pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:68/160)

Drożdżówki serowo - pomarańczowe 103

Następnie każdą kulkę dość mocno spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce serowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30 minut ). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu

Opowieści z piekarnika
Kruche ciasteczka z borówkami 141

podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie wałkować jak ciasto na pierogi, wycinać kółka,  spody zostają całe, a wierzch . Nakładamy borówki, sklejamy, a na wierzch wycinamy wzorek aby mogły odparować podczas pieczenia. Następnie smarujemy roztrzepany jajem i posypujemy cukrem. 2. Piekarnik rozgrzać do 190 C, czas pieczenia ok 20 minut

Apetyczna babeczka
Jagodzianki cytrynowe 235

minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jagodzianki 132

części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i  zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 132

cukrem, kucharkiem, pieprzem na złocisty kolor pierogi podawać z okrasą cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Kulebiak z kiszoną kapustą 165

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako

Mama Gotuje
JAGODZIANKI 151

dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego. Zlepiałam placki jak pierogi. Podsypywałam mąką i rolowałam. Nadawałam im kształt owalnych bułeczek. Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. W miseczce roztrzepałam jajko i posmarowałam nim jagodzianki.   Wstawiłam do nagrzanego

potrawyregionalne
Oponki z serem na szybko 112

białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi.  Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać literatką kółka a środki np. kieliszkiem.  Rozgrzać dobrze olej w szerokimi

Tradycyjna Kuchnia
Cydrowe ciasteczka z jabłkami 124

dodajemy miód i delikatnie mieszamy.  3. Schłodzone i wyleżakowane ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółeczka jak na pierogi, nadziewamy jabłkami i wierzch ciastka sklejamy za pomocą wody lub białka. Ciasteczka układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, ciasteczka pieczemy ok. 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można posypać

Apetyczna babeczka
Slimaki lubia deszcz 165

zawsze gdy idziemy z Viki na spacer to wypatrujemy ich na chodniku. Nigdy nie dajemy im sera na pierogi, bo u nas twarog to rarytas. Ale one i tak chetnie pokazuja nam swoje rogi. Gdy zabieralam sie za pieczenie moich slimakow zastanawialam sie czy beda sliczne z rogami czy moze jakies zakalce zamknete w skorupkach. Wyszly takie: Buleczki Chelsea

Przysmaki Karolki
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 173

zadania jakie nas czeka. Czy to ma być pieczone, smażone, tortowe, czy też zasmażka .... Dzisiaj wpis o mące pszennej. Do jakich wypieków ją używać ....       Mąka pszenna jasna typ 450, typ 500, typ 550, typ 650, typ 750, typ 850...   typ 450 (mąka tortowa) – idealna do pieczenia ciast lekkich takich, jak np. biszkopty i ciasta(...)kruchych i półkruchych             typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów

Kuchnia u Krysi
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 205

Przepis jest przykładem na to, że z kilku składników możecie przygotować danie niedrogie, w dużej ilości i z pewnością oryginalne. Z podanego przepisu wyszło, około 50

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z mięsem z Bergamo 40

Pierogi z mięsem z Bergamo. Przepis na idealne pierogi. Pierogi z mięsem z Bergamo Pierogi z mięsem z Bergamo, to przepis z książki Cristiny Catese. W końcu się zabrałam za zrobienie ich. Wprowadziłam tylko kilka modyfikacji, oryginalny przepis przewiduje pancettę i szałwię , pominęłam boczek, dodałam sosu pomidorowego, bazylię.  Pierogi z mięsem to przepis idealny(...)wręcz błyskawicznie. Że ja też wcześniej na to nie wpadłam ! Składniki na pierogi z mięsem. Składniki na ciasto : - 300 g mąki u mnie Manitoba - 200 g semoliny - 4 jaja L - szczypta soli Składniki na farsz: - 150 g salami ( zmieliłam w maszynce do mięs) - 100 g pieczonego mięsa ( Rostbef )  - 50 g bułki tartej  - 5- 6 ciasteczek Amaretti

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 252

kawałeczek zimnego masła (patrz zdjęcia poniżej) kotlecik zamykaj tak, jak zamyka się pieróg, następnie formuj kotlet o kształcie, jaki Ci odpowiada (staraj się dokładnie zakleić każdy kotlet, aby masło nie wypłynęło z niego podczas gotowania) gotowy kotlecik obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (co jakiś czas opłukuj dłonie) na patelni rozgrzej oliwę z masłem

Szybko Szybkowar
PROZIAKI 166

Proziaki to rodzaj pieczywa z dodatkiem sody. W moich stronach są bardzo znane, gdyż są Podkarpackim specjałem . Nasze babcie wypiekały proziaki na blasze pieca kuchennego. Można również je upiec na patelni z dodatkiem tłuszczu lub bez niego, oraz upiec w piekarniku. Ja wybrałam ten ostatni wariant. Proziaki robi się bardzo prosto i szybko, idealne gdy akurat w domu braknie(...)sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C ustawienie góra dół. Nasze proziaki układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok 20 minut aż się zarumienią. Po 10 minutach należy obrócić na drugą stronę, żeby ładnie się

Pani na deser