pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:126/331)

Naleśniczki z piekarnika 2456

kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki i kilka plasterków cukinii *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy

Blog z Apetytem
Karkówka z fasolką i puree 190

Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Serowe pizzerinki, hit na imprezę! 147

opcja: małe roztrzepane jajko + dowolna posypka PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozkładam na blacie, smaruję koncentratem, układam plastry żółtego sera, na nie plastry szynki, posypuję równomiernie parmezanem. Zwijam wzdłuż dłuższego boku, kroję na ok, pół centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia. Piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Po kolorze

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki z szynką. 239

cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy tak jak na zdjęciu. Bułeczkę zwijamy począwszy od strony z szynką, a końce powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc wianuszek. Tak powstałą bułeczkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę i odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około

Rozpustne gotowanie
Szynka staropolska 419

Szynka w staropolskim wydaniu będzie niewątpliwie ozdobą świątecznego stołu. Zapach jałowcowych nasion i liści laurowych roztacza się przy pieczeniu mięsa. Szyneczka po staropolsku znakomicie smakuje z sosem żurawinowym (kliknij tutaj ), albo jako kanapkowy dodatek. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Sałatka z makaronem gwiazdki 190

Składniki: pół opakowania makaronu gwiazdki 20 dag sera żółtego w kostce pół małej kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1

Olga Piecze i Gotuje
morele z gorzką czekoladą w szynce długo dojrzewającej 190

Morele należy przekroić na pół i wyjąć pestki. W miejsce pestek wsypać startą czekoladę tak aby wypełniła cale wgłębienie. Plasterki szynki należy przekroić na pół wzdłuż i ewentualnie w poprzek jeśli są bardzo długie i zawinąć nimi morele. Piec owinięte w folie na grillu  około 4-5 minut. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Jajka zapiekane z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 337

sałata       Muffiny:  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdą foremkę na muffiny wykładamy plasterkiem szynki, wrzucamy po jednym, pokrojonym w kosteczkę suszonym pomidorze i wbijamy po jednym jajku. Wierzch posypujemy odrobiną pieprzu.  Pieczemy 15-16 minut, jeśli chcemy mieć ścięte żółtko, 13-14 minut jeśli bardziej płynne. Sos holenderski:  Żółtko ubijamy

Czerwona Porzeczka
rogaliki z ciasta francuskiego na wytrawnie 249

szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy w trójkąty i smarujemy jajkiem każdy szeroki kawałek trójkąta posypujemy serem, papryką, pieczarkami i szynką zwijamy w rogaliki i smarujemy jajkiem (można posypać jeszcze tym co się wysypało)  układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm  pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st Smacznego

Gotowanie z pasją
Francuskie zawijasy z pesto, szynką i serem 187

francuskie rozwijamy, nakłuwamy widelcem, smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z ketchupem (zostawiamy około 1 cm wolnego brzegu). Nakładamy plastry sera oraz szynki. Zwijamy w ciasny rulon, kroimy na plastry około 1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-17 minut w nagrzanym do 200-210 stopni piekarniku - przekąski mają być zarumienione

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karczma Maciejówka w Czajowicach 162

byliśmy oczarowani bez dwóch zdań. Zamówiliśmy: Niecka karczmarza (na dwie osoby) mięsa smażone na grillu: filet z drobiu, schab, mięsa pieczone: żeberka i karczek, mix pierogowy, ziemniaki, frytki, zestaw surówek, dwa rodzaje sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie koperkowo - bazyliowym, ziemniaki (to danie w górnej części zdjęcia). Pyszne! Warkocz z polędwicy

Karola gotuje
Pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 273

Dzień dobry ! J eżeli nie macie pomysłu na obiad proponuję Wam upiec pieczeń rzymsk ą, do tego polecam sos pieczarkowy i kasz ę gryczaną. Jest to

Ana Mari's world
Roladki z kurczaka 763

patelni (ok. 2 minuty z każdej strony) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Malinowa tarta 205

słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu: Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych

mojewypiekiinietylko
PIZZA CALZONE 176

dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek.  Placki smarujemy ketchupem i na każdym rozkładamy porcję pieczarek, szynki, salami, kukurydzy i sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków posypujemy serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.  Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Omleciki śniadaniowe dla dzieci 188

szkoły chętnie zjedzą coś pożywnego i ładnie podanego  :) Nie trzeba tu wiele czasu ani poświęcenia. 4 paróweczki z szynki prosto od firmy Hańderek 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta suszonych pomidorów szczypta proszku do pieczenia masło do smażenia do ozdoby sałata kiełki pomidor keczup listek bazylii Paróweczki kroimy na plasterki , z jednej wykrawamy buźki , krojąc ją wzdłuż

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki wytrawne ze szpinakiem z sosem czosnkowo-koperkowym 264

odrobiną sera żółtego. Złóż naleśnik na pół. Nad częścią z jajkiem posyp jeszcze trochę sera żółtego i przykryj ćwiartką z szynką, czyli jeszcze raz na pół. Piekarnik rozgrzej do około 150stC. Naleśniki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika, posyp każdy resztą żółtego sera. Zapiekaj kilka minut, do zrumienienia sera lub tylko jego roztopienia

Anioszek w kuchni
Jajecznica zapiekana 195

gęsta możemy dodać jeszcze trochę mleka. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno cienkimi plastrami szynki na nią położyć pokrojone pomidory, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć wlać na nią masę jajeczną i włożyć z powrotem do piekarnika. Zapiec do ścięcia

Smaczne Potrawy
Roladka szpinakowa z szynką parmeńską 344

piany z białek i delikatnie mieszamy razem z żółtkami i mąką. Blachę wykładamy papierem o pieczenia. Nasz biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Gdy biszkopt wystygnie smarujemy go serkiem alemtte chrzanowym i wykładamy szynką parmeńską. Całość rolujemy tak aby miało kształt stożka. Roladę należy wsadzić do lodówki na około 2 godziny, a następnie kroić na plasterki. Składniki

Full Smaku
Szynka pod czerwoną pierzynką 188

gęsim wykładamy ok 0,5 kg kapusta czerwonej sparzonej na to kładziemy warstwowo obraną jedną cebulę pokrojoną w piórka, zamarynowaną szynka, sypiemy rodzynki, cebula, kapusta czerwoną, parę listków laurowych oraz na samym wierzchu wszystko posypujemy łyżeczką zmielonych prawdziwków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez  20 min, następnie zmniejszamy do 160 (termoobieg)i pieczemy przez godzinę. Smacznego

kgwjanczewo
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 288

oczkach lub porwij na kawałeczki, jeśli jest w plastrach. Szynkę posiekaj na drobne kawałeczki. Posyp wnętrze bułek serem, a nastepnie szynką. Wbij ostrożnie po jednym jajku do każdej bułki. Posyp pokrojoną w drobną kostkę papryką, posól i popierz. Piecz bułki około 20 minut, aż białko i żółtko będą ścięte z wierzchu. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Rogalomania 209

przesuwaniem podczas wałkowania ciasta. Wymiary: Ø 31 x wys. 3 cm Cena: 99,90 zł No i rogaliki już się pieką.. przepis na blogu będzie jutro .. A niedługo też będzie przepis na rogaliki z serkiem topionym i szynką.. I kolejne rogaliki

Moje domowe kucharzenie
PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH. 246

patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam  razem na oleju rzepakowym . Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki. Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie i obwiązuję je gruba nitką dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia. 00 Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je olejem rzepakowym ,  posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Pasztet ze śliwką 268

atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula(...)dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa

Kolizje Smaków
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 225

greckich dań , którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane(...)fasola użyta do przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania -  plaki   odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki.  Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są  pilaki . Choć na przygotowanie  gigandes plaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z ryby i orkiszu 149

używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka(...)patelni 3 łyżki oleju. Zwilżonymi dłońmi formuj zgrabne kotleciki, obtaczaj je w panierce, wykładaj na olej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z pieczonymi frytkami, pure oraz surówką z kapusty. Smacznego! Artykuł Kotlety z ryby i orkiszu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz