pieczona pierś z kurczaka - 2721 przepisów (strona:147/182)

Papryka faszerowana z kurczakiem 114

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy papryka przejdzie wszystkimi smakami i zmięknie - palce lizać! :) Faszerowana papryka: 5-6 różnokolorowych papryk (u mnie żółta i czerwona) 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka 3 małe lub 2 średnie cebule czerwone 1 ząbek czosnku ok. 300 g pieczarek 2 woreczki ugotowanego brązowego ryżu (lub innego jeśli nie lubicie brązowego) 2 łyżeczki(...)plasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie, a następnie dorzucamy czosnek. Gdy cebula i czosnek zmiękną, dodajemy pieczarki i całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor

Cooking Monster
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 127

pierś nie była surowa w środku. Jeśli nie zdecydowaliście się na jej przekrojenie warto po zgrillowaniu skórki zawinąć pierś w folię aluminiową i dodać odrobinę masełka i położyć na grillu, by mięso upiekło się w środku.   Przed podaniem kurczak powinien "odpocząć", więc wykładam go na deskę i czekam aż wchłonie soki. Po tym czasie kroję go w paski(...)gwarantuję, że naprawdę wyśmienity! Warto zabrać go na grilla lub wykorzystać w warunkach domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy

Cooking Monster
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 188

ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Filet z kurczaka polałam olejem. Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki. Odstawiłam na pół godziny. Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron. Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki. W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę,  smażyłam i mieszałam przez około(...)Kolejna warstwa to pokrojone plastry kurczaka. Ponownie przykryłam je płatami makaronu i sosem beszamelowym.    Można dalej naprzemiennie tworzyć warstwy. Ja połączyłam szpinak i kurczaka. Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki.   Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę. Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Piekłam lasagne przez około 20 minut. Smacznego

potrawyregionalne
Kurczak balti z chlebem pita 376

jako sztućce do wyjadania sosu z miseczek. Spróbujcie koniecznie, nie będziecie żałować! Kurczak balti Składniki na 4 porcje: 1 kg kurczaka (w oryginale wszystkie jego części, u mnie tylko piersi) 3 łyżki oleju do smażenia 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 średnie pomidory pokrojone w półplasterki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 strączki kardamonu 4 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki kuminu (kminu(...)cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir, czosnek, garam masala, chili oraz sól. Smażyć przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażyć całość do czasu, aż przyprawy zaczną się przypiekać, ale nie za długo, by kurczak nie był suchy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas

Obiad za dychę
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 156

pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję(...)zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane Kotlety z Indyka 121

grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy(...)twarda skórkę. W ciągu roku ile dziecko zje tych kiełbas? z trzy? no góra cztery. Nie bronię, wiem co podaję dziecku. Jak byliśmy na wakacjach to miał ochotę na kurczaka z rożna. Kupiłam wiec sobie i jemu. Opędzlował całe dwie pałki :) (skórkę kazał sobie zdjąć). Grillowanego warzywa moje dziecko nie tknie, nie ten etap dla niego. Siłą go nie zmuszę

ClauditteMissCooking
Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 134

DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu

SMYKWKUCHNI
Pizza farmerska z kurczakiem, jarmużem, kukurydzą i groszkiem 156

ciasto do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 330 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 1 pierś z kurczaka oliwa 150 g jarmużu 2 ząbki czosnku 180 g koncentratu pomidorowego 1 puszka (425 ml) kukurydzy złocistej Bonduelle 1 puszka (400 ml) groszku Bonduelle 200 g żółtego sera sól(...)pizzy o średnicy 32 cm. Pizze posmarować koncentratem pomidorowym, następnie posypać odrobiną ziół prowansalskich i większą ilością oregano. Na każdej pizzy wyłożyć równomiernie kurczaka z jarmużem, następnie posypać groszkiem i kukurydzą, po czym włożyć do piekarnika (piekłam każdą pizzę osobno). Piec około 10 minut, następnie wyciągnąć, posypać serem i włożyć ponownie na około 5 minut. Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian

Passions hobbies life
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 164

miałam ani podejścia, ani serca do gotowania tych mini-posiłeczków. Często było tak, że zupę gotowałam jedną, tylko przed przyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami.  Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy(...)sobą. A piszę o tym wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku

bistro mama
Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce. W dwóch wersjach – łagodnej i pikantnej. 425

Dziś zapraszam Was na pysznego kurczaka a la kfc w chrupiącej panierce. Idealny na obiad lub przyjęcie. Do takich chrupiących kawałków kurczaka doskonale pasują najróżniejsze sosy

Słodkie okruszki
Wonton pierożki zrób je sam :) 203

Pierożki nadzienie z kurczaka 20 dkg piersi z kurczaka 2 cm kawałek imbiru  pęczek kolendry  3 łyżki sosu sojowego  1 ubite białko    Piersi z kurczaka zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut.    Wonton(...)więcej znajdziecie na youtube jak kleić pierożki ( TU )    Potem zostaje nam tylko ugotowanie na parze naszych pierożków. Gotujemy w koszyczku wyłożonym papierem ( u mnie zwykły papier do pieczenia ) i gotujemy około 10-12 minut jedną porcję, podajemy gorące wraz z naszym sosem.      I na końcu zdjęcie oczekujących na zrobienie zdjęcia ;) i może poczęstujesz, bo pięknie

Kuchnia na wzgórzu
Jedliście kiedyś kasztany? 155

się zdarzyło. Takie pieczone w specjalnym, małym piecyku. Parzyły palce, kiedy gorące obierałam je ze skórki. Smak mnie zaskoczył - niby nic wielkiego, ale jednak mają coś w sobie. Coś , co sprawia, że sięga się po następny i następny, aż w miseczce zostaną już tylko łupinki.  To było ładnych parę lat temu. Od tamtego czasu nie miałam okazji znów(...)kilka garści, okazało się, że akurat na zupę. Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki sprawiają, że jest jeszcze bardziej treściwa. Tak naprawdę gotując ją, musicie sami sprawdzić, jaka gęstość, proporcje bulionu i kremówki będą dla Was najodpowiedniejsze. Dla mnie te są idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 146

smaku była ogromna! Były też bardzo dokładnie zapakowane. Gorąco polecam te delikatesy Scroll down for recipe in English Wiosenne curry z kurczakiem (6 porcji) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy sól i mielony czarny pieprz do smaku 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone(...)Dopraw kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie

karmelowy
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 171

żadnym wypadku nudnego  : - )  Składniki dla 6-8 osób (blaszka w rozmiarach około 25x30cm): 24 płaty makaronu do lazanii  Lubella 80 dag mięsa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobną kostkę lub zmielone) 3 ząbki czosnku 1 cebula biała 2 czerwone słodkie papryki 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie własnej 3 kulki sera mozzarella — około(...)zrobił się twardy od wysokiej temperatury. Wierzch nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut można zdjąć folię. Po wyjęciu z pieca odczekać 20 minut i podawać gorące  : -)  Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny