pieczona pierś z kurczaka - 2721 przepisów (strona:25/182)

Filet z kurczaka w paście pietruszkowej 172

Pasta pietruszkowa to doskonała marynata. Mięso nacięłam w kilku miejscach i nafaszerowałam żurawiną oraz żółtym serem. Mimo smażenia na patelni wyszła prawie jak pieczona w piekarniku. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki pasty pietruszkowej firmy Proeco Polska 2-3 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Rolada z grzybami i kurczakiem 144

podwójna pierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej  i pieprzu czarnego. Przygotowanie:      Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy(...)suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Szaszłyki z kurczaka w majonezie i cebuli 258

Pierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego też pieczenie jej np. na grillu jest troszkę trudne gdyż mięso szybko robi się suche. Szaszłyki te zostały wykombinowane z myślą o grillowaniu jednak pogoda nie dopisała i wylądowały w piekarniku. Ostateczny rezultat przerósł moje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka(...)Pierś kroimy w dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i wersja na grill : układamy na dobrze rozgrzanym grillu i w czasie pieczenia

sierotka maRysia w kuchni
Miodowy kurczak z brokułami 464

Filety z kurczaka w miodowej marynacie, pieczone z brokułami i ziemniaczkami. Proste i smaczne danie jednogarnkowe. Składniki: 2-3 duże filety z kurczaka 1 brokuł ziemniaki  Filety z piersi przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Marynata: 3 łyżki oliwy 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki musztardy(...)suszonej bazylii sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki. Spryskać je odrobiną oliwy. Posolić. Filety z każdej strony posmarować marynatą. Ułożyć obok ziemniaków. Piec przez 30 minut w 200 stopniach. Dodać brokuły i piec kolejne 15 minut, aż brokuły będą al dente. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Zapiekane mięsa ze szpinakiem i pieczarkami pod wędzonym boczkiem 153

układamy na dnie plasterki boczku wędzonego. Na boczek wykładamy połowę masy z piersi na nią szpinak, wołowe mięso mielone ( tatarowe, przyprawione ), pieczarki i ponownie masę z piersi z kurczaka. Całość przykrywamy plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C przez około godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
ORIENTALNY KURCZAK 256

godziny. Ziemniaki obierz. Pokrój na cząstki. Obtocz w oliwie, soli i pieprzu oraz Karahi ChickenMasala. Wysyp na dno posmarowanej tłuszczem brytfanny z pokrywą. Poukładaj na ziemniakach piersi z kurczaka, polej marynatą. Zamknij i piecz w piekarniku w 200 stopniach, około godzinki. Posyp ciętą nacią selera, dosmacz miodem z musztardą i szafranem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśnikowe tagiatelle z cukinią i sosem paprykowym 172

przewidująco  zrobiliśmy ich więcej.  Reszta to już tylko chwila. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, 1 ½ szklanki mleka, ok. 2 szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli ) Dodatkowo: 1 pierś z kurczaka 1 mała cukinia Sos paprykowy ( publikowany na blogu ) Vegeta Sól Pieprz Drobno tarty ser Wykonanie: Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka na małe podłużne

Smaki Ewy
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 269

piekarnika. Nie chcę dodatkowo podnosić temperatury w domu. Jest godzina 9 a na dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany

Smaki Ewy
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 198

Podgrzewać do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Przełożyć do płaskiego naczynia. Powstały słony karmel zacznie się krystalizować, pokruszyć całość. 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka

DefinicjaSmaku
Sałatka z rukoli i fety 337

rukoli 1 opakowanie sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 1 duży pomidor 250 g piersi z kurczaka 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 łyżeczka słodkiej papryki Pierś z kurczaka myjemy, nacieramy papryką i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Ser feta, kurczaka i pomidora (po sparzeniu można zdjąć skórę) kroimy w kostkę

My Chcemy Jeść
Paluszki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 317

tłuczkiem. Zalać sosem sojowym i zostawić na noc. Następnego dnia rozrobić ciasto z mąki, wody, jajka i vegety. Ciasto ma być trochę gęściejsze niż naleśnikowe. Przygotowane piersi z kurczaka obtaczać w cieście i piec na rozgrzanym oleju.  Wspomnę jeszcze, że w takim cieście nie tylko kurczaka można upiec, ale również małe cebulki

Co w głowie piszczy
Kurczak pieczony w sezamie i siemieniu lnianym oraz słodka gotowana marchewka 137

Nowym Rokiem postanowiliśmy nieco zmienić swoją dietę, staramy się by była bardziej bogata w dużą ilość warzyw i owoców, mniej smażonych potraw, a więcej pieczonych i grillowanych. Dziś pyszna propozycja na pierś z kurczaka oraz tradycyjną słodką marchewkę - mniam! :) Decyzja o zmianie diety ma być na stałe, więc staram się wymyślić potrawy, które będą zdrowe, fit, ale nie stracą(...)Palce lizać! :)   Kurczak w sezamie i siemieniu lnianym: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka ok. 150 g sezamu ok. 5-6 łyżek siemienia lnianego 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli sól i pieprz ok. 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego   Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek oraz tłuszczu. Kroimy

Cooking Monster
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 187

Składniki: 1 duża pierś z kurczaka czosnek granulowany mielona słodka papryka 4-5 ziemniaków przyprawa do ziemniaków 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać. 2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków(...)Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia. 4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Marynowana pierś z kurczaka 323

dwóch stron przyprawą do kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przyprawioną pierś zanurzamy w jogurcie i wkładamy do lodówki (im dłużej tym lepiej, ale 30 minut też będzie dobrze). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pierś w jogurcie wykładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut. (Sprawdzamy

NA MOIM TALERZU
Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką 190

Rozbić za pomocą tłuczka.  Przygotowane piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć(...)wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz pieprzem. Na podpieczone piersi z kurczaka wyłożyć pomidory z cebulką. Całość posypać startym, żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5-7 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera

Ugotować
Kurczak na soli 137

soli, najlepiej kamiennej Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy czosnkiem i przyprawami. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na brytfankę wysypujemy sól i kładziemy kurczaka piersiami do dołu. Nie przesuwamy aby nie oblepił się solą. Pieczemy wg zasady np. 1,2 kg kurczaka - 1 godzina  i 20 min. Kurczak będzie bardzo soczysty i kruchy, tłuszczyk wytopi się

Atlas Smaków