słoiczek przecieru pomidorowego  listek , ziele(...)blaszkę.Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć.  Wodę, przecier, cukier, maggi, ocet wymieszać, dodać także  lubczyk. Na skrzydełka wyłożyć pieczarki, cebulę i paprykę. Na wierzch polać sosem. Piec jeszcze 30 minut

Moje domowe kucharzenie
PIKANTNE SKRZYDEŁKA TACO 135

pieczenia. Przygotować Sos: czosnek obrać,zgnieść i zeszklić na maśle.Dodać rozpuszczoną w 6 łyżkach ciepłej wody przyprawę do  Taco i sos chili,chwilę podgrzewać.SKRZYDEŁKA polać sosem i piec ok.40 minut.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Skrzydełka w miodzie 130

wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy(...)pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami

Atlas Smaków
Skrzydełka z wolnowaru 306

jest wolnowar (slow cooker) pisałam już  tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo i w niskiej temperaturze, rewelacyjnie przechodzą marynatą aż do kości. Smakują naprawdę fantastycznie. Przygotowanie takich skrzydełek jest bardzo szybkie i proste, a reszta robi się sama :) Składniki: 10-12 skrzydełek z kurczaka 1/2 szklanki

kuchnia doski
Pikantne skrzydełka mango 190

jeśli tego wymagają. 1 kg skrzydełek powinien wystarczyć 4 osobom. Oddziel poszczególne ich części przecinając nożem stawy. Końcówki, których nie będziemy wykorzystywać możesz zamrozić i dodać do bulionu następnym razem. Mąkę, pieprz czarny i cayenne, sól oraz czosnek suszony połącz razem i w takiej panierce obtocz wszystkie kawałki kurczaka. Ułóż je na kratce i piecz przez około 45 minut(...)sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Na patelni podgrzej miód i dodaj do niego mango oraz płatki chilli. Gotuj, aż płyn się zredukuje. Następnie dokładnie obtocz w nim skrzydełka, które ponownie piecz przez około 10 minut w tej samej temperaturze co poprzednio, ale tym razem już na papierze do pieczenia w blaszce

Karczma Honorietty
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 201

skrzydła nie jest wbrew pozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać(...)najlepiej wpychać w skrzydełko palcami. Powinien on wejść jak najdalej (mi się udało aż do końcówki skrzydła) – musimy tylko uważać, aby nie naruszyć skóry. Tak przygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj

Poezja smaku
Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem 408

jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki i aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam do wypróbowania. Post Kotleciki

Marta Gotuje
SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue 175

robi się łatwo i szybko. Sos barbecue z suszonymi pomidorami. Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku. Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki na domowy sos barbecue -------------------------------------- Liczba(...)mięso jeszcze kilkakrotnie pozostałym sosem BBQ. Dobrze, jeżeli przed pieczeniem możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne.  Oto kilka pomysłów na grillowane potrawy z sosem barbecue: żeberka w sosie BBQ  filet z indyka w sosie BBQ skrzydełka kurczaka w sosie BBQ szaszłyki drobiowe marynowane w sosie

Moja Książka Kucharska
Skrzydełka w pikantnej marynacie 123

skrzydełek) i wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka natrzeć dokładnie marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Następnie przełożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego ( w 1 rząd), przykryć papierem do pieczenia i piec(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć papier, podlać skrzydełka sosem z wytopionym tłuszczykiem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 15-20 minut, aż do zarumienienia skrzydełek. Ja podałam z kaszą perłową, smażoną z czerwoną cebulką i pieczarkami, było pysznie Artykuł Skrzydełka w pikantnej marynacie pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Skrzydełka marynowane w Sosie Hoisin (pieczone) 129

pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję ze skrzydełkami w roli głównej. Polecam! 10 skrzydełek z kurczaka Marynata: 3-4 łyżki Sosu Hoisin   3/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków(...)lotki - najmniejsze części.) Całość odstawić do lodówki minimum na 1/2 godziny. Po tym czasie kurczaka umieścić w worku do pieczenia (*) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Gotowe skrzydełka podawać posypane uprzednio uprażonym sezamem. (*) Często do pieczenia używam worków/torebek/rękawa do pieczenia i śmiało mogę polecić produkty Stalla . Oprócz tego, że są trwałe

Di gotuje
Pieczony kurczak na obiad z brukselką i batatami 197

Pieczony kurczak na obiad…znowu… Uwielbiam kurczaka i przyznaję, że często go przyrządzam na obiad. Lubię kurczaka w sosie , pieczone udka , chrupiące skrzydełka , klopsiki …Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo(...)każdy ją lubi. Ja mogę jeść codziennie! Warto zwrócić uwagę na brukselkę, bowiem jest zdrowa i można z nią eksperymentować na wiele sposobów, choćby zrumienić z orzechami i żurawiną. Pieczony kurczak Składniki: na 4-6 porcje 6 ud z kurczaka, z przyciętą kością 50 ml płynnego miodu 2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku 4 łyżki ghee (masło klarowane

codojedzenia
Horiatiki – oryginalna sałatka grecka 158

żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony 161

Pyszny kurczak pieczony..  kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia przyprawa do kurczaka sól olej marchewka por cebula ziele, listek Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawą i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.Podsmażyć na oleju i ułożyć na baszkę, posypać pokrojonymi warzywami.Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni

Moje domowe kucharzenie
Pikantne skrzydełka 172

Zawsze smaczna i lubiana potrawa, którą można serwować na wiele okazji. -- Skrzydełka myjemy w zimnej wodzie i dzielimy na 3 części,  dwie z nich zostawiamy do pieczenia, a trzecią wyrzucamy. Wszystkie skrzydełka wkładamy do naczynia i lekko solimy. Potem  posypujemy przyprawami:  pieprzem, chili,... lub gotową mieszanką. Następnie dodajemy tłuszcz np. 2 łyżki smalcu i wstawiamy do piekarnika

chleba naszego