pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:73/160)

Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą 162

się na codzienny obiad jak i na większe przyjęcie w rodzinnym gronie, puszyste, aromatyczne i pikantne dzięki dodatku  oleju z chili,  najlepsze na gorąco po wyjęciu z pieca, wyglądają efektownie a jak smakują….smakują jak u mamy! Składniki mówią same za siebie, nic więcej obiecywać Wam nie muszę…. Składniki: 45 dag mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka(...)oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą. Porcje ułożyć w natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać dowolną ilością startego drobno żółtego sera. Piec 30 minut w temp 180*c.  Przed podaniem posypać natką. Smacznego! Wpis dodaję do akcji

Wanilia i Kardamon
Jagodzianki 200

rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Gotowe jagodzianki polewamy lukrem lub cukrem pudrem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bezglutenowe kruche ciasteczka z powidłami 177

uformuj kulkę. Ciasta po kolei rozwałkowuj na cienki placek i szklanką wykrawaj kółka z ciasta (jak na pierogi). Na środku każdego połóż po 1/2 łyżeczki powideł, zegnij bardzo delikatnie na pół i sklej. Gotowe ciastka odkładaj na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopnio ok. 25-30 minut - do złotego koloru. Przestudź. Z cukru

Kuchnia bezglutenowa
Splendid dumplings I 209

: Ciasto rozwałkować na placeki o grubości ok. 2-3 mm. Jesli robimy duże pierogi wykrawamy kółka wielkości 8 cm. Mniejsze ok 5 cm. Każdy krążek napełniamy  wybranym  nadzieniem i sklejamy. Gotowe pierożki układamy na wyścielonej papierem do pieczenia naczyniu do gotowania na parze ( bambusowe lub elektryczne). Pierożki pod wpływem pary zmieniają się z białych

Lajtkraft food intolerance
Małe drożdżówki z makiem 151

posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu.  Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę w temp. 170'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 30 minut (przez pierwsze 10 minut w temp

Wielopokoleniowo
Włoski pieróg 190

pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawić na 20 minut aby podrosło, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c, podawać gorące danie, można polać ketchupem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
100 przepisów na Sylwestra 1317

oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Serowe poduszeczki z nadzieniem 1211

zależy jak duże będą ciastka), przykryć pozostałymi kawałkami i mocno docisnąć brzegi.  (Użyłam gadżetu do robienia pierogów. Wierzch można delikatnie naciąć, aby nadzienie nie "wchłaniało się" w ciasto - robiłam to na oba sposoby.) Całość ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie oprószyć papryką w proszku. Piec około 15-20 minut w 190-200 stopniach. (Ciasteczka powinny

Di gotuje
Pierożki z patelni 127

czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez

Pobite gary Barbary
Czekoladowe babeczki z cukinią i malinami 95

wymieszać. Ciasto wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości, na wierzch każdej babeczki powykładać maliny, lekko dociskając. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :) Na koniec kilka zdjęć z weekendu w Tatrach :) Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną, pierwszy obiad w Zakopanem na plus :) Widok z Gubałówki, ok, trochę

Domowa cukiernia Ewy
Tortille pszenno-kukurydziane. 160

mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru szczypta proszku do pieczenia około 200-230 ml ciepłej wody      Wszystkie suche składniki wkładamy do miski, mieszamy, stopniowo wlewamy wodę zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną

Rozpustne gotowanie
Calzone 127

Zamiast pizzy. Po prostu Calzone :) Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny! Składniki na 2 pierogi: na ciasto: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 gramów żywych drożdży  1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii(...)kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy  Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone Czas pieczenia - to tak naprawdę czas obserwacji. Calzone jest zrobiony gdy się zarumieni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Proziaki - placki z Bieszczad 194

mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 162

każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez

w mojej kuchni
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 193

lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić na kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać

Codzienna kuchnia niecodzienna