pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:52/72)

Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 162

mnie ok. 1,5 kg buraków i 6 marchewek) 2 jajka garść pestek słonecznika 4-5 łyżek mielonego siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym jajkiem) sól do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym. 3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta

Domowa Cookierenka Agi
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 152

rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa

My Chcemy Jeść
Carpaccio z łososia, rukoli i koziego sera 258

postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa - wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę i smakuje świetnie. Istnieje także carpaccio z buraków podanych z fetą, pieczarek

Zasmakuj Kuchni
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 140

buraka i kaszy jaglanej. Przepis na bułkę powalił mnie smakiem.  Przepis na k akaową bezę z kremem chałwowym Składniki: Kakaowa beza  180 g białek jaj (6 białek)  150 g drobnego cukru  150 g prażonych orzechów laskowych  20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel  150 g cukru pudru  papier do pieczenia  Królewski

Niezły Młynek
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 201

Dietetyczne czekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą

Qlinarnie i Qlinarnie
BURACZKI ZASMAŻANE 193

cytryny Wykonanie:Buraki ścieram na grubych oczkach. Przekładam do rondelka, gdzie rozpuściłam wcześniej sklarowane masło i podsmażyłam na nim na złoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj

Walijskie Pichcenie
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 174

pieczonej papryki 6. Domowy hummus Dobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta tahini również nie kosztuje groszy. Zatem, aby nieco zaoszczędzić, polecamy wykonać domowy hummus. Po stworzeniu swojego hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Przepis: Domowy hummus  7. Pesto z buraków

Bananowe Pole
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 850

zamieniłam na kurczaka, a frytki na pieczone warzywa korzeniowe. Efekt końcowy może i odbiegał od tego, co początkowo chodziło mi po głowie, ale zdał egzamin na piątkę! Da się? Da się! Wyszło pysznie i zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych(...)imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej do smażenia Dodatkowo: 2 duże marchewki 2 średnie buraki 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir i czosnek obieramy. Papryczkę przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy

Ratunku obiad
Sieję poplon 170

Podczas pieczenia kilka razy obracamy mięso, żeby równomiernie się podpiekło. Kiedy mięso jest prawie gotowe, na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie prażymy sezam. Pod koniec prażenia dodajemy kilka kropli sosu sojowego- nie za dużo, żeby nie zrobił się za słony. Liście myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W misce mieszamy sałatę, buraki

les mirabelles
Irański czosnek marynowany 199

W Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich

Marder&Marder Manufacture
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 165

pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata Czas przygotowanie: 30 minut Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy

SzczyptaSmaQ
karnawał w królestwie garów 133

burakiem i jajkiem przepiórczym   pomarańczowy łosoś z jajkiem   łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie   tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie   liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym   sałatka

królestwo garów
Ciasto czekoladowe z burkami 164

będzie czuć buraków, chociaż je uwielbiam to do ciasta jakoś nie miałam przekonania  Ale o dziwo nie czuć. Przygotowanie ciasta jest tak proste dziecko sobie z nim poradzi. Wykonie ciasta by Gabi :) Przepis znalazłam u Doroty z moimi małymi zmianami. Składniki: (temperatura pokojowa) 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Delicious Titbits
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 156

szpinak czy burak liściowy też są chętnie wykorzystywane (reasumując - nada się każda roślina liściasta). Pites można upiec jako tartę w okrągłej lub prostokątnej formie , lub też przygotować w formie małych pierożków/pasztecików . W zależności od wielkości, czy kształtu, nazywane będą spanakopita , czy kalitsounia , jednak ich receptura pozostaje bez zmian. Jako ciekawostkę przypomnę, że pites pieczone w Grecji

Chilli Czosnek i Oliwa
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 157

obierać). Opcjonalnie możemy podać tą surówkę z kawałkami pstrąga na wierzchu, a podpłomyki z boku - wtedy kończymy krojenie buraka i gruszki na etapie pasków (zapałek) . Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary - jak to zrobiła jedna z uczestniczek warsztatów - wzbogacimy surówkę o nowy, ciekawy smak). Podpłomyki Ten przepis pochodzi(...)Spotkałem się z przepisami, w których to używano drożdży i smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto

Right Behind The Kitchen