pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:84/132)

Karkówka z ananasem 238

Składniki: 1,2 kg niezbyt tłustej karkówki 1,5 puszki ananasów w puszce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 nieduże pory 4 łyżki bułki tartej 1 jajko olej pieprz, sól Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obwiązujemy nitką i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 40-45 minut w temperaturze

Salonik smaków
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 123

Wiosna coraz bliżej - to oznacza, że niedługo rozpocznie się sezon grillowy.  My nie mogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową

Kuchnia MagdaLeny
Schab z kością z grilla 132

pilnować temperatury mięsa oraz nie odcinać z niego tłuszczu. Schab z kością na grilla przepis, którym chcemy zainteresować fanów spędzania wolnego czasu przy ruszcie. Na polskich grillach króluje oczywiście karkówka , a także boczek. Mięso ze schabu również może być pyszne. Należy poświęcić mu tylko nieco więcej uwagi Jak przygotować najlepszy grillowany schab? Zapraszamy na przepis Schab z kością z grilla(...)zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na ok 1 godzinę. Prażoną cebulę utrzyj w moździerzu. Wymieszaj z pozostałymi przyprawami. Mięso wyjmij z pojemnika, osusz i natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw. Piecz mięso na rozgrzanym grillu przez ok. 4 minuty z jednej oraz 3 – 4 minuty z drugiej strony. Jeśli masz termometr, sprawdź temperaturę wewnątrz kotleta. Jeśli ma ok 55 stopni

Kuchnia Na Wypasie
Duszona łopatka wg Aleex 170

piekarniku smakuje zdecydowanie lepiej. To danie, jakie lubię – chwila przygotowań, a później robi się samo. Ja w tym czasie mogę zająć się innymi sprawami w kuchni, na przykład pieczeniem ciasta. Jeśli lubicie wieprzowinę, polecam ten sposób jej podania. Dobrze jednak, by użyć takiego rodzaju mięsa, które nie jest zbyt suche i chude. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Wystarczy(...)zdjęcie, ale moi chłopcy dopadli do naczynia z takim apetytem, że myślałam, że nic już nie zostanie. To co? Spróbujecie? Życzę smacznego. Składniki: • 1 – 1,5 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka, itp.) • 1 duża cebula • olej • przyprawy: Delikat do mięs Knorr’a, sól, pieprz • 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na plastry. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną w plastry

W mojej kuchni
Pasztet mięsny 286

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym

Kulinarne przygody Gatity
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla 453

Mięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 85

mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia 2 łyżki oleju Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać

moj przepis na
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 94

mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia 2 łyżki oleju Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać

moj przepis na
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 128

mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia 2 łyżki oleju Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać

moj przepis na
Grillowana Polędwica Wieprzowa w Marynacie z Coli 95

dodajemy do niej przyprawę do karkówki, czosnek, paprykę, sól, pieprz, olej i dokładnie mieszamy. 2. Polędwiczki kroimy w plastry na około 2 - 2,5cm, delikatnie spłaszczamy w rekach każdy kawałek, przekładamy do miseczki z marynatą, całość mieszamy. 3. Przygotowane mięso odstawiamy na całą noc do lodówki pod przykryciem. 4. Na drugi dzień mięsko pieczemy na urządzeniu wielofunkcyjnym firmy DEZAL Plus(...)długo jaki stopień wypieczenia lubimy :) 5. Polecam polędwiczki podawać z pieczonymi ziemniaczkami w ziołach oraz sosem jogurtowym (dodam go jako kolejny wpis

Dziś Ja gotuje
Zrazy z karkówki 194

true }); Zrazy z karkówki wykonanie: Karkówkę solimy i pieprzymy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Smarujemy musztardą dijon. Ogórka kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w piórka. Układamy po równo na mięsie. Zawijamy zrazy i związujemy nitką. Podsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nalewamy troszkę wody na dno naczynia. Przykrywamy i pieczemy przez około godzinę w piekarniku

Delusional Trine
Placuszki z ricottą i truskawkami 191

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 59

aluminiowe: ? 600 g karkówki ? 2 nogi kurczaka ? 300 g wątróbki z kurczaka ? 5 jajek ? 1 bułka np. kajzerka ? 200 g suszonej żurawiny ? 3 cebule ? kilka ziaren ziela angielskiego ? kilka liści laurowych ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Karkówkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. ? Wątróbkę również podsmażyć, przełożyć razem z karkówką do garnka. ? Dodać(...)gałką muszkatołową do smaku. ? Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut

To co kocham
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 169

pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Karkówkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. • Wątróbkę również podsmażyć, przełożyć razem z karkówką do garnka. • Dodać nogi kurczaka, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować ok.1 godziny razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi cebulami przekrojonymi na połowę(...)koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut

To co kocham
Marynata barbecue na grilla 121

udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej na 1h, a najlepiej przez całą noc. Grillować na ogniu lub na patelni grillowej. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą. 1 porcja

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny